Tankar från en serienörd

"Det utlöste en veckolång skrattsalva och är samtidigt något av det vackraste jag läst i hela mitt liv." Gerda Berglund skriver om sitt intresse för serier.

Mitt intresse för serier ligger på gränsen till gravt nörderi. Jag syftar inte på Kalle Anka och Fantomen utan så kallade "vuxenserier", en konstart som verkligen har fått ett uppsving de senaste åren.
 
Det började när jag gick på folkhögskola som målande estet för, typ, sex år sedan. Min korridorsgranne kom ut ur sitt rum - kritvit i ansiktet, räckte över en bok och sa: - Läs den här! Det var Åsa Grennvalls serieroman Sjunde våningen och två timmar senare var även jag i chocktillstånd. Det är en tung serieroman om en tjej som blir psykiskt och fysiskt misshandlad av sin sambo.
 
Sen har jag två starka minnen av serier som chockat mig åt andra hållet, det vill säga då man garvar så mycket att man inte kan andas.
 
1: Jag är på fest hos vänner i ett kollektiv. I ögonhöjd från toastolen sitter en Åke Jävel-stripp av Lars Sjunnesson upptejpad (Åke Jävel är Lars Sjunnessons mest framgångsrika seriehjälte). Jag kunde inte prata med nån resten av kvällen utan gick bara omkring och vrålgarvade.
 
2: Liv Strömquists serie Män som aldrig borde fått ha sex. (Finns i hennes album Hundra procent fett. Köp eller låna den! I mina ögon är det ett mästerverk av sällan skådat slag). Rutorna där en toksågad Sartre ligger och ropar efter sniglar och vin på sin dödsbädd utlöste en veckolång skrattsalva och är samtidigt något av det vackraste jag läst i hela mitt liv.
 
Sommaren för två år sen fick jag en hjärnskakning som resulterade i en veckolång sjukskrivning där jag fick förbud mot att kolla på tv, gå ut, sitta vid datorn, vistas i solen och jobba.
 
Kul.
 
Efter några dagar av enorm tristess ritade jag således min första serie. Det var skitkul! I somras hade jag mitt livs första riktiga semester och det resulterade i seriefanzinet Molly. Att göra detta fanzine är faktiskt något av det roligaste jag gjort. Andra numret är under konstruktion och peppen är skyhög!
 
I dag gjorde jag klart en serie på sex sidor, jag tänkte bjuda på ett utdrag:
 
Gerdas serie
 
 
En krönika av Gerda Berglund, Umeå.
Utdrag av det första numret av Molly kan du läsa på Gerdas blogg.

 1. Sjunde våningen

  Av: Grennvall, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Åke Jävel

  Av: Sjunnesson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 3. Åke Jävel

  Undertitel: århundradets hjälte
  Av: Sjunnesson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. Hundra procent fett

  Av: Strömquist, Liv
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Jag är din flickvän nu

Av: Hemmingsson, Nina Tipsat av: Annika Edlund

Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingson är en fullträff. Full av humor och satir och på kornet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Gerda Berglund den 17 september 2008