Till havs med litteraturen

Allt du visste eller inte visste att du ville läsa om havet. Vicky Uhlander tipsar om alla möjliga sorters marin läsning.

Bild av en albatross som flyger över havet
Foto: AndreAnita/Bigstock
Jag sitter i skrivande stund med min fars efterlämnade sjöfartsbok, brev och dagboksanteckningar. Jag läser ur hans brev till systern Carin skrivna utanför Afrikas västkust 13 november 1951:

"En albatross avtecknar sina skickligt utförda manöverflygningar i den glänsande mångatan (…) sjömannens så ofta trista tillvaro med stormar och sjögång, som sätter skrovet i svajning, har utbytts mot en underbar kväll ute till havs."

Min pappa seglade över alla världshaven och jag är uppvuxen med berättelser från de åren, vilket gjorde att jag tidigt fantiserade om livet till havs. En av mina första läsupplevelser i 8-9-årsåldern var Skattkammarön av Robert Louis Stevenson. Berättelsen om kapten Long John Silver och pojken Jim Hawkins jakt på sjörövaren Kids nedgrävda skatt och livet ombord på Hispaniola var en läskig läsning för en liten flicka, men jag var fast. När jag sedan hörde Pippi sjunga "Femton gastar på död mans kista" så visste jag precis var den hade sina rötter.

Piratliv

Många har skrivit om och refererat till Skattkammarön. Björn Larsson skrev boken Long John Silver, om den åldrade kaptenen som gör bokslut över sitt liv. Han funderar över den berättelse som den unge Jim Hawkins nedtecknat om honom som berättaren i Robert Louis Stevensons roman. Här låter författaren John Silver tillrättalägga en del fel han anser finns i boken om hans liv och Björn Larsson skriver snarare fram en frihetsälskande anarkist.

Böckerna om sjömanslivet och piratlivet, om armadorna, krigskonvojerna och upptäcktsresorna är männens värld, men 2014 kom Elin Boardy ut med dagboksromanen Mary Jones historia. Där låter hon kökspigan Mary berätta om sitt liv och kvinnornas villkor utifrån sitt arbete på John Silvers krog "Kikaren i Bristol". När dagboken börjar har John Silver just dött.

En annan spännande sjörövarhistoria är Celia Rees ungdomsroman Pirater där vi får följa den unga Nancy som flyr tillsammans med sin halvsyster från Jamaica och hamnar på ett piratfartyg. Det fanns även kvinnliga pirater och mest känd torde Anne Bonny och Mary Read vara. Om dessa, placerade i en svensk samtid, har Amanda Svensson skrivit i Allt det där jag sa till dig är sant och här är piratskeppet en folkhögskola i Skåne. Den som däremot vill se Anne Bonny in action tillsammans med den fiktive John Silver får vända sig till tv-serien Black sails.

En replika av en grekisk amfora med en scen från Odysséen.
Foto: Lefpap/Bigstock

Irrfärder på Medelhavet

En annan klassisk havsresa som genom århundradena fått stå modell för poeter, författare och filmmakare, är så klart den unge Odysseus tio år långa resa från Troja hem till Ithaka. Odysséen av Homeros är en äventyrsberättelse där resan över Medelhavet fördröjs av många episoder och möten med märkliga varelser och personer, både på havet och på öar längs vägen. Originaleposet kan med fördel läsas i Ingvar Björkesons tolkning.

Att känna till Odysséen är att vara fullmatad med kopplingar och hänvisningar till vår egen tid både språkligt och i alla konstnärliga genrer. Den finns även nedskriven på lättare prosa för unga läsare i flera böcker, till exempel Rosemary Sutcliffs Odysseus irrfärder.

I Eyvind Johnsons svenska klassiker Strändernas svall från 1946 berättas historien om Odysseus, men också utifrån hans hustru Penelope och deras son Telemachos perspektiv. Här kommer vi närmare Odysseus egna tankar och berättelsen blir också en blick in i den tid som präglade 1940-talet, då boken kom ut året efter andra världskrigets slut.

Sjömän och fiskare

Bild på en haitisk fiskare ombord på sin båt
Foto: McIninch/Bigstock

Många är de som lever på vad havet ger. Fiskare försörjer sina familjer på alla kontinenter – ett liv som skänker frihet, men som också kan vara farligt. Ernest Hemingways kanske främsta roman Den gamle och havet är en berättelse om fiskaren Santiagos kamp mot en svärdsfisk utanför Kubas kust.

