En lesbisk odyssé

Mellan den 7 och 18 oktober får tio av Umeåregionens bibliotek besök av en unik husbil. Inuti ryms ett kombinerat museum och lesbiskt kulturcentrum.

– Det är en mobil, trygg mötesplats som först och främst är till för hbtq-personer, men alla är välkomna att kliva in och vara en del i den lesbiska gemenskapen för en stund, berättar Elfrida Bergman som är en av projektledarna för "Myter å verkligheter - en lesbisk odyssé".

Tillsammans med Lidia Svensson reser hon runt över hela Norrland i den specialdesignade husbilen. Att rummet ska kännas hemtrevligt och tryggt har varit viktigt.

– Det finns lesbiskhet i varje skrymsle, både designmässigt och arkitekoniskt. Och rummet är fullt av lesbiska budskap och värderingar.

Museiverksamhet

Inte minst är husbilen även ett rullande och levande museum där du kan ta del av lesbisk historia och nutid från hela Norrland.

– Vi samlar också in material. Man kan komma hit och lämna tips på personer som levt i Västerbotten som vi sedan kan bedriva research kring, säger Elfrida Bergman.

I samarbete med Regionbibliotek Västerbotten besöker husbilen under 2019 och 2020 alla bibliotek i Västerbotten. Utöver allmänheten träffar Elfrida Bergman och Lidia Svensson då också personal på biblioteken.

– Tanken är att det ska vara utbildande för personalen, men det sker på ett ganska okonventionellt sätt. Vi träffar dem på deras plats, men inte så att vi står och föreläser. Vi fikar tillsammans och samtalar. Det finns alltid kokkaffe på i husbilen och vi bjuder på hallongrottor, berättar Elfrida Bergman.

– Vi frågar hur det ser ut på biblioteken. Hur arbetar man mot hbtq-personer? Känner man till hur situationen för hbtq-personer ser ut på orten? Varför? Varför inte? Hur kan vi hjälpa till?

En queer mötesplats

Arbetet med "Myter å verkligheter - en lesbisk odyssé" är spännande och givande tycker Elfrida Bergman.

– Man får väldigt mycket tillbaka. Vi märker att det är viktigt och att det behövs. På mindre orter finns det inte några officiella mötesplatser för hbtq-personer, ingen pridefestival, ingen rfsl-avdelning. När vi besöker en liten ort kan det vara första gången någonting queert syns i det offentliga rummet.

Det har hänt att besökare rest långväga. Andra dröjer sig kvar för att berätta sina historier eller hittar nya vänner. Överlag är reaktionerna hos besökarna väldigt positiva, säger hon.

Kryp in och klottra

Inuti husbilen finns det fanzines om lesbiska personer att läsa, det finns en mängd foton och två interaktiva konstverk. Du kan skriva brev till dig själv eller till alla lesbiska och det går att sy in sig i ett lesbiskt konstverk. Det finns ett krypin med en säng och i taket ovanför uppmanas alla queera att klottra i taket och att ta del av andras klottrade taggar, hälsningar och poesi, berättar Elfrida Bergman.

Våra texter

1. Regnbågsbibliotekets HBTQ-tips

Skrivet av: Tove Liliequist

Lästips för alla åldrar från Regnbågsbiblioteket. Tipsen finns samlade i en folder som kan skrivas ut. Du hittar den längst ner på sidan.

2. Lesbisk kärlek i litteraturen

Skrivet av: Anna Sahlén

Vad avses med begreppet lesbisk litteratur och finns behovet av en defintion? Annelie Bränström Öhman frågar den expertpanel som samlats för en begreppsdiskussion på Bokcafé Pilgatan i Umeå.

3. Om lust och förbjuden kärlek

Skrivet av: Christer Edeholt

Mian Lodalen höll på Umeå stadsbibliotek ett roligt och spännande föredrag om mänskliga rättigheter, demokrati och om att känna sig som den enda flatan i landet.

Skrivet av: Anna Sahlén den 8 oktober 2019