Snabbläst och spännande

Tycker du att det är svårt eller jobbigt att läsa? Malin Granberg på Sävar bibliotek har tipsen för dig. Tips på böcker som är korta, snabblästa och spännande.

Sju-åringar kan 5 000-7 000 ord. De har lärt sig de flesta genom att någon har läst för dem, eller för att de har läst själva.

En 17-åring som läser ofta kan mellan 50 000 och 70 000 ord. En 17-åring som inte läser ofta kan 15 000–17 000 ord.

Läs om det som intresserar dig

Visste du att du behöver ungefär 50 000 ord för att klara av det dagliga livet som vuxen? Bland annat för att kunna betala räkningar, fylla i blanketter, läsa instruktioner och sköta ett jobb. Därför får du nu några tips på böcker som handlar om olika saker. Men alla böckerna är:

1. Korta och snabblästa
  2. Spännande

Välj en bok om något du tycker verkar intressant. Då är det stor sannolikhet att du faktiskt tycker det är roligt och väljer en ny bok av egen fri vilja.

Att läsa är som att springa

Jämför läsning med löpning. Ju oftare du springer, desto lättare går det. Samma sak med läsning, ju mer du läser, desto enklare blir det för dig. Och du, det går lika bra att läsa tidskrifter och serier. Det viktiga är att du läser regelbundet.

Källa: Ingvar Lundberg, professor i psykologi, Göteborgs universitet och Mats Myrberg, professor i specialpedagogik, Stockholms universitet

Klicka på bokomslagen så ser du om boken finns inne på något bibliotek

Bakom linjen av Tom Palmer

Fotboll + 1:a VK