Spöklikt och övernaturligt i Maria Gripes värld

Det finns få författare som berört mig så starkt som Maria Gripe. Det jag älskar mest är den spöklika mystiken i hennes mer övernaturliga böcker, skriver Karolina Nyström.

Maria Gripe kunde konsten att få det rysliga och övernaturliga att bli verkligt i vilken vardag som helst.

Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe
I boken  Agnes Cecilia – en sällsam historia har Nora med familj just flyttat till en gammal lägenhet. Snart börjar det hända mystiska och oförklarliga saker, särskilt i Noras närhet.

En gammal trasig klocka börjar gå baklänges, ett rum förändras framför hennes ögon och en docka verkar kusligt levande. Spöklika inslag i en gåta Nora bestämmer sig för att lösa.

Att hitta en skatt och med den få korn på en glömd och begravd historia är säkert något många drömmer om. Själv utforskade jag som yngre alla möjliga vinklar och vrår efter dolda hemligheter, men förgäves. Istället satsade jag på att gömma egna mystiska brev till eftervärlden.

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
Föremål och meddelanden som varit gömda och glömda i långa tider spelar en betydande roll i boken om Nora och Agnes Cecilia. Även i Tordyveln flyger i skymningen har meddelanden från det förgångna en central plats i historien. Det är en annan av Maria Gripes mystiska romaner, med deckarkänsla.

Av en slump hittar tre ungdomar i Småland en bunt brev från 1700-talet. Innehållet i breven blir början på sökandet efter en gammal egyptisk staty. Men vem är det som viskar i Jonas bandspelare? Och vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon?

Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
För mig är den så kallade Skuggserien de böcker av Maria Gripe som fängslat mig mest. Det handlar om fyra böcker; Skuggan över stenbänken, -och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn och Skugg-gömman.

Handlingen utspelar sig för snart hundra år sedan, då Carolin börjar som piga hos fjortonåriga Bertas familj. Berättelsen är kryddad med en blandning av precis så mycket vardag, mystik och spänning att även de spöklika inslagen känns helt trovärdiga.

Med Carolin förändras Bertas, enligt henne själv, gråa och trista vardag. Tillvaron blir istället mystisk, spännande och på gränsen till spöklik. Berta och Carolin kommer varandra otroligt nära, men vad är det för hemligheter Carolin försöker dölja, och varför?

Skuggseriens djupa personporträtt och spänning gör böckerna svåra att lägga ifrån sig. De får det att isa sig i kroppen, och det är lätt att riktigt leva sig in i de starka karaktärerna och stämningen i böckerna.

Som tolvåring drogs jag in i berättelsen i sådan grad att jag antog en mystisk spökgestalt med vilken jag försökte skrämma mina yngre bröder. Tyvärr genomskådade de mig alltför snart.

Text: Karolina Nyström

 1. Agnes Cecilia

  Undertitel: en sällsam historia
  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Tordyveln flyger i skymningen

  Undertitel: en beskrivning av vissa händelser i Ringaryd i Småland
  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Skuggan över stenbänken

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Skuggornas barn

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Skugg-gömman

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karolina Nyström den 29 oktober 2009