Skapade en ny sorts journalistik

Journalisten Hunter S. Thompson blev känd för sin ärliga, råa författarstil och skapade en ny sorts journalistik. Vår skribent berättar här om några av hans mest kända verk.

Illustration porträtt av Hunter S Thompson
Under en tid då journalistik präglades av strikt objektivitet och formellt skrivande, bröt författaren och journalisten Hunter S. Thompson mot den journalisiska normen. Det var en ny, subjektiv form av journalistik, som skulle bli känd som "Gonzo-journalistik".

Tidig ålderskris i romanform

Hunter S. Thompson skrev sin första roman när han var endast 22 år gammal, men den gavs ut många år senare. The Rum Diary baserades på hans tid som journalist på The Daily News i Puerto Ricos huvudstad, San Juan, under 1960-talet. Det här var boken som var början på Hunter S. Thompsons Gonzo-stil. Han skrev fullständigt ärligt om den smutsiga staden och tidningen som höll på att falla samman, samtidigt som han beskrev ålderskrisen han höll på att möta redan vid relativt ung ålder.

The Rum Diarys ärliga, subjektiva form, var något som senare blev Gonzo-journalistikens kärna. Hunter S. Thompson anpassade sitt litteraturskrivande till journalistiken i artikeln "The Kentucky Derby is decadent and depraved", som publicerades 1970. I artikeln placerade han sig själv som huvudperson bland Kentucky-derbyts svinaktiga publik och gav därför en helt annan insikt i arrangemanget än vad en vanlig sportartikel under den tiden hade gjort.

Det stora genombrottet

Hunter S. Thompson 1988
En av Hunter S. Thompson mest kända romaner, Fear and Loathing in Las Vegas, publicerades i Rolling Stone Magazine 1971. I boken får vi följa två personer, baserade på författaren själv och hans advokat, då de reser till Las Vegas i jakt på den amerikanska drömmen under ett flera dagar långt drogrus.

Hunter S. Thompson blev mycket känd för sitt sätt att blanda journalistik och litteratur. Fear and Loathing in Las Vegas och The Rum Diary har filmatiserats, båda med Johnny Depp i huvudrollen. Trots det verkar ändå inte journalistiken ha påverkats av Hunter S. Thompson sätt att skriva. Dagstidningar och tidskrifter håller sig kvar vid gamla strukturer och skrivregler och de flesta blandar inte litterära grepp och annorlunda formuleringar i sitt skrivande.

Med alla bloggar och sociala nätverk som finns idag kan man också säga att Gonzo-journalistiken har vuxit, trots att bloggarna och statusskrivarna kanske inte alltid vet om det själva.

Text: Hannes Ferm, APU, Ersbodabiblioteket
Bild: Anna Östman, MDCarchives

1. Romträsket

Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  2. Skräck och avsky i Las Vegas

Undertitel: en vild tripp till hjärtat av the American dream
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  3. Hell's Angels

Undertitel: en sällsam och skrämmande legend
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Rättsväsen
  4. Hell's Angels

Undertitel: a strange and terrible saga
    Publiceringsår: 1999

Publiceringsår: 2006
  1. Hell's Angels

Av: Thompson, Hunter S Tipsat av: Anna Östman

Med sitt direkta språk och med utgångspunkt i sig själv presenterar Hunter S. Thompson en annan bild av Hell's Angels än vad löpsedlarna gjorde på 1960-talet.

En vänlig och provokativ konstnär

Skrivet av: Anna Östman

Ralph Steadman är en mångsidig konstnär med projekt i vitt skilda ämnen bakom sig. Mest känd är han för sina många och nära samarbeten med journalisten och författaren Hunter S. Thompson.

10 dokumentära romaner

Skrivet av: Anna Sahlén

I gränslandet mellan fiktion och verklighet rör sig dokumentärromanen. Fakta ligger till grund, men de pusselbitar som saknas får gestaltning av en författare.

Att bära med sig världen

Skrivet av: Anna Sahlén

Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.

Sanningssägaren Anna Politkovskaja

Skrivet av: Anna Östman

Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

Rakt in i hetluften

Skrivet av: Anna Sahlén

Gellert Tamas sammanfattar 20 år som journalist med en samling utvalda texter från den tiden. Hans reportagesamling börjar med Berlinmurens fall och slutar på Tahirtorget.