Tema vinter, snö och is

Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

Omslaget till Trollvinter
Bibliotekarierna Vicky Uhlander, Hilda Persson, Anna Wirén, Ingrid Magnusson, Annalena Hedman och Helen Forsberg brukar ses och prata böcker med varandra. Vicky Uhlander har sammanfattat boktipsen som gavs och diskussionen som följde när temat var vinter, snö och is.

Mumin och vintern

Vi började i Mumindalen. Bibliotekarien och bildläraren Hilda Persson läste högt ur ett skamfilat och kärleksfullt läst gammalt seriealbum från den egna samlingen. I Den farliga vintern har herr Brisks svårigheter med tävlingsmomentet i skidåkningskonsten, men när muminfigurerna slår sina kloka huvuden ihop löser sig det mesta.

I Tove Janssons Trollvinter finns den klassiska berättelsen om när Mumintrollet vaknar och finner att hela världen försvunnit. Så kan vara när ett mumintroll upplever vintern (de ligger annars i ide som du kanske vet).

Hilda Persson avslutade med att visa konstnären Lars Lerins bok Snö med underbara akvareller från Lofoten. Lars Lerin har gett ut många njutbara böcker och hösten 2009 kom hans personliga bok En liten konstnär ut. Den handlar om uppväxten i Munkfors och hans vidare utveckling både i livet och som konstnär.

Rovdrift och bergsbestigning

Himalaya och Mount Everest
Friluftsälskande Anna Wirén presenterade sedan en bok av David Lagercrantz, Himmel över Everest. Han blev väldigt känd med sin bok om Göran Kropps bestigning av Mount Everest 1997. David Lagercrantz intresse för bergsmassivet har fortsatt och han skrev en roman om den katastrof som inträffade där 1996 då tolv människor dog under en snöstorm.  

Himmel över Everest handlar om ett gäng svenskar och italienare som söker kicken av att nå toppen trots att det många gånger enbart fyller en med tomhet. Boken handlar inte bara om naturens krafter och de dramatiska händelserna utan även mycket om de täta och nära relationer tillvaron på berget ger. Alla måste lita på varandra, såväl klättrare som guider. Livet ligger bokstavligen i gemensamma händer.

Anna Wirén beskriver den som en spännande och dramatisk bok som sätter fokus på den rovdrift som naturens äventyrare och lycksökare gör sig skyldiga till när de blir besatta av att utmana naturkrafterna. Många som bestiger berget köper sina platser och är många gånger långt ifrån erfarna alpinister. Anna Wirén har själv siktet inställt på Kebnekaise.

Isländsk deckare

Istappar
I samband med diskussionen om bergsklättring tipsade jag om en film jag sett. North Face handlar om några unga tyska klättrare som under Hitlers inledande skede, 1936, försöker ta sig uppför den berömda och beryktade alpväggen Eiger. Hitler ville i propagandasyfte att det skulle vara tyskar som lyckades med bedriften inför OS i Berlin. En film med oerhört starka scener där man verkligen känner att man fryser fast man sitter i soffan.

Ingrid Magnusson hade valt en vintrig deckare. Flera av oss andra som läst Arnaldur Indridasons bok Vinterstaden och höll med om att hans deckare är både välskrivna och spännande. Dessutom skildras Island, dess natur och människor på ett bra sätt - ofta kargt, kallt och ödsligt.

Huvudfiguren, kommissarie Erlendur Sveinsson är likaså han en enslig och karg figur. I den här deckaren hittas inledningsvis ett lik av en ung färgad pojke. Detta avtäcker så småningom både rasism och övergrepp.

När även den döde pojkens bror försvinner tätnar mystiken. I ett vintrigt Reykjavik letar Erlendur alltmer desperat efter att lösa mordfallet samtidigt som han slåss med minnen från sin egen barndom.

En pärla om en vintrig huvudstad

Omslaget till Agneta Pleijels En vinter i Stockholm
1997 kom Agneta Pleijel ut med den lilla kortromanen En vinter i Stockholm. Annalena Hedman hade läst och berättade om en liten pärla med ett poetiskt språk, fragmentariskt berättad om ett kallt och mörkt vinter-Stockholm. Den handlar om en kvinna som övergiven av sin älskade söker sig både inåt och bakåt i tiden.

I Madrid blir hon spådd att äktenskapet är över och att en ny kärlek kan beredas henne. Hon reser hem fylld av nya tankar. I hundra dagar skriver hon om nuet och det förgångna, alltjämt på väg.

Annalena Hedman tipsade även om en väldigt bra bok i norrländsk vintrig miljö för ungdomar – Mikael Engströms starka roman Isdraken. Hon beskriver den som en gripande och otroligt bra bok om tonårskillen Mik som skickas från sin alkoholiserade farsa i Stockholm till Norrland. En mörk berättelse om fosterhem men också om en pojke som bär på ett inre ljus.

