Tema sol, värme och öken

Ödslighet, storslagen natur, kameler, kärlek och passion. Vicky Uhlander har sammanfattat en diskussion med Annalena Hedman om böcker och film på temat öken och hetta.

Öken
Öknen är en stark symbol för ödslighet, ensamhet och evighet. Sinnebilden är de mjuka dynerna, brännande sol i zenit och en gnistrande stjärnbeströdd himmel nattetid. En säregen fauna och flora, en anpassad ekologisk mångfald och människor som lärt sig leva i extrema förhållanden.

Existentialism och värme

Paolo Coelhos klassiker Alkemisten handlar om en ung andalusisk herdes sökande efter livets mening. Efter en spådom ger sig herden Santiago iväg på sin långa resa för att söka en skatt dold i Egypten. Men det han upptäcker är snarare att de verkliga skatterna kanske trots allt finns inom oss.

Albert Camus skildrar i Främlingen ett mord och rättegången därefter, men på ett djupare plan handlar den om en avhumaniserad, likgiltig människa. Huvudpersonen Mersault är en man som av ödet, eller slumpen snarare, blir en mördare. Brottet, som sker i Alger, är i texten fyllt av hetta: "Solen träffar honom som ett slag i ansiktet". En betydelsefull roman som med fördel kan läsas i nyöversättning.

Svenska ökenskildrare

Hela Anna-Karin Palms novellsamling In i öknen handlar om olika människors möten med öknen som för alla får olika betydelser. Några människor sammanförs för att sedan skingras. Alla berättar utifrån sin egen synvinkel om mötet och de utflykter de gör tillsammans. En kvinna irrar runt i Amman för att hon inte kan lämna sin älskare men egentligen är det ett sökande efter sig själv. En annan kvinna går i sin sorg rakt ut i öknen för att söka tröst mellan sand och himmel. Lagom att läsa som egna små kvällssagor och behöver inte sträckläsas.

Kamel
En bok som stått några år på vårt bibliotek men som jag inte öppnat förrän detta tema dök upp var Jag har hört kamelerna sjunga av Marianne Ahrne. Nu var det därför ett sant nöje att läsa om hennes resor i Afrika, i Namibiaöknen och framför allt när hon följde med en karavan på en 24 dagar lång resa med tuareger rätt in i Saharas otillgängliga ökenlandskap.

Den är öppenhjärtig och har självdistans och humor. Det finns gott om dramatiska inslag men också otroligt poetiska beskrivningar av öknens både farliga och vackra sida. Det är inte lätt för en medelålders kvinna, om än en resvan sådan, att ge sig i kast med både män uppvuxna i öknen och kameler som är öknens självklara kungar.

Moderna filmklassiker

Den mest kända ökenfilmen är kanske Lawrence av Arabien, men en annan klassisk ökenfavorit är Den engelske patienten efter Michael Ondaatjes roman. Filmen utspelar sig i ett litet kloster i Italien där sjuksköterksan Hana vårdar en man som kraschat med sitt plan i öknen. Genom tillbakablickar får vi veta hans historia, som till stor del handlar om kärleken till en kvinna som heter Katharine. Två andra män vävs också in i historien med sina berättelser, David Caravaggio och sikhen Kip. Den innehåller vemodiga, vackra bilder och underbar musiken. Ralph Fiennes, Juliette Binoche och Kristin Scott Thomas är några av skådespelarna. Rikt oscarsbelönad.

Svart fågel sitter på toppen av en grön kaktus
En annan stark film är Den skyddande himlen av Bernardo Bertolucci efter en roman av Paul Bowles med John Malkovich och Debra Winger i huvudrollerna. Det här är en brutal och gripande film om ett amerikanskt par som tillsammans med en vän reser till Afrika för att fly undan slentrian både i livet och i äktenskapet De utmanar Afrika och öknen, och öknen utmanar dem med katastrofala följder. Drama, tragedi, passion, erotik i en och samma film. Precis som i Den engelske patienten så är både miljöer och natur otroligt vackert skildrat och musiken underbar. Bägge filmerna ligger tidsmässigt strax efter andra världskrigets slut.

Medelhavsklimat

Filmen Couscous utspelar sig i Sête i sydöstra Frankrike och handlar om hur hamnarbetaren Slimane blir arbetslös och bestämmer sig för att öppna en couscousrestaurang på en båt. Men när restaurangen öppnar så blir det också plats för en massa förvecklingar. Charmig, trollbindande i det varma Sydfrankrike. Här hettar det till avsevärt både i matlagningen, samtalen och magdansen.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek

 

 1. Alkemisten

  Undertitel: en berättelse om att följa sina drömmar
  Av: Coelho, Paulo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från portugisiska
  Finns som: Bok
 2. In i öknen

  Undertitel: noveller
  Av: Palm, Anna-Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Främlingen

  Av: Camus, Albert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 4. Den engelske patienten

  Undertitel: roman
  Av: Ondaatje, Michael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Den skyddande himlen

  Av: Bowles, Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. The sheltering sky

  Undertitel: Den skyddande himlen
  Språk:
  Engelska Svenska Danska Finska Norska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 1. Främlingen

  Av: Camus, Albert Tipsat av: Daniel Gunnestam

  Genom olyckliga omständigheter förvandlas Mersault från en vanlig medborgare till mördare. Hans nihilistiska inställning till världen vänds emot honom i en kafkaliknade process.

 2. Couscous

  Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Slimane är 60, har nyss förlorat jobbet från varvet och bor granne med sin älskarinna och hennes dotter. Älskarinnans dotter Rym peppar Slimane att öppna en couscous-restaurang på en gammal fiskebåt.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 26 april 2010