Sommar-citat

Vilken bok kommer citatet från? Tio citat och tio ungdomsböcker ska paras ihop. Var med i sommarens tävling och du kan vinna fina bokpriser.

Bilden visar en smiley och ett frågetecken.
Bild: Dazdraperma/Bigstock.
Här nedanför är citat från tio ungdomsböcker som alla utspelar sig på sommaren. Vilka böcker kommer de från?

Till höger eller längre ner (beroende på om du använder dator eller mobiltelefon) ser du omslagsbilder för de tio böcker citaten är hämtade ur.

Var med och tävla, vi lottar ut fina bokpriser bland de som skickat in rätt svar.

Gör så här

Para ihop citat och bok. Skriv in citat-numret under rätt omslagsbild.

Glöm inte att skriva ditt namn, din epost eller ditt mobilnummer, och din postadress. Rutor med en stjärna måste vara ifyllda för att du ska kunna skicka svaret.

Senast torsdag 31 augusti vill vi ha ditt svar.

Och du, alla böckerna vi har plockat citat från finns att låna på biblioteken!

Sommar-citat

1. ”Han sätter sig i bilen. Fred lyder Wahids vink, springer fram till bilen, öppnar passagerardörren och sätter sig. Utan ett ord startar Wahid bilen. Så enkelt, eftersom nycklarna sitter i.”

2. ”Vi släpade fram cyklarna till en gisten trägrind som hängde på trekvarten. Alex lyfte på haspen och sköt upp grinden. Vi klev in och såg oss omkring. Tomten var inte särskilt stor, och helt vildvuxen.”

3. ”Jag får ropa för att göra mig hörd till framsätet genom musiken och vinden. Carolina sänker volymen och kastar en blick bak mot mig. Bilen kränger till. ”Va?” ”Jag frågade om Frank har körkort.” Frank vänder sig bakåt mot mig och Elli. ”Tyvärr inte.” ”

4. "Än värre var dock att om pappa var osynlig så var Heidi istället överallt. Om jag skulle ta en kopp kaffe satt hon i köket och matade barnet. Om jag försökte gömma mig på altanen kom hon ut med Thisbe i bärselen och frågade om jag ville följa med på en promenad längs stranden."

5. "En himmelsk doft av bacon möter mig i köksdörren. ”Hej Robin!” Birgitta står vid spisen med en stekspade i handen. ”Har du sovit gott?” Jag mumlar ett jakande svar och bestämmer mig snabbt för att inte säga nåt om den svarta katten.”

6. ”Att jag inte undrade saker stämde inte heller. Ibland kom det stunder när allt bubblade upp, som när jag såg Susanne köra in näsan i Lucas mage tills han skrattade så han kiknade. Då var det omöjligt att inte undra varför en del mammor älskade sina barn så mycket och vill vara hos dem alltid, men inte hon.”

7. ”Och jag glömde bort att säga att jag avskyr att fiska, och fisk också nu när vi är inne på det ämnet, och istället tvingade jag mig upp ur sängen och satte på mig lite kläder utan att tvätta mig eller något och innan jag visste ordet av satt Edmond och Isaac och Piper och jag i jeepen och skumpade fram på en skumpig gammal väg och solen strålade in genom rutorna och att leva kändes mycket bättre än vanligt även om det betydde att en massa fiskar skulle bli tvungna att sätta livet till.”

8. ”Så följde tre-fyra sommarlovsdagar av det där slaget där en dag glider över i nästa utan att man riktigt märker skillnaden eftersom nästan inget händer, men allt känns soligt och skönt. Joel och Agnes höll ett öga på tvillingarna, puttade fart på gungorna ibland, badade med dem ibland.”

9. "– Vad vill du göra idag? undrar mormor och blåser på sitt kaffe. En riktig sommarlovsfråga. Inga måsten, ingen skola, bara en dag att fylla med precis vad man vill. Isa sitter i nattlinnet, och det solvarma träet på uteplatsen känns skönt mot hennes bara fötter. Frukost utomhus är bland det bästa som finns.”

10. ”Morfar slösade ingen tid utan kastade sig framlänges i vattnet med ett stort plask, skrattande som en galning. Glittrande iskalla droppar skvätte ner hela mig och fick mig att tjuta av chock och förtjusning. Då såg jag något som rörde sig i ögonvrån. Någonting som inte borde vara här.”

Skriv in rätt citat-nummer under bokomslagen

Taggar:

Skrivet av: Åsa Zetterström den 22 juni 2017