Spektrum - den svenska drömmen
Johan Svedjedal har skildrat människorna och spelet bakom tidskriften Spektrum i sin augustnominerade bok. Kristina Andersson på Umeå stadsbibliotek sammanfattar.
Några av de drivande i gruppen var Leif Björk och Karin Boye. De gifte sig men äktenskapet blev kort. De knöt till sig fler unga intellektuella personer med intresse för litteratur och politik och bestämde sig för att starta tidskriften, Spektrum. Första numret kom ut hösten 1931.
Redaktionen
Den enda i gruppen som var ett litterärt namn då var Karin Boye. Till Spektrum knöts flera av Josef Riwkins anhöriga, inte minst systern
Anna Riwkin-Brick, känd fotograf, och hans fru
Ester. Senare drogs även
Agnes von Krusenstjerna
och hennes man
David Sprengel
till Spektrum
Ingen av dem hade någon tidigare erfarenhet av tidskriftsarbete. Gruppen inte bara arbetade ihop. Under inledningstiden bodde de även ihop i ett kollektiv i Stockholm. Det ledde till förälskelser och invecklade kärleksaffärer, som påverkade Spektrum. Främst drabbades Gunnar Ekelöf, som hela livet hyste agg mot Karin Boye.
Den moderna människan
Sven Markelius var en ivrig förespråkare för kollektivbostäder. Han kom att få stor betydelse för
Gunnar
och
Alva Myrdal, med sina idéer om att låta barnen bo i särskilda barnrum, med anställd personal. Det var även Sven Markelius som ritade paret Myrdals funkisvilla i Bromma.
Den litterära betydelsen
I det första numret fanns en mycket uppmärksammad artikel om August Strindberg av Victor Svanberg. Sven Stolpe, som stod den litterära tidskriften Fronten nära, skrev positivt om numret, mycket tack vare Strindbergartikeln. Senare gick han till häftigt angrepp mot Spektrum.
En ambition i gruppen var att introducera utländska författare. Karin Boye översatte The Waste Land av T.S. Eliot som kom att ingå i ett av tidskriftshäftena. Man gjorde även några temanummer, ett om Harry Martinson, ett om uppfostran, ett om musik och ett om psykoanalys och samhälle.
Motigheter
Spektrum såldes inte i tillräckligt många exemplar. Tidskriften hade hela tiden stora problem med ekonomin. Det blev säkert inte lättare när Bonniers startade sin litterära tidskrift, BLM, 1932 och Artur Lundkvist startade Karavan 1934. Och kritiken var stundtals hård. Var tidskriften för modern? Dessutom förekom många konflikter inom gruppen.
Spektrum blir förlag
Josef Riwkin gjorde mer eller mindre ensam om tidskriften till ett förlag, dock med samma namn. Den första bok som kom ut var Gunnar Ekelöfs debutbok
Sent på jorden, som bemöttes med stor misstro. Gunnar Ekelöf introducerade även de franska surrealisterna, som han översatt. Boken
Fransk surrealism
fick mycket uppmärksamhet och stor betydelse framöver.
Anna Riwkin var en duktig dansfotograf och förlaget gav ut hennes bilder i
Svensk Danskonst. Agnes von Krusenstjerna skrev åtta böcker om fröknarna von Pahlen. De fyra första var utgivna på Bonniers förlag, men de fyra senare refuserades av dem. De ansåg dem för djärva och chockerande. Det blev Spektrum som fick ge ut dem. Även förlaget hade hela tiden ekonomiska svårigheter. Inte någon av böckerna blev någon storsäljare.
Läs mer om tidskriften Spektrum i Johan Svedjedals bok Spektrum. I Umeå stadsbiblioteks magasin finns tidskriften Spektrum 1932:2 att låna (Harry Martinsson-numret).
Kristina Andersson, Umeå stadsbibliotek