The Fourth Realm-trilogin

John Twelve Hawks skriver science fiction om en värld som är förvillande lik vår egen. Hans trilogi om Vandraren avslutades nyss med boken The Golden City. Missa inte litteraturens svar på The Matrix!

Bild på tv-kärm som visar övervakningsfilm
Vi lever i ett samhälle som nästan inte kan fungera utan elektroniska system och informationsteknikens alla redskap. Datorn och mobiltelefonen följer oss överallt och det mesta från ett inköp i butiken till att komma in genom en dörr ordnas med hjälp av ett kort. Övervakningskameror skapar trygghet i skolor och köpcentrum.

Med jämna mellanrum undrar kritiska röster om all elektronisk information som finns att hämta om oss inte kan missbrukas. Och det kanske den kan.

Science fiction-trilogi

I John Twelve Hawks trilogi om The Traveller, på svenska Vandraren, är alla informationssystem på väg att bli sammanlänkade. Människors aktiviteter kan kartläggas in i minsta detalj och övervakningskameror är utrustade med ett program som kan hitta enskilda ansikten i folkmassorna. Bakom IT-samhällets kulisser förbereder det världsomspännande Brödraskapet sig för att förverkliga sin vision – ett globalt fängelse där alla ständigt är övervakade och så kallat irrationellt beteende utraderas.

Brödraskapets främsta fiende är vandrarna, människor som kan röra sig mellan vår värld och andra dimensioner. Vandrarna är visionärer och andliga ledare som menar att mänskligheten klarar sig bättre utan hierarkier.

Omslaget till boken Vandraren
I den första boken i trilogin har Brödraskapet lyckats spåra upp och döda nästan alla vandrare. Vandrarna själva tar inte till strid utan skyddas av harlekiner, en sorts moderna samurajer. En harlekin har avsagt sig sitt vanliga namn och lever bara för att kämpa mot allt som kan hota vandrarna. De är ständigt stridsberedda och låter slumpen styra sina handlingar, för att inte kunna kartläggas av Brödraskapet.

Den unga kvinnan Maya är dotter till en harlekin, men vill inte gå i sin fars fotspår. Allt förändras när fadern mördas och hon inser att hon är det sista hoppet för Gabriel och Michael Corrigan. De båda brödernas far var vandrare, och sönerna har ärvt hans förmågor. De har varit på flykt hela sina liv och deras fiender är dem tätt i spåren.

Skrämmande likheter med dagens samhälle

Trilogin om Maya och bröderna Corrigan klassificeras som science fiction, och visst finns det gott om övernaturliga inslag i böckerna. Det bästa och mest skrämmande med dem är dock hur nära vår samtid liknar den värld som John Twelve Hawks beskriver. I den sista boken i serien, The Golden City, finns några rader som jag tycker är talande:

Ögat ser dig
"Our citizen in the cubicle is essentially powerless, but he is still able to express himself at the shopping mall. Freedom of choice becomes the freedom to buy (...)"

När det känns som om världen präglas av kaos är det lätt att hoppas på att någon ska komma med de enkla svaren och lösningarna på problemen. Den vanliga människan har fullt upp med att få sitt vardagsliv att fungera, och orkar inte med att engagera sig i samhället omkring sig. Om ett verklighetens Brödraskap existerade skulle de nog kunna vinna mångas sympatier med sina löften om att ständig övervakning ger fred, lag och ordning. Den som inte har något att dölja har ju ingenting att frukta. Eller hur?

Den hemlige John Twelve Hawks

Författaren John Twelve Hawks själv lever som han lär, skriver under pseudonym och uppger att han lever helt "utanför systemet". Om det stämmer eller inte är förstås svårt att veta eftersom väldigt lite är känt om honom. Den som går in på hans webbsida kan i alla fall se att han svarar på inläggen i sin gästbok, så helt frikopplad från Internet är han inte. 
 
Den första delen av trilogin har översatts till svenska, men del två och tre finns än så länge bara på engelska. Den första delen, som på svenska alltså heter Vandraren, är mest spännande, men när man läst den vill man absolut veta hur det ska gå! 

Omslaget till The Golden City
Det är svårt att inte jämföra idévärlden och huvudpersonerna i John Twelve Hawks böcker med bröderna Wachowskis filmtrilogi The Matrix. De flesta kommer nog ihåg att huvudpersonen Neo som spelades av Keanu Reeves kunde röra sig mellan den verkliga världen och illusionen "the matrix" och genomskåda strukturerna som skapade den.

Paralleller till filmen The Matrix

Gabriel Corrigan i Vandraren påminner om Neo när han förflyttar sitt medvetande till parallella verkligheter och lämnar sin fysiska, sårbara kropp kvar. Harlekinen Maya som skyddar Gabriel är bokens motsvarighet till karaktären Trinity i Matrix-filmerna. Om man som jag tycker om kvinnliga actionhjältar är det en riktig högtidsstund att läsa om hur Maya tar sig an allt från prisjägare till genmanipulerade mördarhundar.

Det är en kall värld som skildras i böckerna om Vandraren, en värld där bekvämlighet väger tyngre än frihet, kreativitet och solidaritet. Är det en sådan tillvaro vi själva lever i, fast utan några Harlekiner och Vandrare? Ett huvudtema i böckerna som också gäller för vår värld är dock att människan liksom materiens minsta beståndsdelar, elementarpartiklarna, befinner sig i ständig rörelse. Ett system byggt på kontroll och övervakning kan aldrig bli beständigt. Det börjar urholkas samtidigt som det skapas.

Text: Sonja Viklund
Foto: Photos.com

 1. The traveller - Vandraren

  Av: Twelve Hawks, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. The dark river

  Av: Twelve Hawks, John
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. The golden city

  Av: Twelve Hawks, John
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Ender's Game

Av: Card, Orson Scott Tipsat av: Anna Östman

Ender Wiggin rekryteras till en krigsskola och lämnar sin familj vid sex års ålder. Kanske är han den som kan rädda mänskligheten från att utplånas.

Websters värld

Av: Simak, Clifford D Tipsat av: Lennart Kihlberg

Svindlande kosmiska vyer väntar läsaren av denna science fiction-klassiker från 1952.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Sonja Viklund den 29 november 2010