I Jón Kalman Stefánssons roman Himmel och helvete får vi göra sällskap med huvudpersonen, i boken kallad Pojken, ute till havs med vännen Bárdur. Handlingen ligger ungefär 100 år bakåt i tiden och på Island. Det är en berättelse om liv och död, om natur och kultur och inte minst litteraturens kraft. Boken är den första i en trilogi om Pojken.

Den åländska författaren Anni Blomqvist har skrivit fem böcker om Stormskärs-Maja där vi får möta en fiskarhustrus vedermödor och den åländska fiskarbefolknings liv under senare halvan av 1800-talet. Första boken heter Vägen till Stormskäret och utkom 1968.

Sjömän och sjökvinnor

Sjömanslivet har även författare som Harry Martinsson skrivit om i Resor utan mål och Kap farväl. Han mönstrade på som ung pojke och tillbringade sju år till sjöss.

I novellsamlingen Sjöklart berättar Ove Allansson om sjömanslivets vedermödor. Här finns skrönor, kusligheter och vardagsdramatik, men alltid med människan i centrum. En annan fin liten pärla med noveller är Efterdyning utgiven av En bok för alla i urval av Inger-Siw Lindell. En film om fiskarnas hårda villkor i actiongenren är A perfect storm där vi får följa kaptenen Billy Tynes och hans fiskargängs kamp mot havet.

Något av en kvinnlig inblick i en manlig värld av sjömän finns faktiskt i en intressant bok utgiven av Ingrid Kaijser och Statens maritima museer, nämligen Kvinnliga sjömän – finns dom? Jodå, de finns! Jag har själv en syster som har jobbat som kocka ombord på ett fartyg.

Den som idag är den yngsta människa som ensam seglat jorden runt är en flicka från Nya Zeeland, Laura Dekker, som när hon gav sig iväg i sin båt Guppy endast var 14 år.

Med själen som segel

Bild på en segelbåt och en skymning.
Foto: leaf/Bigstock
Många är de som utmanar havet i olika syften. Gale, en thriller av Karl Eder, handlar om ett par som, efter att tornen rasat i New York 2001, bestämmer sig för att segla över Atlanten. De söker fler besättningsmän och ansluter ytterligare två. Alla har de olika anledningar till att göra resan men avskurna från yttervärlden börjar deras inre världar att skava mot varandra. 

I Vikten av vatten av Anita Shreve åker fotografen Jean ut till en liten ö utanför New Hampshire för att göra ett reportage om ett dubbelmord som skedde där i slutet av 1800-talet. Hon förenar resan med semester och tillsammans med sin familj och släktingar beger hon sig iväg på en segelbåt, men resan blir till en mardröm.

Inger Alfvéns s/y Glädjen är lite av en modern klassiker. Den utkom 1979 och berättar om paret Annika och Klas som bearbetar en sorg genom att köpa segelbåten Glädjen för att segla jorden runt. Men båten bär på en mörk historia och i den lilla och trånga värld som en båt utgör får konflikterna snart fritt spelrum då de bestämmer sig för att segla med kurs in i båtens tidigare historia. Boken filmades 1989 med Stellan Skarsgård och Lena Olin i rollerna.

Inger Alfvén gav även ut romanen Någon kom i båten 2002. Någon är en vilsen och rädd man, som på flykt stjäl en båt och ger sig ut till havs, men upptäcker att det ombord redan finns någon annan. Där finns Gubben. Romanen är en allegori av mörkaste sort över människans utsatthet.

Thorsten Jonsson berättar i sin roman Konvoj om en stor grupp fartyg som under brinnande krig 1943 är på väg till Amerika. Ombord på ett av fartygen i konvojen, s/s Barama, finns också ett tjugotal civila. De kommer från olika länder och har olika syften med att lämna Europa. Det är om dessa civilas öden mot bakgrund av havet och hotet från flyganfall och u-båtsattacker, som Thorsten Jonsson berättar.

Thor Heyerdahl hade en dröm och en tes om folkförflyttningar över havet med enkla farkoster, som han förverkligade med sin balsaflotte Kon-Tiki. Han seglade mellan Peru och Polynesien 1947 tillsammans med fem andra, bland annat svensken Bengt Danielsson. Han skrev sen boken Expedition Kon-Tiki om resan och äventyret filmades 2012.

Den mest hjärtevarma boken om att förändra tillvaron genom en båtresa är kanske Tove Janssons Pappan och havet där muminpappan för sin familj till en ö för att jobba som fyrvaktare och sätta ljus i den släckta fyren. Mer om den boken kan du läsa i min artikel om fyrar.

