Spännande och modigt med livsviktigt budskap

Vera Persson Jonsson vann Krumelurs skrivartävling hösten 2020, med sin fängslande historia om två vänner som ställer upp för varandra i alla lägen. Möt en glad vinnare som tänker skriva fler berättelser.

Flykten från branden heter den vinnande berättelsen i höstens skrivartävling. Så här tycker juryn:

"En fängslande berättelse med en väl uppbyggd dramatik och ett empatiskt budskap som berör. Författaren beskriver finstämt och varmt hur en oväntad vänskap växer fram mellan älgtjuren Bruno och lilla bävern Leon. En spännande och modig djurberättelse fylld med ett livsviktigt budskap: att ta hand om varandra."

57 bidrag kom in till Krumelurs skrivartävling för årskurs 3 och 4. Temat var våra vänner djuren. Vera Persson Jonsson som går i årskurs 4 på Sjöfruskolan i Umeå, har skrivit den vinnande berättelsen.

En flicka sitter på en stol och håller upp ett diplom, en bok och ett kuvert med rosett. Hon ler mot kameran. Foto: Annika Edlund
Vera på prisutdelningen.
Grattis Vera, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen?
– Jag blev jätteglad, men jag stod i duschen då jag fick höra det så först trodde jag att mamma skojade med mig. Men då hon sa att det var sant blev jag jätteglad.

Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Jag funderade väldigt mycket över vad jag skulle skriva om innan jag började. Jag funderade nog faktiskt mer över det än vad jag brukar göra. När jag visste vad sagan skulle handla om började jag skriva, men kom också på nya saker efter vägen. Då jag visste att mina huvudpersoner skulle vara en älg och en bäver började jag också söka fakta om dem, till exempel om när bävrar föds och då älgkalvar blir bortstötta från sina mammor. När jag hade skrivit färdigt sagan sa mamma att det kanske vore roligt om jag ritade en bild till. Så jag tittade på bilder av älgar och bävrar eftersom jag inte brukar rita de djuren så ofta. Sedan ritade jag en bild av Bruno och Leon.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– Jag började med att fundera över vilka huvudpersonerna skulle vara. Jag visste ju att det skulle vara en saga om djur. Jag kom direkt att tänka på en bäver och en älg, därför fick det bli så. Det passade bra eftersom de är två väldigt olika djur och man kan vara kompisar även om man är olika. Sedan funderade jag över i vilken miljö sagan skulle utspela sig. Bävrar och älgar bor i skogen, så miljön fick bli en skog med vatten i närheten, eftersom bävrar lever i vatten. Sedan började jag fundera på vad sagans problem skulle vara. Jag gillar sagor med fina slut. Därför fick problemet bli en brand, för det problemet skulle jag kunna lösa på ett bra sätt. Jag ville ha ett riktigt lyckligt slut också, därför fick Brunos mamma komma in i slutet och säga att hon var stolt över honom.

– Jag ville att min saga skulle visa att det är inget fel i att man ser annorlunda ut, utan man får vara som man är och alla är lika mycket värda. Det var viktigt att berättelsen skulle vara rolig och handla om vänskap, för mina vänner har varit väldigt viktiga för mig och stöttat mig väldigt mycket då jag har gått igenom jobbiga saker. Jag vill att alla ska veta att riktiga vänner kan man alltid luta sig mot.

En flicka i tioårsåldern står och håller upp ett diplom. Hon ler. Bakom henne syns en hylla med många böcker. Foto: Annika Edlund
Diplom till vinnaren.
Tror du att du kommer skriva något mer?
– Ja, jag kommer försöka skriva en berättelse i månaden. Det är roligt att skriva sagor då jag får tid över, men jag tränar ganska många olika sporter (handboll, innebandy, fotboll och friidrott) så jag hinner inte skriva så jätteofta hemma.

Skrivartävlingens tema var våra vänner djuren. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Jag brukar läsa spännande böcker och fantasyböcker, av till exempel Ingelin Angerborn, och böckerna om Musse och Helium av Camilla Brink. Jag tycker också väldigt mycket om böcker som väcker känslor. Till exempel Snösystern: en julberättelse som vi läste förra julen. I år ska jag läsa En förtrollad jul av Siri Spont som julberättelse. Den har jag tittat på flera gånger, på skolbiblioteket.

En ovanlig prisutdelning

Det blev en liten pristudelning i år, på grund av corona-pandemin. Vera och hennes familj besökte Bokcafé Pilgatan i Umeå och träffade Annika Edlund från Krumelur. Vera fick ta emot diplom, prispengar och bokpresent.

Egentligen skulle det ha varit prisutdelning på Umeå stadsbibliotek. Författaren Siri Spont skulle ha varit med och också berättat om sitt skrivande. Nu fick Vera istället ett paket på posten med böcker från henne. Längre fram i december kommer en videohälsning från Siri Spont. Den kan du se här på Minabibliotek.se.

Föreningen Krumelur ordnar en skrivartävling varje höst. På deras webbsida kan du läsa mer om det och annat som föreningen gör.

Läs Veras berättelse

  1. Flykten från branden

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Temat för Krumelurs skrivartävling hösten 2020 var "Våra vänner djuren". Den vinnande berättelsen är skriven av Vera Persson Jonsson. Läs den här.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 27 november 2020