Spännande kodknäckare

Hemligheter kittlar nyfikenheten. Det som är dolt ska en gång bli avslöjat. Vi lyfter fram några böcker om koder och kodknäckare.

Ibland är sättet att dölja en hemlighet konkret. Inlåst eller gömt i ett dolt utrymme finns något som ska skyddas. Andra gånger är hemligheten undangömd inuti något annat, ett meddelande dolt i en bild eller i en ström av till synes meningslösa tecken.

För att avslöja hemligheten behövs i bägge fallen en nyckel, antingen en som passar i låset, eller en kodnyckel som förklarar hur meddelandet ska utläsas.

Alan Turing 16 år
Böcker om koder och kodknäckare kan vara riktigt trevliga läsupplevelser, eftersom det ofta handlar om problemlösande på en hög nivå. Här nedan följer några tips på böcker om dolda budskap och kampen att tyda dem. Några har verklighetsbakgrund, andra är rena påhitt. Gemensamt är att gåtorna är irriterande intressanta.

Den gåtfulle Alan Turing

Författaren David Lagercrantz berättar i boken Syndafall i Wilmslow en mångbottnad historia om ett gripande människoöde. Alan Turing var ett matematiskt geni som under andra världskriget starkt bidrog till att tyskarnas krypterade ordergivning kunde avläsas, och därmed bidrog till att nazisternas framgångar kunde hejdas.

Alan Turing var dessutom öppet homosexuell och i efterkrigstidens klappjakt på avvikande slutade hans blott 42-åriga levnad, till synes i ett självmord. En ung polis får i uppdrag att utreda fallet, men han märker snart att Alan Turings liv omges av en mur av tystnad.

Robert Harris thriller Enigma handlar också om Alan Turing. Här är skildringen mer fokuserad på själva spänningsmomentet, att till varje pris knäcka tyskarnas krypterade trafik, och att ibland offras människoliv för att dölja att man kan läsa den tyska ordergivningen.

I jämförelse med David Lagercrantz bok är detta mer en traditionell thriller, om än med verklighetsbakgrund.

Dolda budskap

Omslaget till Morden i Oxford av Guillermo Martinez
Morden i Oxford av Guillermo Martínez har lustigt nog även den en koppling till Alan Turing. En argentinsk student är inneboende hos en äldre dam som i sin ungdom arbetade med att avkoda tyskarnas radiosignaler.

Den gamla damen blir mördad och vid kroppen återfinns en underlig symbol. Fler mord inträffar och mördaren lämnar nya symboler vid varje offer.

Tillsammans börjar dessa symboler att bilda ett mönster. Ett matematiskt snille blir inkopplad på fallet för att hitta ett svar på gåtan. Hur ser nästa symbol i kedjan ut, och vem är det kommande offret? Detta är en lite udda deckare med den unge invandrade studenten som huvudperson.

Förbryllande och litterärt

Erlend Loe har skrivit en av de mest förbryllande böcker jag någonsin läst, Expedition Shakespeare. Erlend Loe blir i boken uppsökt av en man som säger sig ha hittat dold information i William Shakespeares verk – information som avslöjar en fantastisk hemlighet.

Erlend Loe är i början skeptisk, men måste så småningom acceptera att den fantastiska teorin faktiskt ser ut att hålla. Författaren och mannen ger sig iväg med hackor och spadar och måttband för att gräva fram en enastående hemlighet.

Vatikanens makt

Omslaget till Nattvardens hemlighet av Javier Sierra
Nattvardens hemlighet av Javier Sierra utspelar sig i motsats till de andra böckerna i förfluten tid, närmare bestämt 1490-talets Milano. Centralfigur i berättelsen är Leonardo da Vinci. Han håller på att uppföra sitt verk Nattvarden när Vatikanens hemliga polis får anonyma tips om att målningen innehåller dolda budskap om en alternativ berättelse om Jesus och Maria Magdalena.

Det är en historieskrivning som hotar den katolska kyrkans makt och inflytande. Vatikanen skickar sin bäste utredare, men gåtorna tätnar när flera mord sker. Detta är en deckare som blandar idéhistoria med kriminalgåtor på ett intressant sätt.

 
Text: Mats Enarsson, Sävarbiblioteket 
Foto: public domain

 
  1. Syndafall i Wilmslow

    Av: Lagercrantz, David
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Expedition Shakespeare

    Av: Loe, Erlend
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  3. Enigma

    Av: Harris, Robert
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Morden i Oxford

    Av: Martínez, Guillermo
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Spansk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  5. Da Vinci-koden

    Av: Brown, Dan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  6. Den sista hemligheten

    Av: Caldwell, Ian
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  7. Nattvardens hemlighet

    Av: Sierra, Javier
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Spansk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  8. Idéernas grotta

    Av: Somoza, José Carlos
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Spansk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  1. Nattvardens hemlighet

    Av: Sierra, Javier Tipsat av: Jenny Berggren

    Det går rykten om att Leonardo da Vinci målar in hemliga budskap i sitt senaste storverk i Milano. Fader Augostino Levre, inkvisitor och kod-expert, kallas in från Rom för att utröna om det stämmer.

  2. Expedition Shakespeare

    Av: Loe, Erlend Tipsat av: Mats Enarsson

    Fakta eller påhitt om dolda budskap i Shakespeares dramer.

Två kryptiska internet-pussel

Skrivet av: Mats Enarsson

"Hej. Vi letar efter högintelligenta individer. För att hitta dem, har vi utvecklat ett test. Det finns ett dolt meddelande i den här bilden." Så presenteras en av internets största gåtor.

Målande romaner om konstverk

Skrivet av: Jenny Berggren

Du behöver inte åka till ett konstmuseum för att uppleva konst – på biblioteket finns böcker som tar dig på en guidad tur hemma i soffan.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 27 april 2009