Ta inte demokratin för given

Vi har samlat boktips och artiklar som berättar om hur vi kan gå tillväga för att skydda den. Några handlar också om vad som händer när demokratin urholkas eller försvinner.

Artiklar och porträtt

1. Sanningssägaren Anna Politkovskaja

Skrivet av: Anna Östman

Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

2. De levde utan yttrandefrihet i 438 dagar

Skrivet av: Anna Östman

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har ofta setts och hörts i nyheterna sedan de tillfångatogs i Etiopien 2011. Men i fängelset de sattes i var den en helt annan situation. Hade de berättat sanningen och vädrat sina åsikter där hade de kanske aldrig kommit hem igen.

3. Rapport från Europride 2015

Skrivet av: Christer Edeholt

I år 2015 hölls Europride i staden Riga i Lettland. Som representant för Umeå kommun och Regnbågsbiblioteket, åkte Christer Edeholt dit för att bland annat berätta om hur vi på Umeå stadsbibliotek jobbar med hbtq-frågor.

4. Rakt in i hetluften

Skrivet av: Anna Sahlén

Gellert Tamas sammanfattar 20 år som journalist med en samling utvalda texter från den tiden. Hans reportagesamling börjar med Berlinmurens fall och slutar på Tahirtorget.

5. Mänskliga rättigheter oavsett kön

Skrivet av: Helen Forsberg

Våld i nära relationer är en stor ekonomisk börda för samhället, trots det har frågan inte högsta prioritet hos Världssamfundet. Helen Forsberg funderar över orsakerna och skriver om sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

6. "Det är en djungel där ute"

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Författaren Nawal El Saadawi är läkare, arabisk kvinnorättskämpe och global människorättsaktivist. I sina böcker sätter hon ofta ord på kvinnans utsatta situation.

7. Margaret Gärding tror på medmänsklighet

Skrivet av: Maria Nordenback

I januari 2016 besökte Margaret Gärding Ålidhems bibliotek för ett samtal om rasism och diskriminering i Sverige. Vi bad henne berätta om sig själv och svara på några frågor via mail.

8. Falska nyheter, propaganda och desinformation

Skrivet av: Anna Östman

Det är skillnad på vardagslögner och att skapa och sprida falsk information på internet. Det senare kan i värsta fall vara ett hot mot folkhälsa och demokrati. Men flera medieaktörer har tagit initiativ för att stävja problemet med falska nyheter och desinformation.

Lästips

1. Gå bara

Tips Av: Elmi, Abdi Tipsat av: Christer Edeholt

En stark och gripande berättelse om Abdi Elmis flykt från kriget i Somalia till Sverige.

2. Hatet

Tips Av: Sveland, Maria Tipsat av: Helen Forsberg

Ska den som får hatbrev "skylla sig själv" för att den skriver kritiskt om ojämställdheten i Sverige? För Maria Sveland blev de starka reaktionerna på hennes böcker och artiklar något av en chock och hon började undersöka var det massiva hatet egentligen kom ifrån.

3. When China rules the world

Tips Av: Jacques, Martin Tipsat av: Lennart Kihlberg

År 2027 kommer Kina att vara världens ledande ekonomi. Detta enligt en prognos från den ansedda investmentbanken Goldman & Sachs. Hur kommer detta att påverka resten av världen och vad kommer att hända på vägen dit och efter?

4. Vår tids rädsla för allvar

Tips Av: Andersson, Roy Tipsat av: Anna Sahlén

Läsvärt debattinlägg som beskriver riskerna när konsten får stå tillbaka för marknaden.

Skrivet av: Anna Östman den 1 oktober 2018