Sommarboken-träff på Ålidhemsbiblioteket

Mitt i högsommarvärmen i slutet av juli 2016 deltog några barn på Ålidhemsbibliotekets andra Sommarboken-träff. Vi pratade om hur vi väljer böcker och om vad vi tycker är ett bra bokomslag.

sommarboken logga 2016
För tre år sedan startade Sommarboken i Umeå. Redan innan dess hade några bibliotek i Västsverige testat att bjuda in barn till läseträffar under sommarlovet, vilket visade sig vara en bra idé för att hålla läsningen vid liv, även när barnen är lediga från läsningen i skolan.

Syftet med Sommarboken är att främja lustläsning utan prestations- eller tävlingsmoment för barn i 8-12-årsåldern. Barnen lånar och läser vad de vill; kapitelböcker, faktaböcker, serier, ljudböcker och talböcker. Sedan fikar vi och pratar om vår läsning.

Boksamtal på Ålidhem

På just den här Sommarboken-träffen i slutet av juli pratade vi om hur vi väljer vilka böcker vi vill läsa. Genom tips från någon kompis, genom att strosa bland bibliotekets bokhyllor och välja på måfå, eller så kanske vi går direkt till den hylla där favoritgenrer eller favoritförfattaren står.

En av träffens besökare, Lidia, väljer böcker genom att titta på omslaget och på texten i boken. Om omslaget är färgglatt och texten varvad med bilder, litar Lidia på att det är en bra bok som intresserar henne. Så ser många av de senare årens kapitelböcker för barn ut. Ibland kan Lidia bli besviken på att omslagen är så grå och färglösa. Då blir hon inte lika sugen på att läsa boken, även om hon fått tips om att den är bra.

Våra egna bokomslag

Barnen fick prova på att göra egna bokomslag som de tyckte lockade till läsning. De låter ofta omslaget styra vilken bok de väljer att läsa. Vi använde en gratis-app för att göra omslagen. Du kan klicka på omslagsbilden för att se en större version.

Visst vill du läsa boken "Tracy Beaker i huvudrollen" med omslag av Lidia? Lidia ändrade bokens titel till "Tracy Beaker kommer igen", som en egen fortsättning på serien om Tracy.

– Det bästa med böckerna om Tracy Beaker är att de har gått som tv-serie och att Tracy ser ut som jag, med mörkt, lockigt hår på bokens omslag, säger Lidia. 

Tove har läst bilderboken om Lenka i skolan och tycker att den är bra. Den handlar om en flicka som gillar att rita, men som inte har några kompisar att leka med. Till slut hittar Lenka en kamrat som också gillar att rita.

Tove tycker om omslagets röda färger, men vill att omslaget ska visa lite mer av vad boken handlar om. Att den handlar om att hitta vänner att leka med och att rita, vilket hennes omslag så fint visar.

 

Mer information om Sommarboken finns på deras webbplats.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket

 

 1. Tracy Beaker i huvudrollen

  Av: Wilson, Jacqueline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Tracy Beaker

  Undertitel: skolans bästa elev
  Av: Wilson, Jacqueline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Historien om Tracy Beaker

  Av: Wilson, Jacqueline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Lenka

  Av: Szegedi, Katalin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 29 juli 2016