Skönlitteratur och medicin

Läsning kan ge nya perspektiv till sjukvårdspersonal. På Uppsala universitet ges kvällskursen Skönlitteratur och medicin – ett sätt att överbrygga gapet mellan naturvetenskapliga och humanistiska ämnen.

merete mazzarella
På kursen Skönlitteratur och medicin vid Uppsala universitet får studenterna en allmän orientering i litteraturens värld. Tanken är att den blivande sjukhuspersonalen bättre ska kunna handskas med människor i utsatta situationer.
 
– Intresset för kursen är mycket stort och det är stimulerande, säger litteraturprofessor Merete Mazzarella, som undervisar på kursen.
 
Varför ska medicinare läsa skönlitteratur?
– När medicinska fakulteter tar initiativ till kurser i skönlitteratur tänker de ofta att det behövs ett humanistiskt perspektiv som komplement till den hårda, naturvetenskapliga utbildningen. Den kliniska medicinen är ju också en humanistisk verksamhet där man handskas med människor, säger Merete Mazzarella.
 
– Om man verkligen blir en mer empatisk människa av att läsa skönlitteratur vill jag låta vara osagt. I så fall skulle litteraturvetare generellt vara mer empatiska än läkare och det är inte min erfarenhet.
 
Avståndet mellan naturvetenskap och humaniora verkar stort ibland. Har naturvetenskapliga fakulteter blivit mer intresserade av humanistiska perspektiv på sista tiden?
– Jag tycker i allmänhet att naturvetare är mer glatt nyfikna inför humanistiska perspektiv än tvärtom. Så har det varit länge. Intresset för naturvetenskap bland humanister är inte alls lika stort, vilket är synd.

Hur ser diskussionerna ut på kursens seminarier?

Främlingen av Albert Camus
– Det blir väldigt fria diskussioner där studenterna får tala om helt andra saker än på utbildningen i övrigt. Vi undviker litteraturvetenskapliga facktermer men rör oss fritt mellan idéhistoriska och filosofiska perspektiv. Frågor om livets mening dyker ofta upp.

Du har valt ut de romaner som läses på kursen. Kan du ge ett par exempel på böcker?
– Först vill jag säga att jag undvikit sjukdomsberättelser. Det finns ett enormt utbud av "vara-sjuk-och-dö-böcker". En litteraturkurs för medicinare bör inte ha en så ensidig inriktning.

– I stället läser vi många klassiker. Mary Shelleys Frankenstein är aktuell eftersom den handlar om vetenskapens ansvar. Var går gränsen för hur man får manipulera med livet? Vi läser också böcker som Camus Främlingen och Kafkas Förvandlingen.
 
 
Text: Örjan Westberg, Minabibliotek.se
Foto: Leif Weckström

 
 1. Främlingen

  Av: Camus, Albert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Förvandlingen

  Av: Kafka, Franz
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok

Främlingen

Av: Camus, Albert Tipsat av: Daniel Gunnestam

Genom olyckliga omständigheter förvandlas Mersault från en vanlig medborgare till mördare. Hans nihilistiska inställning till världen vänds emot honom i en kafkaliknade process.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Örjan Wesstberg den 1 april 2009