Tips på dagsutflykter

I södra Västerbotten finns det många fina utflyktsmål att upptäcka. Du som gillar vandringsleder, utsiktspunkter och naturminnen kan nå dessa resmål under en dagstur.

Foto av ett stort stenblock omgärdat av träd Foto Mats Nordenback
Botsmarksblocket.
Om du gillar att upptäcka historiens spår i naturen kan jag tipsa om en utflykt till Botsmarksblocket, Umeå kommun. Det är Sveriges största flyttblock från istiden. Du kan klättra uppför det genom att hålla fast vid ett rep, eller krypa under det genom några naturliga grottor.

Du hittar till Botsmarksblocket genom att följa Sävarån uppströms i Botsmark. På plats finns en liten skylt om blocket vid väg 364. Följ skogsvägen i några kilometer.

Istidens spår

Foto av Sundskammen, en stig löper längs toppen av en rullstensås omgiven av tallar. Foto Mats Nordenback
Sundskammen.

En underbar naturupplevelse får du om du vandrar efter den vackraste delen av Isälvsleden, i Kammens naturreservat, Vindelns kommun. Det är rullstensåsen Sundskammen som går genom sjön Åmträsket. Det är en härlig upplevelse att gå genom en upphöjd sandallé omgiven av vatten på båda sidorna.

Ta med matsäck. Det finns rast-och grillplatser efter leden.

Mer information om Isälvleden.

Foto Mats Nordenback
Stockholmsgatan.

Söderut, på gränsen mellan Västerbotten och Västernorrland finns en vandringsled genom en kanjon med namnet Stockholmsgatan. Här kan man väldigt tydligt se vilka spår istiden lämnat i naturen. Du går uppför kanjon med djupa raviner på ena sidan av stigen och höga bergväggar på andra. Bitvis är utsikten hisnande.

Information om Stockholmsgatan på Länsstyrelsens i Västerbottens webbplats.

Längs Drakryggen

Foto Mats Nordenback
Drakryggen.
Längs Lögdeälven som går genom Nordmaling och Bjurholm finns en vandringsled med namnet Tempelleden eller Lögdeälvens vildmarksled där den mest spännande delen fått namnet Drakryggen. Här går du längst en sandås, som till formen ser ut som ryggen på en lång drake, som ligger utsträckt och vilar i landskapet.

När du vandrar på Drakryggen får du antingen gilla läget med sand i sandalerna eller se till att du har högskaftade kängor och sockar för att undvika få sand mellan tårna. Högst upp på sandåsen finns en rastplats att vila på och tömma skorna efter att du gått upp för ryggen.

Mer information om Lögdeälvens vildmarksled

Utsiktspunkter med vackra vyer

Foto Mats Nordenback
Balberget.

I Bjurholm finns en vandringsled upp för Balberget som tar dig upp till en utsiktsplats där du kan se ut över hela kommunen. Vandringsleden upp är rätt brant men kantas av ovanliga växter, som hassel som egentligen inte borde växa på våra breddgrader.

Även här finns rast- och grillplatser på bergets högsta topp och på parkeringen vid bergets fot, så du kan välja ifall du vill bära matsäcken uppför berget eller belöna dig när du kommer ner från vandringen. Jag gjorde det senare för att spara på orken.

Mer Information om Balberget.

Utsikt från en älg

Foto Mats Nordenback
Lidberget.

Vid Lövångerskusten norrut finns en ovanlig utsiktspunkt där du kan se ut över kullerstenar och hav från en älg. Du vandrar efter Svarttjärns vandringsstig upp till toppen av Lidberget, Lövångerbygdens högsta berg. Uppe på toppen finns en fint utrustad stuga med eldstad och väggfasta bänkar där det går att grilla. För den som gillar att gå på stenar finns det både rullstensåsar och klapperstensfält att ta sig över.

Mer information om Svarttjärns vandringsstig.

Havsnära

Fyren Bjuröklubb Foto Mats Nordenback
Bjuröklubb.

Och när du ändå är i Lövånger får du inte missa Bjuröklubb. Här finns Bjuröklubbs fyr med café och vandrarhem samt Bjuröklubbs kapell och fiskeläger. Har du tur ligger det några fina båtar i gästhamnen nedanför caféet eller så kan du se något lastfartyg på väg mellan Rönnskär och Finland.

Har du extra mycket ork i benen kan du gå ut till Jungfrugraven och titta på hennes gravplats och skulpturen av sjöjungfrun som sitter och spanar ut över östkusten. Vill du kan du göra ett besök hos keramikern Björn Larsson som har sin butik och verkstad efter vägen ut mot klubben.

Mer information om Bjuröklubb.

Mer information om Björn Larssons krukmakeri.

Böcker med fler tips på utflykter i Västerbotten

  1. Utflykter i det gröna

    Undertitel: guide till svenska trädgårdar och parker
    Av: Thulin, Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Landskapsarkitektur
    Finns som: Bok
  2. Trädgårdsriket

    Undertitel: guide till 850 svenska trädgårdar
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Landskapsarkitektur
    Finns som: Bok
  3. En bit Västerbotten

    Undertitel: [en guide till länets sevärda natur och kultur]
    Av: Karlsson, Anders
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Norrland
    Finns som: Bok
  4. Friluftsliv kring Umeå

    Undertitel: turförslag för vandring, mountainbike, paddling, långfärdsskridsko och turskidåkning
    Av: Lämås, Josefin
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Norrland
    Finns som: Bok

Våra texter

  1. Bland långrumpor och stormyrar

    Skrivet av: Astrid Jonsson

    Sommaren är definitivt slut, men livet är som tur är inte över. Här kommer tips på utflykter i närområdet som passar för härliga höstdagar med solsken och hög luft.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 30 juni 2020