Sätt i livbåtarna!

Etsning föreställande ett sjunkande skepp.
Bild: Morphart/Bigstock

Olyckor till havs är också ett tacksamt ämne i litteraturen, inte minst i krigsskildringar. I den genren finns författare som Alistair MacLean och Clive Cussler. Självklart är Titanic omskriven i både skön- och facklitteratur och filmad ett flertal gånger. Titanic kan du läsa om i en tidigare artikel av Helen Forsberg.

En annorlunda vinkel får du om du läser Michael Morpurgos bok för barn, Kaspar en kunglig katt, där den föräldralöse Johnny Trott följer med Titanic som fripassagerare med katten som sällskap.

Även Estonia har fått sina berättelser av överlevande från katastrofen. 2016 kom Björn Runeborg ut med sin bok, Estonia. Den handlar i stora drag om ett par som är på väg in i en kris samtidigt som den speglar Estlands historia. När paret lämnar Tallin och kliver ombord på Estonia så avslutas boken med själva katastrofen och Björn Runeborg skriver gripande om deras gemensamma kamp.

I den psykologiska thrillern Livbåten av Charlotte Rogan får vi följa de överlevande efter oceanångaren Empress Alexandras förlisning 1914. Här blottas människans lägsta drifter, allt berättat av huvudpersonen.

Överlevnad

Tårar i havet av Ruta Sepety berättar om den nästan okända förlisningen av Wilhelm Gustloff i Östersjön i januari 1945. Kriget närmar sig slutet och många försökte, av olika skäl, ta sin tillflykt till Sverige. Genom tre ungdomars ögon får vi följa deras upplevelser fram till torpederingen då över 9 000 människor drunknade i det iskalla vinterhavet.

Det är inte bara stormar som kan hota fartyg till havs. I rysaren Färjan skriver Mats Strandberg in händelserna på en vanlig Ålandsfärja i träffsäker skräckstil. Men den bästa överlevnadsboken jag läst är ändå Yann Martels roman, Berättelsen om Pi, där en 16-årige indiske pojken överlever en förlisning tillsammans med en bengalisk tiger i Stilla havet. Det är en magisk och vacker berättelse om människans förhållande till naturen och viljan att överleva. Filmen av Ang Lee som baseras på boken är också sevärd.

Resor mot okänt mål

Ofrivilligt, påtvingat eller som en desperat utväg går det också att resa över haven. Det har inte minst slavskeppens resor vittnat om, starkt skildrad i exempelvis Steven Spielbergs film Amistad.

I den gripande romansviten av Vilhelm Moberg om Kristina och Karl-Oskar får vi i del ett, Utvandrarna, följa deras resa över Atlanten ombord på fartyget Charlotta. De ska till det land där de kan säga du till själva presidenten och där gräset växer ända upp till buken på kreaturen. Ingen har väl undgått de fantastiska filmerna av Jan Troell och musikalen Kristina från Duvemåla av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, baserade på böckerna?

I Julie Otsukas poetiska roman, Vi kom över havet, berättas om de så kallade postorderbrudar som under 1920-talet fraktades från Japan till Kalifornien. Det var meningen att de skulle gifta sig med redan utvandrade japaner, vilka sedan kom att behandlas som förrädare under andra världskriget efter attacken av Japan mot Pearl Harbor, 1941.

Foto: Anjo Kan/Bigstock

Titelnovellen Båten i Nam Les novellsamling är värd att läsas för att få en inblick i båtflyktingars situation. Den handlar om Mai som är på flykt från Vietnamkriget till Australien.

Den italienska författaren Margaret Mazzantini beskriver också dramatiskt och sorgligt samma ämne idag i sin poetiska roman Havet i gryningen. Här får vi följa två kvinnors flykt från Libyen under den arabiska våren. En bok som är en skärva av den ohyggliga erfarenhet som människor på flykt fortfarande utsätter sig för. Allt för att undkomma krig och förföljelse i sina hemländer.

Till sist

Jag vill ändå avsluta där jag började – hos pappa. Han förlorade en kamrat som helt sonika blåste överbord under en storm utanför Godahoppsudden i Sydafrika 1951. En svart katt hade gått ombord i Kapstaden och den lämnade sedan fartyget i Australien, vilket fick de mest skrockfulla att tro på att döden klivit ombord och förebådat både stormen och olyckan.

När jag läste Nigel Hintons ungdomsbok Spökskeppet så var det som att lägga karbonpapper på min fars dagboksanteckningar från händelsen. Pappa gick iland 1952. Anledningen? Undertecknad!

