Tiden lider: boktips och virtuell utställning

Boktips associerade till Victoria Anderssons utställning "Tiden lider" som gick att se i Umeå konsthall under hösten 2020. Till den 28 februari finns även möjlighet att göra ett virtuellt besök i utställningen.

Victoria Anderssons utställning "Tiden lider" innehåller helt nyproducerade broderier och animation, skapade i en tid som för oss alla är och har varit något helt unikt. Tid är en viktig del i Victoria Anderssons arbeten, både den faktiska arbetstiden men även den närvaro av tid som hennes arbeten återspeglar.

"Att brodera är ett slags meditativt tillstånd. Här möts minnen och erfarenheter, dåtid och nutid blandas till nya berättelser och existentiella frågor. Naturen är alltid närvarande, en inspirationskälla som speglar världens tillstånd och olika skeenden."

Se utställningen i mobil, på dator eller surfplatta

Besök "Tiden lider" i Umeå konsthall virtuellt. Länken fungerar till och med den 28 februari 2021.

Nedan finns en samling associerade boktips som personal på Väven i Umeå bidragit med.

Boktips om tiden, naturen och vår identitet

I ett framtida, men kusligt samtida, Sverige tvångsdeporteras olönsamma medborgare till den sedan länge utarmade landsbygden. Men här finns också den väldiga skogen och människorna som valt att leva där, liksom på trots av tiden.

1. Moll

Av: Rynell, Elisabeth

Handarbetet i Sahins lyrik är både en konkret praktik och en metafor som binder samman migrationens kvinnor mellan generationer och kontinenter.

I en postapokalypitsk värld lever eliten i ett klimatkontrollerat gated community, med löfte om evigt liv och tillgång till världens alla underverk genom avancerad vr-teknik. Men en underjordisk organisation arbetar i det tysta för Naturens – och dödens – återkomst.

Roman N K Jemisin trilogi "Den söndrade jorden" (Broken earth) är nyskapande och normbrytande fantasy som går att läsa som en allegori över klimatkatastrofernas Jorden där utövandet av magi liknas vid att väva en väv.

Stefan Zweig skriver en slags sorgesång över det Europa som är på väg att försvinna in i det förflutnas skuggor när kriget, våldet och råhetens stöveltramp börjar ljuda innan världskrigen.

En reflekterande tjock bok om skogen, naturen och människan skriven med Kerstin Ekmans säregna språk och skärpa. Skönlitteratur men också något mer som gränsar in på vetenskap.

Dystopisk berättelse om en framtid när bina är mer eller mindre utrotade samt kapitel bakåt i historien innan katastrofen skedde. Ingen bok man mår bra av att läsa men relevant idag.

En klassiker som måste vara med när det handlar om människans behov av omställning och livsvillkor i relation till natur och existens.

Detta är en essäsamling som man kan återvända till flera gånger. Den skapar många olika infallsvinklar och lyfter viktiga samhällsfrågor om kultur, rasism, identitet, platser och identitet.

En klassiker som också utmanar tankar och uppfattningar om vad en människa är, hennes person och identitet knuten till kön och normer, tid och erfarenheter.

Åsa Schagerström broderar en berättelse om tillhörighet, smärta och tröst. Hur råda bot på ensamheten? Kanske genom att i stygn och broderier fästa sina rötter i naturen.

Den stora brandkatastrogen i Västmanland sätts in i ett större sammanhang. Klimatförändringar och ett ensidigt skogsbruk hotar både naturen och vår identitet när den riskerar att ta ifrån oss trygghet och det vi tar för givet.

Elin Anna Labba sätter ord på dyster del av Sveriges historia, tvångsförflyttningen av samer under 1900-talet. Vad som varit hem tas ifrån urbefolkningen, liksom språket och identiteten.

En influensa sprider sig över världen. I civilisationens efterspel försöker en grupp människor hitta vägen framåt. Kultur och tillhörighet fortsätter att vara viktigt när allt skalats bort.

Fler tips

Tumnnagelbild: ©Victoria Andersson, Bildupphovsrätt 2021

Våra texter

1. Konst i litteraturen

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

Tips på böcker där konsten spelar en framträdande roll, alltifrån skönlitteratur där konsten får bli en aktör i berättelsen till facklitteratur som diskuterar konstens mening.

2. Hennes bilder hittar ut genom yllegarnet

Artikel Skrivet av: Anna Östman

I flera decennier har Britta Marakatt-Labba berättat historier och deltagit i samhällsdebatten med sin textilkonst. Här berättar hon om hur hennes broderier växer fram, om att inspireras och att själv inspirera.

3. Läs på om klimatet

Artikel Skrivet av: Annika Winning

Bygg på dina kunskaper om klimatfrågor och global uppvärmning. Vi listar aktuella vetenskapliga böcker, diskussionsinlägg och praktiska handböcker.

4. Kreativ broderikraft och fritt skapande

Artikel Skrivet av: Petra Mörtvik

Broderiakademin fokuserar på den kreativa kraften i broderiet. Målet är att sprida kunskap kring broderi och att främja broderiet. Vi fick vara med på en av den lokala Umeå-gruppens träffar.

5. Brodera retro

Tips Av: Olsson, Carina Tipsat av: Maud Sandström

Den populära serien Hemslöjdens teknikhäften har utökats med Brodera retro av Carina Olsson. Hon älskar form och färg på porslin och textilier från 1950- och 1960-talen vilket verkligen märks här.

6. Romaner om klimathotet

Artikel Skrivet av: Terje Nordin

Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 18 februari 2021