Stieg Larsson och Millenniumtrilogin

I Stieg Larssons Millenniumtrilogi är cyberdrottningen Lisbeth Salander hjältinna. Nu kommer filmversionen av den första boken. Här är historien om författaren och succéböckerna bakom filmen.

1Noomihoodpuff.jpg
Att ge igen är en kraftfull motor, lusten till revansch och upprättelse likaså. Dessa antaganden ihop med spänning och träffsäker samhällskritik är några av hörnpelarna i Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

Men vem var mannen bakom dessa framgångsrika böcker?

Stieg Larsson föddes 1954 i Umeå. Han växte upp hos sin morfar nära byn Bjursele, mellan Norsjö och Bastuträsk. Där bodde han under sina första nio år fram till morfaderns död. Han återvände då till föräldrarna, som nu också hade ytterligare en son.

Redan som 16-åring flyttade Stieg hemifrån. Vid 18 års ålder träffade han på ett möte för Förenade FNL-grupperna i Umeå den då blivande arkitekten Eva Gabrielsson, som blev hans livskamrat fram till hans död.

Stieg Larsson började som frilansjournalist redan 1974 när han studerade på gymnasiet. De följande två åren genomförde han värnplikten och under 1977 reste han över stora delar av den afrikanska kontinenten. Mot slutet av 1977 återvände han hem till Sverige och bosatte sig i Stockholm där han arbetade som frilansjournalist och med ett flertal ströjobb.

Han började göra research på ämnet rasism och politisk extremism i ett skolprojekt 1972. Från tidigt 1980-tal arbetade han med ämnet som journalist, författare och föreläsare. Han skrev ett stort antal artiklar på ämnet. År 1979 blev Stieg Larsson rekryterad till Tidningarnas Telegrambyrå där han stannade i 20 år.

Stig blir Stieg

Stieg Larsson, vars fullständiga namn var Karl Stig-Erland Larsson, bytte namn eftersom han och författarkollegan Stig Larsson var trötta på att de förväxlades hela tiden. Ingen av dem hade vid den tiden ännu blivit författare; i stället ägnade sig båda åt fotografering och det var i egenskap av fotografer de ville undvika att bli ihopblandade.

De singlade slant om vem av dem som skulle byta namn, och det var Stieg Larsson som förlorade. Med tanke på att Stieg Larsson senare blev kriminalförfattare var det inte helt opassande, eftersom även deckarförfattaren Stieg Trenter (egentligen Stig Johansson) stavade sig så.

Uttalad feminist

Stieg Larsson var uttalad feminist. Han sade att han gjorde kvalitetsmässigt bättre arbeten med kvinnor på grund av deras större prestigelöshet och öppenhet för idéer. Stieg visste vad kvinnor var kapabla till och berördes ofta själv om de drabbades.

Stieg Larsson
Diskriminering och kvinnoförtryck blev därför både obegripligt och barbariskt för honom. Han gjorde allt han kunde för kvinnor i sin närhet, både i yrket och privat. De män som hindrade detta fick ändra sig eller upptäcka att Stieg fryst ut dem ur sitt professionella och privata liv. Det hände åtskilliga gånger, enligt sambon Eva Gabrielsson.

Då kvinnor tog en så stor plats i Stiegs liv och tankar är det inte konstigt att deckarnas kvinnogalleri är motsvarande stort. Kvinnorna är egensinniga och i alla yrken och åldrar. Kränks de, slår de tillbaka. De är aldrig svaga, bara påtvingat handlingsbegränsade. Mest gäller detta Lisbeth Salander, men det syns i många varianter hos alla kvinnor som undergrävs i sina yrken när de söker lösa problemen i deckarna.

Stieg Larssons moral syns främst utifrån kvinnoperspektivet, men rör alla övergrepp på människor som stämplas som "fel" vid "fel" tidpunkt.

Fascisternas fasa

1982 blev Stieg Larsson Skandinaviens korrespondent för den brittiska antifascistiska tidskriften Searchlight. Han skrev artiklar för tidningen fram till sin död. I mitten av 1980-talet var Stieg Larsson delaktig i uppbyggandet av antivåldsprojektet Stoppa Rasismen. 1988 inledde han och Anna-Lena Lodenius en av de största kartläggningarna av organiserad rasism någonsin i Sverige.

Resultatet blev boken "Extremhögern" som gavs ut av Tiden förlag 1991 och 1994.

År 1995 grundade Stieg Larsson Stiftelsen Expo. Sedan 1999 arbetade han som chefredaktör för tidskriften Expo och som vd för stiftelsen.

Strid om arvet

Stieg Larsson avled den 9 november 2004 efter att hastigt ha insjuknat i hjärtinfarkt. Eftersom han och sambon Eva Gabrielsson inte varit gifta tillföll hela arvet fadern och brodern.

I maj 2008 avslöjades att ett testamente av Larsson hittats, där han testamenterade sina finansiella tillgångar till Kommunistiska Arbetarförbundets (Socialistiska partiets) Umeåavdelning. Testamentet, som inte är bevittnat och därför inte juridiskt bindande, skrevs av Larsson strax innan han åkte till inbördeskriget i Etiopien 1977.