 1. Skattkammarön

  Av: Stevenson, Robert Louis
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Long John Silver

  Undertitel: den äventyrliga och sannfärdiga berättelsen om mitt fria liv och leverne som lyckoriddare och mänsklighetens fiende
  Av: Larsson, Björn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Mary Jones historia

  Undertitel: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva : roman
  Av: Boardy, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Pirater!

  Undertitel: de kvinnliga piraterna Minerva Sharpes och Nancy Kingtons sanna och märkliga äventyr
  Av: Rees, Celia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Odysséen

  Av: Homeros
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Grekisk och latinsk litteratur
  Finns som: Bok
 6. Odysseus irrfärder

  Undertitel: berättelsen om Odysséen
  Av: Sutcliff, Rosemary
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Strändernas svall

  Av: Johnson, Eyvind
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1946
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Den gamle och havet

  Av: Hemingway, Ernest
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 9. Himmel och helvete

  Av: Jón Kalman Stefánsson
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från isländska och färöiska
  Finns som: Bok
 10. Resor utan mål

  Undertitel: Kap farväl!
  Av: Martinson, Harry
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. Kap Farväl!

  Av: Martinson, Harry
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1933
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 12. Sjöklart

  Undertitel: noveller
  Av: Allansson, Ove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 13. Gale

  Undertitel: roman
  Av: Eder, Karl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 14. Utvandrarna

  Av: Moberg, Vilhelm
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1949
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 15. Vikten av vatten

  Av: Shreve, Anita
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 16. Någon kom i båten

  Undertitel: roman
  Av: Alfvén, Inger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 17. s/y Glädjen

  Undertitel: roman
  Av: Alfvén, Inger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 18. Konvoj

  Av: Jonsson, Thorsten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1947
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 19. Expedition Kon-Tiki

  Av: Heyerdahl, Thor
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Oceaner och hav
  Finns som: Bok
 20. Pappan och havet

  Av: Jansson, Tove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 21. Kvinnliga sjömän - finns dom?

  Undertitel: en samtidsdokumentation
  Av: Kaijser, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Fartyg och sjöfart
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Fyrar – lysande enslingar i litteraturen

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Som ett stort allseende öga, tryggt blinkande, lockande och magiskt, lyste den, Holmögadds fyr, tvärs över havet där jag stod på vår udde i Holmsund under min barndoms mörka kvällar.

 2. Att angöra en brygga

  Artikel Skrivet av: Eva Petri Eriksson

  Båtlivet är sällan jämställt. Rollerna är givna och svåra att rucka på. Både kvinnor och män skulle tjäna på en ändring. Vi sitter ju alla i samma båt så att säga.

 3. Konsten att sjösätta en båt

  Artikel Skrivet av: Anna Holmström Degerman

  Panta rei – allt flyter. Det anser en del att Herakleitos har sagt. Jag kan bara säga att det gör det verkligen. Jag har sett det med egna ögon när vi sjösatte vår båt. Allt flöt. Soffkuddar, lös inredning och till och med vår nyköpta porta potti eller portaloo om man vill ha en mer brittisk touch. (Portaloo, old chap!) Nåja, en toa är det i alla fall och flyter gör den. Båten flöt dock inte. Inte alls. Men jag börjar från början.

 4. Lästips om Titanic

  Artikel Skrivet av: Helen Forsberg

  Det finns mycket skrivet om katastrofen när Titanic sjönk. Helen Forsberg tipsar om bra läsning om förlisningen den 15 april 1912.

 5. Färjan

  Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

  Det blir en blodig natt på färjan Baltic Charisma under färden över Östersjön.

 6. Ponyo på klippan vid havet

  Tips Tipsat av: Anna Sahlén

  En förtrollande och rolig saga om vänskapen mellan en pojke och en flicka och deras äventyr vid havet.

 7. Den gamle och havet

  Tips Av: Hemingway, Ernest Tipsat av: Jesper Salander

  Den gamle fiskarens Santiago har länge haft otur med fisket, men en vacker dag får han en enorm spjutfisk på kroken.

 8. Vilda västern är ej som förut

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Den mytomspunna Vilda västern har gett upphov till många böcker, filmer och tv-serier genom åren. Vicky Uhlander på Umedalens bibliotek har vuxit upp med genren och gör här en genomgång av westernskildringar genom tiderna och tipsar om läsvärda titlar.

 9. Titanics förlisning

  Artikel Skrivet av: Helen Forsberg

  Det har gått 100 år sedan Titanic sjönk på sin jungfrufärd.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 3 maj 2017