Skrivet om att gå

Det finns många sätt att förhålla sig till en promenad och många är också de författare som skrivit varmt om vandringar av olika slag.

Bild på en väg som leder bortåt
Vad är det som får oss att vandra? Att inte bara gå en kortare sträcka utan ge oss av med siktet inställt på ett mål litet längre bort. Kanske behöver vi bara ta oss till en viss plats. Eller så är det själva gåendet vi är ute efter. Att vägen är det viktiga, inte målet. Som Karin Boye skriver i sin dikt "I rörelse":

Nog finns det mål och mening i vår färd
men det är vägen, som är mödan värd

Vandra eller rosta

Minst fyra timmars vandring om dagen behövde Henry David Thoreau för att behålla hälsa och sinnesjämvikt. Han var en av de stora förgrundsgestalterna i amerikansk 1800-talslitteratur. Hans syn på människans plats i naturen har inspirerat generationer av naturintresserade. Skogsliv vid Walden, hans mest kända bok, har blivit ett självklart inslag i bokhyllan hos alla som drömmer om att leva enkelt och naturnära.

I Konsten att vandra beskriver han hur stillasittande kan få honom att känna sig rostangripen. En dag utan en längre promenad före 17-slaget är att betraktad som förlorad. För att vara i rätt sinnestillstånd inför avfärd ger han följande råd:

Vi borde kanske gå ut på den kortaste vandring med samma inställning som om vi gav oss ut på ett oändligt äventyr och aldrig komma tillbaka – beredda att sända tillbaka våra balsamerade hjärtan som reliker till vårt övergivna kungarike. 

Vandring som meditation

Bild på två personer på vandring
En erfarenhet som många gjort är att vandrandet kan upplevas som en sorts meditation - man blir vän med sin packning och tankarna får komma och gå.

Meditativ gång är namnet på en metod som tillämpas i flera trosriktningar Att gå sig till ro och sinnesfrid. Medveten närvaro och Mindfulness är några av dagens benämningar på metoder som tillämpats i århundraden. I Varje steg väcker vinden ger Thich Nhat Hanh en vägledning i en zenbuddhistisk variant av meditativ gång. Det är ett mirakel att gå på jorden, säger han. "Med medveten andning, värdig hållning och med ett leende på dina läppar ska du sätta din fot på jordens yta som en kejsare sätter sitt sigill på kungliga dekret."

Somliga har gått bara för att de tyckte om det. Som Edward Playson Weston, amerikansk reporter som vandrade från Boston till Washington för att vara med när Abraham Lincoln tillträdde presidentposten. Som 71-åring vandrade han från New York till San Francisco på sjuttiosex dagar. Olle Hammarlund berättar om honom och andra fotgängare som gått långt i artikeln om konsten att gå i Resan till paradiset.

Från fjällen och ut i världen

En nutida vandrare som haft både Henry David Thoreau och Thich Nat Hanh i ryggsäcken är Olle Sahlström, före detta LO-ombudsman numera författare. I Gå hem beskriver ett vandrarliv som omfattar 30 år. Kartbutiken var tidigt hans utgångspunkt. Där kunde han ständigt hitta nya resmål och vandringsleder.

Han börjar med den svenska fjällvärlden och fortsätter ut i Europa innan han tar sikte på andra världsdelar. Ständigt söker han nya utmaningar. Ju mer krävande dess bättre. Han vandrar i Katarernas, de medeltida religiösa rebellernas fotspår och reflekterar över likheterna mellan den etablerade kyrkan och fackföreningsrörelsen. Samtidigt går han allt djupare in i sig själv.

"Att vandra är gott för själen. Gåendet reder ut." Så säger poeten Roger Melin i en av de korta betraktelserna över marken, skogen och människans framfart i "Muddus och andra nordliga skogar" i Gån.

Bild på två par gående fötter på en strand
Vandrandet ger nya perspektiv och sätter stopp för ältandet av vardagsbekymmer. Det får oss att tänka större, friare och koncentrera oss på det som är väsentligt. "Blott de tankar som man gått sig till har något värde" är ett citat som han hämtar från filosofen Friedrich Nietzsche.

Roger Melin vandrar på stigar som han ser som sina gamla vänner. Han betraktar dem med ömhet och respekt och känner sitt ansvar för att de ska fortsätta finnas kvar.

Att skapa konst eller göra det enkla

Man kan också göra vandrandet till konst. Som konstnärsparet Abramovic och Ulay som valde kinesiska muren som arena för en konstnärlig manifestation av kärlekens kraft. På 90 dagar gick de från varsitt håll sammanlagt 400 mil för att mötas en sista gång. De möttes och skildes åt. Både fysiskt och symboliskt. Efter 13 år tillsammans gick de skilda vägar.

Lars Hermansson berättar om detta märkliga avskedstagande i sin bok Gå till gå, som han kallar en vandringsessä. En resa till fots i Umbrien utgör bakgrunden till tankar om vandrandets kultur och förhållandet mellan tanke och kropp, tid och rörelse.

"Att gå till fots är att göra en lång resa på en kort sträcka" skriver Olle Sahlström. Det är rätt enkelt. Vi behöver inte bege oss till världens ände för att uppleva något. Det räcker med att ge sig ut. Ut och gå.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Anders Olofsson och Photos.com

 1. Skogsliv vid Walden

  Av: Thoreau, Henry David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1924
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Konsten att vandra

  Av: Thoreau, Henry David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Allmänna samlingsverk
  Finns som: Bok
 3. Varje steg väcker svalkande vind

  Undertitel: vägledning i meditativ gång
  Av: Nhât Hạnh
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Buddhism
  Finns som: Bok
 4. Resan till paradiset

  Undertitel: om resan som mål och äventyr
  Av: Hammarlund, Olle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1970
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Gå hem

  Av: Sahlström, Olle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 6. Gån

  Undertitel: vandringar i Muddus och andra nordliga skogar
  Av: Melin, Roger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Gå till gå

  Undertitel: en vandringsessä
  Av: Hermansson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Skogen i fiktionen

Skrivet av: Robert Jansson

I litteraturens och filmens värld kan skogen vara en skådeplats för allt från skräckromantik till naturpoesi och arbetarskildringar.

På med joggningsskorna

Skrivet av: Migration User

När våren kommer ser vi dem plötsligt överallt. Trottoarer, skogsstigar och promenadstråk blir fulla av människor som flänger fram – iförda träningskläder och joggningsskor.

Vandra på Korsika

Av: Hellström-Boström, Ewa Tipsat av: Agneta Öberg

En gedigen och uttömmande bok om vandringsleder med olika svårighetsgrader på Korsika. Här finns bland annat en av Europas svåraste och vackraste långvandringsleder (GR20).

Vandra Kungsleden

Av: Grundsten, Claes Tipsat av: Agneta Öberg

Denna guidebok beskriver hela Kungsleden och är helt inriktad på vandring. Med stor fackkunskap och med fantastiskt bildmaterial får vi all den information som är nödvändig för en lyckad vandringstur.

Vandra i Europa

Av: Björk, Monika Tipsat av: Agneta Öberg

Ett sjuttiotal vandringar i Europa med betoning på behagliga äventyr beskrivs.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 18 juli 2011