Orhan Pamuks Snö

Snökristaller
Helen Forsberg hade börjat läsa Orhan Pamuks bok Snö. Poeten Ka har levt i många år i exil i Tyskland. Nu har han återvänt till sitt forna hemland och till hemstaden Kars, dels för att återse en gammal kärlek, dels för att som journalist skriva om den våg av självmord som drabbat muslimska flickor.

Vädret är hårt och staden blir helt insnöad. Ka ställs inför både starka känslomässiga frågor men boken skildrar även de politiska förvecklingar som även idag gör Turkiet till ett ifrågasatt land ur flera perspektiv. Självklart ledde detta till att romanen blev hårt kritiserad i Turkiet när den kom ut. Orhan Pamuk är en mycket spännande och välförtjänt nobelpristagare.

Alberta, Canada
Själv hade jag läst en ny spännande författare, Stef Penney som debuterat med en roman, I vargars följe, som verkligen utspelar sig i snö och kyla. Kanada 1867 är skådeplatsen för ett drama i små utposter i den oändligt stora kanadensiska vildmarken bland nybyggare, pälsjägare och indianer.

Äventyr i Kanadas vildmark

Familjen Ross har för länge sen tagit hand om en pojken Francis. Han växer upp i det lilla nybyggarsamhället Dove River. En dag hittar Francis mor en av byborna, en ensamvarg vid namn Laurent, brutalt mördad. I samma veva försvinner Francis och blir misstänkt för dådet.

Modern som är fast besluten att bevisa sonens oskuld och samtidigt försöka finna rätt på honom beger sig rakt ut i Kanadas vildmark med en pälsjägare, Parker, med minst sagt dåligt rykte.

Romanen är inte i huvudsak en deckargåta, snarare öppnar mordet dörrar till det förflutna, till hemligheter och samband som efter hand uppdagas. Flera parallellhandlingar bidrar till att berättarväven kompliceras. Det är i mötet med alla dessa märkliga och modiga människor och gripande människoröden som trotsade Kanadas vilda natur som berättelsen växer till en mäktig och spännande läsupplevelse.

Resor till Antarktis

Pingvin i Antarktis
Jag hade även läst Jenny Diskis bok På tunn is - en resa till Antarktis. Jag älskar hennes reseböcker som både är dokumentära reseberättelser om möten, men också berättelser om Jenny Diskis inre resor. I sitt författarskap beskriver hon öppet sitt liv och hela tiden viktar hon sina upplevelser mot det egna livets frågor och borrar i sina minnen.

I den här boken bestämmer hon sig för att åka till Antarktis - hon behöver det vita oändligt tomma för att känna igen sig i sjukhusets renhet. Via Buenos Aires reser hon till "världens ände", den lilla staden Ushuaia i Eldslandet.

Hon ger sig iväg på ett fartyg med destination Antarktis. Samtidigt som hon möter andra passagerare under båtresan och nya platser på det antarktiska fastlandet djupdyker hon i den egna svåra barndomen. Hon har tidigare skrivit om en resa ovan polcirkeln – Den motvilliga resenären och om sina tågresor i USA - Främling på tåg. Även de böckerna rekommenderas varmt.

För mig fortsatte det kyliga temat även efter vår vintriga diskussion. Jag har precis påbörjat H P Lovecrafts Antarktisroman - det som skall vara hans krona på verket och enda egentliga roman. Vid vansinnets berg handlar om en expedition till Antarktis där den mest fasansfulla mardröm upptäcks bland ismassorna. Brr.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Bild: Photos.com

 1. Mumintrollet

  Av: Jansson, Tove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Finns som: Bok
 2. Trollvinter

  Av: Jansson, Tove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Stora boken om Mumin

  Av: Jansson, Tove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 4. En liten konstnär

  Av: Lerin, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 5. Himmel över Everest

  Av: Lagercrantz, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Göran Kropp

  Undertitel: [8000 +]
  Av: Kropp, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 7. Vinterstaden

  Av: Arnaldur Indriðason
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från isländska och färöiska
  Finns som: Bok
 8. En vinter i Stockholm

  Av: Pleijel, Agneta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Isdraken

  Av: Engström, Mikael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Snö

  Av: Pamuk, Orhan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. I vargars följe

  Av: Penney, Stef
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 12. På tunn is

  Undertitel: en resa till Antarktis
  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Polarländerna
  Finns som: Bok
 13. Den motvilliga resenären

  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 14. Vid vansinnets berg

  Av: Lovecraft, Howard Phillips
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 1. Isdraken

  Av: Engström, Mikael Tipsat av: Annika Edlund

  Isdraken är som en blandning av de tidigare böckerna om Atom-Ragnar och Dogge. Från sommarprogrammet 2006 med författaren Mikael Engström förstår man att mycket är självpplevt.

 2. I vargars följe

  Av: Penney, Stef Tipsat av: Sonja Viklund

  Stef Penney har skrivit en varm thriller i isande kall miljö.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 19 juli 2010