Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

Bild av Yngve Ryd
"Jag skriver böcker om folklig kunskap, mina källor är gamla människor som jag intervjuar i åratals tid. Jag utnyttjar nästan inte alls skriftliga källor, helt enkelt därför att sådana oftast saknas i de ämnen som intresserar mig."

Djupintervjuer

Så beskriver Yngve Ryd sitt författarskap. De ämnen som intresserade Yngve Ryd var den gamla norrbottniska folkkulturen, framför allt samernas kultur. Hur såg deras vardag ut? Hur levde de? Hur skaffade de mat? Hur skötte de sina djur? Hur tog de sig fram?

Hans metod var återkommande djupintervjuer med människor som upplevt den gamla kulturen. Många koppar kaffe och många timmar vid köksbord resulterade i många, många sidor text som sedan sammanställdes till böcker.

Han menade själv att tidsplaner var oseriösa. För att ett ämne skulle bli uttömt krävdes många samtal och det var omöjligt att veta på förhand hur lång tid det skulle ta. Resultatet blev också oerhört innehållsrika böcker där känslan när man läser är att mer än så här finns inte att veta.

Att jaga varg med spjut

Omslaget till boken ren och varg
Boken Ren och varg utkom år 2007 och innehåller intervjuer med sex samer födda i början av 1900-talet, som arbetat som renskötare hela sitt liv. Det är människor som levt med rovdjur nära sig. Vi får ta del av en imponerande kunskap kring djurs beteende och människans förmåga att skydda sina husdjur och jaga rovdjuren.

I ett dramatiskt kapitel berättar Ola Omma detaljerat om hur man jagar varg med spjut. Vi får veta hur man förföljer vargen, "skidrar" ikapp den. Det är bara möjligt vid vissa typer av snöförhållanden. Om snön bär bra är det omöjligt att hinna ikapp, men i en viss typ av pudersnö har vargen svårt att ta sig fram. Dessutom drar den in snön i lungorna och orkar därför mindre. 

Vi får veta att "vargen brukar spy när jägaren kommer nära. Därför skidrar man inte i vargens spår utan bredvid. Spyan skulle frysa fast under skidorna som ojämna små knölar som bromsar så att vargen hinner undan och det finns inte tid att stanna och skrapa skidorna rena."

Avsaknad av rovdjurshat

När man väl är i kapp gäller det att veta hur och var man sticker spjutet. För om "jägaren står på fel sida, på vargens högersida, och sticker där, blir vargen bara sårad i lungorna och då blir den mycket farlig. Den blir aggressiv och dödar människan i stället”.

Med nästan poetiska beskrivningar berättas även om björnjakt med spjut, ripjakt med armborst och konsten att snara fisk med snaror av rot. Ofta ett sätt för barnen att bidra till middagsmaten.

En av de märkligaste historierna bidrar Nilas Toulja med. Han berättar hur han och hans kamrater, med sina föräldrars tillåtelse, sökte upp björnfamiljer och lekte med björnungarna med björnmamman som övervakare. "Mamman såg att vi samebarn är ungar vi också, precis som hennes egna ungar. Björnen är klok. Vi tittade på björnungarna och de började leka när de hade vant sig vid oss."

En reflektion när man läser boken är den totala avsaknaden av rovdjurshat trots att det många gånger handlar om kampen för överlevnad. Man kan inte undgå att jämföra med det oförsonliga hat mot framför allt vargen som man ibland möts av i dagens rovdjursdebatt.

Ingående om eld och snö

Andra ämnen som Yngve Ryd behandlat med samma metod är eld och snö. Boken Snö utkom 2001 och är ett resultat av flera års intervjuer med renskötaren Johan Rassa. I boken finns mer än 300 samiska ord för is och snö.

Bild på en eld fptad av Yngve Ryd
I boken Eld tar sig Yngve Ryd än konsten att elda. Att kunna göra upp eld under olika förutsättningar och med olika bränslen var livsviktigt för samekulturen. Ingående beskrivs eldning i kåta, i skog och på kalfjäll. Ett kapitel handlar om den gamla konsten att sova på glöd, en metod som ibland användes av renskötarna när det inte fanns tillgång till kåtor eller renvaktarstugor på fjället.

Jag lyssnade till Yngve Ryd på Bokmässan i Göteborg 2007, då boken Ren och varg var nyutkommen. Han berättade då om sitt nästa bokprojekt – att vandra. Han ville med samma metod samla in all kunskap om konsten att ta sig fram i olika naturtyper på olika sätt. Det projektet hann aldrig slutföras. Yngve Ryd avled i maj 2012.

Text: Åke Samuelsson, Umeå stadsbibliotek
Foto: Tor Lundberg och Yngve Ryd

Lyssna på Yngve Ryd

 1. Ren och varg

  Undertitel: samer berättar
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 2. Eld

  Undertitel: flammor och glöd - samisk eldkonst
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 3. Snö

  Undertitel: en renskötare berättar
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 4. Timmerhästens bok

  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Skogsbruk
  Finns som: Okänt
 5. Nybyggarliv

  Undertitel: om nybyggarlivet i Lule lappmark kring sekelskiftet 1900
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Okänt
 6. Persbackegården

  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Bok
 7. Timmerskogen

  Undertitel: skogsarbetare från Jokkmokk berättar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1980
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok

Minnet av en ripjägare

Skrivet av: Anna Sahlén

Böcker och berättelser har en sällsam förmåga att stanna kvar hos oss. Utan förvarning kan de göra sig påminda och inte lämna oss ifred förrän vi läser dem igen. Som historien om Evert Stenmark.

Högläsning för män

Skrivet av: Åke Samuelsson

Varje sensommar åker jag till fjällen och fiskar tillsammans med tre goda vänner. Det har vi gjort i snart 20 år. Jag minns inte riktigt hur det började, men det har blivit ett stående inslag att jag läser en stump i gasollampans sken när de övriga har lagt sig – en godnattsaga helt enkelt.

I Norrland hava vi ett Västindien

Skrivet av: Åke Samuelsson

I Stockholm drömde de styrande om silver och rikedomar. Men gruvdrift i fjällvärlden var en hård och fattig näring som innebar stort umbärande och liten utdelning.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åke Samuelsson den 12 juli 2012