Avsaknaden av giltigt testamente har förorsakat konflikter mellan Eva Gabrielsson och den övriga släkten.

Män som hatar kvinnor
Fenomenet Millenniumserien

Millenniumböckerna har i dag sålts i flera miljoner exemplar och förväntningarna på den kommande filmen Män som hatar kvinnor är höga. Rättigheter till böckerna har hittills sålts till över trettio olika länder.

Vad beror böckernas popularitet på? Kanske är det det allmänmänskliga i dem. Vi engageras och berörs - och vi känner igen oss. Inte minst när Lisbeth Salander slår fast: hämnd är en stark drivkraft.

Hjältinnan nyckeln till framgången

Stieg Larssons hjältinna anses av många vara en av förklaringarna till succén. Lisbeth Salander är det digitala samhällets suverän och behärskar de system som behövs för att skaffa sig vilken information som helst om vem och vad som helst. Liten, senig och en veritabel fighter. Intelligent och oberoende i det mesta; ekonomiskt, känslomässigt och materiellt.

Detta oberoende, som också gäller hennes behov av egna identitetsmarkörer, är en del av Larssons samtida feministiska budskap. Karaktärerna som delar hennes elitcybervärld är heller inte identifierade - de går alla under olika fingerade namn. För Lisbeth Salander spelar det ingen roll vem som döljer sig bakom signaturen. Hon har frihet och kontroll.

Flera av de kritiker som försökt förklara framgångarna återkommer till denna originella hjältinna, jämte det politiska patos som böckerna också genomsyras av.

Män som hatar kvinnor
Kritik av Milleniumserien

En kritik mot trilogin har dock varit att Larsson, i sitt frontalangrepp på manssamhället och kärnfamiljen, har skapat en hjältinna som har alla klassiska egenskaper hos en riktig hårding till man. Bara för att dessa egenskaper lagts i en kvinnokropp ser vi det som originellt och positivt. I själva verket blir hon, enligt det resonemanget, en bärare av en i högsta grad traditionsenlig syn på vilka mänskliga egenskaper som skapar en sann hjälte.

Den andra huvudrollsinnehavaren då? Mikael Blomkvist är renhjärtad och inte spännande så det stör, trots sitt kvinnotycke och en god analysförmåga. Det Lisbeth saknar av verbal förmåga har Mikael mer än gott om; den killen vet att uttrycka sig. Starka och självständiga kvinnor finns det gott om i böckerna, med det gemensamt att de alla glatt ramlar i säng med Blomkvist, som är snygg och sexig intill parodins gräns.

Jan Guillou, som är en Larssons hårdaste kritiker, anser att Stieg Larssons deckartrilogi är ett skämt med genren och skriven helt utan engagemang. I Sverige, men också i andra länder, har stilen kritiserats av enstaka kritiker och anklagats för att vara bristande och platt.

Noomi Rapace
Initierad samhällsanalys

Det politiska budskapet återfinns i alla tre delarna. Fokus läggs på olika samhällsproblem, som ger läsaren möjlighet att ta del av initierade skildringar från varierade miljöer. Stieg Larsson var ytterst välorienterad, med ingående kunskaper om Säpo, brister i det svenska politiska och juridiska systemet, fascistiska strömningar samt organiserad brottslighet. Författaren genomför en grundlig analys av det svenska samhället och behandlar väsentliga ämnen som rör vår samtid.

Denna fascinerande blandning av hårda fakta, pusseldeckare och grym thriller i kombination med de väl utmejslade och originella karaktärerna gör Millenniumtrilogin svårslagen, något som märks på försäljningssiffrorna.

Inte att förglömma: hämnd är en stark drivkraft...

 

Text: Sofia Flank, Vännäs bibliotek
Bilder ur filmen från Outnow.ch

 

Fotnot: Filmen Män som hatar kvinnor (baserad på del ett i Millenniumserien) har biopremiär i hela Norden våren 2009. Medverkar gör bland andra Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre och Sven-Bertil Taube.

 

Fotnot 2: År 2008 var Stieg Larsson den näst mest populära författaren i Europa sett till topplisteplaceringar.
 

Läs mer om Stieg Larsson och Millenniumtrilogin:

•  www.wikipedia.se
•  www.stieglarsson.se
•  www.expo.se
•  Jury, tidskrift för deckarvänner nummer 1/07, 2/07 och 3/08

 1. Luftslottet som sprängdes

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Flickan som lekte med elden

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Män som hatar kvinnor

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Handbok för demokrater

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Statskunskap och politik
  Finns som: Bok
 5. Sverigedemokraterna

  Undertitel: den nationella rörelsen
  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Statskunskap och politik
  Finns som: Bok
 6. Extremhögern

  Av: Lodenius, Anna-Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Statskunskap och politik
  Finns som: Bok
 1. Luftslottet som sprängdes

  Av: Larsson, Stieg Tipsat av: Åza Sjöstam

  Ladda upp för många timmars krypande spänning i Stieg Larssons trilogi om journalisten Mikael Blomkvist och hackern Lisbet Salander. Inläst av Reine Brynolfsson.

 
 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Sofia Flank den 22 februari 2009