Startade tidskrift om historiska kvinnor

Eva Bonde tröttnade på att välja bort historiskt betydande kvinnor och startade en ny papperstidskrift på egen hand. Historiskans mål är att alla typer av kvinnor ur alla tidsepoker lyfts fram.

Eva Bonde, tidskriften Historiskan
En jämställd historieskrivning. Att lyfta fram de bortglömda och bortvalda kvinnorna från hela världen. Det var ingen liten uppgift som Eva Bonde och Jennie Lindholm tog sig an när de fick idén att starta tidskriften Historiskan. Vi bad Eva Bonde om en pratstund när hon var på snabbvisit i Umeå i oktober.

– Eftersom målet med Historiskan är att skildra alla typer av kvinnor ur alla tidsepoker, vet jag att jag har ett stort arbete framför mig. Tyvärr går det inte att få med allt i ett och samma nummer, för i så fall skulle ju inte tidningen heller kunna fortsätta leva. Jag brukar bli otålig och vilja göra allt samtidigt, men jag försöker ta ett steg i taget, berättar Eva Bonde.

Hur kom det sig att Historiskan blev just en papperstidning?

– Jag var tidigare redaktör på Allt om historia och Jennie är layoutansvarig på Populär historia. Vi stötte båda två ofta på kvinnor som inte fick plats i de tidningarna. Då föddes idén om att ha en tidning där de här personerna kunde få plats. Vi utgick från oss själva och vi kom fram till att vi båda gillade att krypa upp i soffan med en bra tidning.

Innan Eva Bonde tog projektet till Kickstarter och samlade ihop pengar för att stå på egna ben, föreslog de konceptet för sin gemensamma arbetsgivare LRF Media. Förlaget tackade nej, men ville samtidigt hålla dörren öppen för argument som kunde övertyga dem om att de hade fel.

Fritidsintresse blev jobb

Det blev därför ett fritidsprojekt med en Facebook-sida. Historiskan fick snabbt tusentals följare, så de fick lov av förlaget att viga även en del av sin arbetstid till sidan.

Det första testnumret gavs ut på LRF Media, men under sommaren 2015 lämnade Eva Bonde förlaget och tog med sig Historiskan. Det första numret finansierades med råge tack vare kampanjen och det finns redan nu möjlighet att prenumerera.

– Det har vuxit ganska lavinartat, berättar hon.

Skiljer sig Historiskan från andra populärvetenskapliga historiska tidskrifter på något annat sätt än just i jämställdhetstanken?

Historiskan nr 0, första testnumret
– Tanken har hela tiden varit att göra en helt vanlig historietidning, men med fokus på kvinnor. Jag är nog väldigt mycket mer medveten om hur kvinnor beskrivs och vilka vinklar kvinnor beskrivs ur, jämfört med hur det var när jag jobbade på Allt om historia. Jag jobbar mycket mer med att få spridning på etnicitet, samhällsklasser och att få med HBTQ-historia också. Sedan skiljer den sig i det att Historiskan vågar vara mer tyckande och politisk, skulle jag nog vilja säga. Jag har också med en krönika i varje nummer och intervjuer med nu levande kvinnor som lyfter fram historiska kvinnor genom sitt arbete.

Brist på fotografier

– Den skiljer sig också lite i tilltalet och i utseendet. Jag kommer att använda mig av illustratörer, för att en anledning till att kvinnor väljs bort i andra sammanhang är bristen på bildmaterial. Det känns också lite mer modernt.

Förutom illustrationerna har Sara Granér gjort en serie i det första numret, specialnumret, och i nummer ett som kommer i slutet av 2015 bidrar Karolina Bång med en serie, berättar Eva Bonde.

Finns det även plats för förhistorisk tid och arkeologi i Historiskan?

– Det kommer absolut att ha en plats! I numret som kommer i december kommer det inte att finnas med, men det är tanken. Om jag minns rätt så är 900-talet så långt bak i tiden som vi kommer att gå i just det numret.

– Historieskrivningen förändras ju hela tiden, bland annat tack vare just arkeologin.

Som exempel tar Eva Bonde upp att det för bara ett par år sedan upptäcktes att det var kvinnohänder som hade gjort handavtrycken i de välkända grottmålningarna i Pech Merle i södra Frankrike.

Är det ett sätt för dig att "vara där" när du läser och skriver om historia, eller hur förhåller du dig till det förflutna?

– Det har inte varit tidsepoker och händelser som har intresserat mig lika mycket som människoöden. Människor har alltid varit det mest fascinerande för mig. När jag gick i skolan och så, var det historiska gåtor och mysterier som jag var intresserad av, till exempel alla passagerarna på Titanic och den ryska tsarfamiljen. Jag var helt besatt av Anna Andersson som utgav sig för att vara en del av tsarfamiljen.

Bekväm i sin fantasi

– När jag var yngre så hade jag absolut den där fantasin om "tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och uppleva allt det där". Jag har nog alltid existerat mycket i mitt eget huvud och jag vet inte om det är resultat av att vara ensambarn, men jag har alltid varit bekväm med att tillbringa tid i mitt eget huvud, i min fantasi. Just att läsa har alltid räckt för mig.

– Nu slukar jag biografier och tycker att det är det bästa som finns, säger Eva Bonde.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto på förstasidan: Anna Moberg


Läs mer om tidskriften på historiskan.se
Läs mer om Kickstarter på kickstarter.com (på engelska)

 

Eva Bondes tips på biografier


Kvinna i dimmornas land av Farley Mowat
Cary Grant – A Class Apart av Graham McCann
Lee Miller av Carolyn Burke
Edith Piaf – No regrets av Carolyn Burke
Marie-Antoinette av Antonia Fraser
Robert Mitchum – Baby, I don't care av Lee Server
Mary Tudor av Linda Porter
The Tale of Beatrix Potter av Margaret Lane

 1. Kvinna i dimmornas land

  Undertitel: boken om Dian Fosseys liv och död bland Afrikas bergsgorillor
  Av: Mowat, Farley
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 2. Marie-Antoinette

  Av: Fraser, Antonia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 3. Allt om historia

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Tidskrift
 4. Populär historia

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Tidskrift

En annan bild av drottningen

Skrivet av: Victoria Edman

Hennes bok om Maria Eleonora ger en annan bild av drottningen än den som varit vanlig. Victoria Edman har intervjuat den Augustnominerade Moa Matthis som i sin roman även skildrat flera fascinerande livsöden.

Arkeologin längs Västra länken

Skrivet av: Anna Östman

Arkeologen Ellinor Johansson från Västerbottens museum berättade om museets utgrävningar i västra delarna av Umeå. Besökarna på Umeå stadsbibliotek fick se fornlämningar både med sina egna ögon och i digital form.

Titanics förlisning

Skrivet av: Helen Forsberg

Det har gått 100 år sedan Titanic sjönk på sin jungfrufärd.

Allt har sin historia

Skrivet av: Maud Sandström

Maud Sandström lyfter fram en del av historien som varken handlar om kungar, krig eller fältslag.

Med vänlig hälsning

Av: Granér, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

Med precision, humor och cynism sätter Sara Granér färg och ord på konstigheter och missförhållanden i dagens samhälle.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 5 november 2015