Superhjältar, politik och mörker

Alan Moore är en av världens mest inflytelserika serieskapare. Här introduceras han genom sina tre mest framstående verk.

Alan Moore är många saker. Anarkist och praktiserande magiker, bland annat. Men framför allt är han

Alan Moore
en berättare. Enligt många är han den bäste berättaren som seriemediet någonsin skådat. För ända sedan 1970-talets slut har Alan Moore skrivit berättelser i serieformat. Han har jobbat med några av serievärldens mest kända karaktärer, som Batman, och författat sina egna berättelser.

En röd tråd som löper genom alla Alan Moores verk, är kärleken till seriemediet och när han är som bäst införlivas hela potentialen i att kombinera bild och text. Inbitna fans har det ofta svårt att inte vara utmattande entusiastiska när det pratas om Alan Moore.

Tre romaner

Watchmen, From Hell och V för vendetta är Alan Moores mest kända serier. Tendenserna i dem kännetecknar hela hans författarskap.

Watchmen

Watchmen utspelar sig i USA under det kalla kriget, i en värld där superhjältar existerar. Men hjältarna drivs inte till stordåd av någon känsla av ansvar mot de svaga. Utan av personliga skäl som lust efter makt, jakt på bekräftelse eller psykiska störningar. Genom denna hängivenhet till att visa upp andra sidor av den klassiska superhjälten har bidragit till att ge hela genren ett större djup än tidigare.

V för vendetta

I V för vendetta skildras ett framtida England, där fascister styr landet. Oliktänkande sätts i koncentrationsläger och staten håller ett fast grepp om sina medborgares medvetanden. Den enda som står upp mot förtrycket är V. Han är en anarkist som döljer sin identitet bakom en mask föreställandes Guy Fawkes, en politisk aktivist som försökte spränga det engelska parlamentet på 1600-talet. När Alan Moore skrev V för vendetta satt Margaret Thatcher vid makten i Storbrittanien och boken kritiserar de tendenser till

From Hell av Alan Moore
fascism som Alan Moore såg i Thatcher-regimens politik.

From hell

From Hell handlar om den brittiske seriemördaren Jack Uppskäraren. Ingen vet vem han egentligen var, men Alan Moore berättar sin version av händelseförloppet. Det är en berättelse kryddad med mörka, ockulta övertoner som matchar de smutsigt grådaskiga viktorianska miljöerna.

Röda trådar

Ockultism, politik och viljan att skildra det mänskliga finns i allt Alan Moore gör. Han kan skriva om träskmonstret Swamp Thing, den levande gudinnan Promethea, eller vetenskapshjälten Tom Strong. I allt det finns viljan att dissekera vår omvärld, att expandera läsarens sinnen och att tillföra en mänsklig dimension i de mest omänskliga händelser.

Läs Alan Moore om du vill ha Joe Saccos politiska glöd och mänskliga närhet, Stan Lees storartade superhjältar och Neil Gaimans kosmiska mörker i samma författare.

Den som redan läst Alan Moores verk kan bara avundas den som har upptäckten framför sig.

 

Text: Torbjörn Rolandsson, Minabibliotek.se
Foto: Matt Biddulph och Chris Boland (porträtt startsidan) @Flickr.com,

 1. V for Vendetta

  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Watchmen

  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 3. From hell

  Undertitel: being a melodrama in sixteen parts
  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. Promethea

  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 5. Swamp thingA murder of crows

  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok

Tankar från en serienörd

Skrivet av: Gerda Berglund

"Det utlöste en veckolång skrattsalva och är samtidigt något av det vackraste jag läst i hela mitt liv." Gerda Berglund skriver om sitt intresse för serier.

The Sandman

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Helena Lindblom

Dream förväxlas med sin syster Death och blir tillfångatagen av en man som vill leva för evigt. The Sandman är ett grafiskt konstverk i elva delar.

Lucifer 1: Devil in the gateway

Av: Carey, Mike Tipsat av: Helena Lindblom

Lucifer Morningstar har abdikerat från tjänsten som herre över Helvetet, men man ska inte låta sig luras av att han numera spelar piano i en bar – han har fortfarande kvar de ambitioner som störtade honom från Himlen i tidernas begynnelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson den 21 juni 2012