Ser staden som en organism
I sina brev utmanar Eric Ericson samhällets konventioner, men visar också ett enormt intresse för dessa och vad det är som får samhällen att ticka. Under Littfest 2011 berättade han om konst, foto och brevskrivning.
Dramaten sätter i vår upp en föreställning baserad på Eric Ericsons brev. Hans bok Brev till samhället, där han publicerar korrespondens med myndigheter och företag, har blivit lite av en modern svensk skämtklassiker. Kan polisen häkta ett husdjur? Låter en bank någon sova över i en sovsäck på golvet? Finns det ett bageri någonstans som vill ta emot gratisarbetare från Rumänien?
Eric Ericsons mottagare innefattar allt från fotspecialisten Scholl till Securitas och polisen. De flesta av hans förfrågningar har vänligt men bestämt nekats. Det är inte så många som skulle kunna tänka sig att exempelvis tatuera någons husdjur. Men han har också fått gehör för en del förslag, mest uppmärksammat när han föreslog att Arboga kommun borde avsätta mark för upprättandet av ett indianreservat.
Konsekvenser av konsten
När Eric Ericson efter publicering av sina brevböcker sedan skickade brev med ett genuint personligt budskap till ett livsmedelsföretag, slog de bakut.
– "Du har tidigare anklagat vårt företag för att ha amfetamin i våra produkter" fick jag till svar, berättar Eric Ericson.
– Det är en taktil känsla med brev. Handstil, frimärken, allt. Sedan finns det ett allvar i brev. Man skulle till exempel inte kunna faxa en stämningsansökan till någon, säger Eric Ericson under Littfest 2011 i ett samtal med Kartagos Thomas Olsson.
Kontakt med andra länder
Han uttrycker ett stort intresse för städer och hur de fungerar, in i minsta detalj; hur människor med olika yrken flätas samman och hur allt vävs ihop till ett fungerande samhälle. Han har även försökt få kontakt med jordens alla länder, vilket han delar med sig av i Brev till utlandet.
– Jag är fascinerad av att det funkar att lägga ett papper i en låda och sedan dyker det upp på ett annat ställe. Och frimärken säger något om tiden och samhället.
Han använder ibland olika skrivstilar men även skrivmaskin och andra ordbehandlare.
– Jag tror att brev alltid kommer att finnas eftersom man alltid kommer att behöva skicka saker, men jag tror däremot att brevens storhetstid är förbi.
Eric Ericson ser städer som stora organismer.
– Det är intressant hur en stad kan växa upp ur marken som svampar och att samhället sedan fungerar och alla gör det de ska. New York till exempel, det var ju inte länge sedan det inte alls fanns där.
Oändlig stadsmiljö och absurd reklam
I lilla Panorama förmedlar Eric Ericson med en 0,4 millimeters tuschspets, känslan av den oändliga staden. Den 21 meter långa teckning som hela utgåvan består av har en hel del tyngd trots ett litet format. Ett enda uppslag rymmer många små flygplan, luftballonger - och hus med vad som ser ut som ett oändligt antal fönster.
Hur alla jordens invånare bäst kan ta del av så många kommersiella budskap som möjligt, beskriver Eric Ericson tillsammans med Anders Bennysson, i boken Så fungerar samhället. Bland annat så kan "döda ytor", som till exempel insidan av avloppsrör och större naturområden, med hjälp av olika sorters maskiner och teknisk utrustning helt bekläs med reklam. Ironin är ödmjuk men uppenbar och författarna, båda med ett förflutet i reklambranschen, framkallar skratt med sina absurda "förbättrings"-förslag. Fredrik Tjernströms illustrationer förstärker det bisarra i de sakliga och informativa texterna.
Stad i ruiner
Hur en stad ser ut långt efter att människorna har försvunnit, har Eric Ericson dokumenterat i fotoboken Palmyra. Tretton Syrien-resor med olika typer av kameror resulterade i 162 sidor monumentala ruiner, många av dem i ett rosaaktigt ljus. Svenska dagbladets Marie Lundquist ser Palmyra "som själva originalet" bland de senaste årens ödehus-böcker.
– De måste ha trott att deras stad skulle vara för evigt. Det är så intressant med sårbarheten, säger Eric Ericson.
Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se
Omslagsbilder: Kartago förlag, Journal förlag
Här finns Eric Ericsons projekt samlade.
På Photo-eye bookstore kan du bläddra digitalt i Palmyra.
Dramaten har gjort en liten film inför uppsättningen av Brev från Eric Ericson.