Skuggor i Los Angeles

I Los Angeles lyser solen nästan 300 dagar om året. Men den kastar också långa skuggor. Här är böcker och filmer som skildrar mörkret i Kalifornien.

Bret Easton Ellis har ägnat sitt författarskap åt semibiografiska romaner om identitet, paranoia och alienation. I sin senaste roman The shards återvänder han till det tidiga 1980-talets Los Angeles. Hans alter ego går sista året på high scholl när en seriemördares härjningar kommer för nära. Han läser Joan Didion och skriver på sin debutroman Less than zero (Noll att förlora). Boken som gavs ut 1985 är en skildring av ett, för tonåringar, dystopiskt Los Angeles. 

Sprickor i fasaden

Bret Easton Ellis, både den fiktiva och den verkliga, beundrar och söker efterlikna den skarpa och distanserade blicken hos Joan Didion. Hennes essä-samlingar Slouching towards Bethlehem och The white album skildrar aspekter av samtidens Kalifornien och USA, inte minst sprickorna i fasaden. Romanen Lagt kort ligger (Play it as it lays) utspelar sig i Los Angeles och handlar om Maria som skrivs ut från en psykiatrisk klinik och befinner sig i ruinerna av en relation. 

Skribenten och konstnären Eve Babitz var samtida med Joan Didion. Eve Babitz har skildrat Los Angeles i essäsamlingar som Slow days, fast company och Eve's Hollywood. Hon tecknar levande porträtt av kreativa människor, droger, misogyni och den ständiga jakten på att vara där det händer. En biografi om henne, Hollywood's Eve av Lily Anolik finns att låna. Lily Anolik har även producerat podden Once upon a time in Bennington där hon bland annat skildrar Bret Easton Ellis Los Angeles.  

Vrider mörker till ljus

Med Once upon a time in Hollywood har Quentin Tarantino skapat en slags actionkomedi, där han tar mörkret från Mansonmorden och försöker vrida det till något ljusare. Verklighetens brutala massmord beskrivs i Joan Didions The white album som en av flera händelser som tar död på 1960-talets positivism. Emma Clines gjorde fiktion inspirerad av morden i sin roman Flickorna (The girls).

Regissören Sofia Coppola har porträtterat en avmätt sida av Los Angeles. I Somewhere skildras relationen mellan en skådespelare och hans dotter, och i The bling ring en serie inbrott som ett gäng ungdomar gör hos stadens välbeställda. Regissören David Lynch har i flera av sina verk utforskat en mörk sida av Los Angeles och Hollywood, exempelvis i Lost highway och Mulholland drive.

Alexandra Kleemans Something new under the sun är en dystopisk roman som adresserar det extrema klimat som råder i Los Angeles och Kalifornien. Även Susan Orléans Biblioteket (The library book) som skildrar branden på stadsbiblioteket har en ödesmättat ton, även om den också skildrar folkbibliotekens positiva roll. 

Seriemördare

Michelle Mcnamaras Jag försvinner i mörkret (I'll be gone in the dark), om jakten på seriemördaren och våldtäktsmannen The Golden state killer är också en läsvärd skildring av Kaliforniens mörker. En deckarförfattare som tangerar true crime är James Ellroy som skrivit flera noirthrillers som utspelar sig i Los Angeles. Hans egen mamma mördades när han var 10 år och i memoaren Mina mörka vrår berättar han om detta trauma.

Våra texter

 1. Joan Didion (1934-2021)

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Journalisten och författaren Joan Didion avled i New York den 23 december. Hennes reportage och essäer var banbrytande och hennes sätt att skriva gjorde henne till ett stort namn inom den amerikanska litteraturen.

 2. The girls

  Tips Av: Cline, Emma Tipsat av: Anna Sahlén

  En dag i parken får Evie syn på två tjejer. De drar åt sig allas blickar och Evie blir fascinerad.

 3. The white album

  Tips Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

  En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal.

 4. Populärkulturens filmhjältinna

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Känslobärande melankoliska filmer med vackert foto, berikande popmusik och med kvinnliga karaktärer i fokus blir det när regissören Sofia Coppola får bestämma.

 5. The red parts

  Tips Av: Nelson, Maggie Tipsat av: Anna Sahlén

  Rak och uppriktig biografi som lyfter ett mord och dess följder utan effektsökeri.

 6. I'll be gone in the dark

  Tips Av: McNamara, Michelle Tipsat av: Anna Sahlén

  Michelle McNamara kallar honom "The golden state killer", en våldtäktsman och seriemördare som satte skräck i Kalifornien på1970- och 1980-talet.

 7. The library book

  Tips Av: Orlean, Susan Tipsat av: Anna Sahlén

  En poetisk faktabok som startar i en biblioteksbrand och vandrar igenom bibliotekens nutidshistoria och verksamhet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 25 april 2023