Sax, tax och mord

Hon är professionell musiker och spelar saxofon i flera band. När hennes dotter skulle sova middag kunde Elsie Petrén inte öva. Istället började hon skriva deckare. Det har hon fortsatt med.

Klass 6D på Hagaskolan i Umeå har nästan läst ut Döden i Skuggmyra när Elsie Petrén kommer på besök. De har många frågor till författaren.

Var får du din inspiration ifrån?
– Väldigt ofta från verkligheten. Det är något som händer, som jag ser eller läser om, som kickar igång en idè.

En kvinna med rödblont hår, stora örhängen, tröja och byxor, står framför en whiteboardtavla med en bok i händerna. Foto: Åsa Zetterström

En dag hörde Elsie Petrén grannens hund skälla hysteriskt utan att sluta. När hon kom ut satt hunden bredvid sin husse, grannen, som låg död på marken.

– Det har jag använt i en bok, även om min granne i verkligheten inte blev mördad, som personen i min bok.

Vilka är dina bästa skrivtips?
– Gör upp en plan för berättelsen innan du börjar skriva. Skriv mycket, som med allt annat behöver en träna. Läs mycket, gärna olika böcker. Testa din egen text på kompisar, det är jättebra att få synpunkter från testläsare.

– Det är också bra att inte ha med för många personer att hålla ordning på i din berättelse. Det är viktigt att inte krångla till det för mycket.

Hur länge skriver du per dag?
– Jag sitter max fyra timmar per dag vid datorn. Men det fina är att arbetet är så fritt, jag kan sitta var som helst och tänka, jag ritar och skriver även för hand.

Hur lång tid tar det att skriva en bok?
– Ungefär ett år för en hel bok.

Började med en hund

De första böcker Elsie Petrén fick utgivna handlar om kommissarie Tax. En lite korkad polis som bor på polisstationen och har fängelset hemma. Kommissarie Tax spelar saxofon precis som författaren.

Efter fyra böcker om kommissarie Tax ville Elsie Petrén skriva för lite äldre barn. Hon hittade på en ny huvudperson, Zäta. Det blev fyra böcker om henne, och de lånas fortfarande på biblioteken.

Vilken berättarform använder du?
– Bra fråga, det är faktiskt lite olika. Böckerna om Zäta är skrivna i jag-form men alla andra i tredje person. I Skuggmyra-böckerna har jag för första gången två berättarperspektiv. Det växlar mellan Marvin och Tim.

Hittills har det kommit tre böcker om Tim, Marvin och Selma. Innan dess skrev Elsie Petrén också två böcker om en kille som heter Adrian.

Brukar du skriva på flera böcker samtidigt?
– Det har hänt, jag skrev en Zäta-bok och en Tax-bok samtidigt.

Inga mobiltelefoner

Elsie Petrén brukar försöka hitta på någon anledning varför personerna i hennes böcker inte kan använda sina mobiltelefoner. För att skapa mer spänning och problem.

– Annars kan de så lätt helt enkelt ringa efter hjälp.

När Elsie Petrén börjar på en ny deckare gör hon en tankekarta, för att planera berättelsen. I centrum finns ett brott. Till det knyter hon en huvudperson som ska ta reda på vad som hänt, ett brottsoffer, en brottsplats, en brottsling och ett motiv. Dessutom funderar hon ut ledtrådar och sätt att fånga brottslingen.

– Jag har mycket fantasi, och gillar att tänka ut olika fällor för att få fast brottslingarna.

Skriver du på någon bok just nu?
– Jag skriver alltid på något. Just nu är det en berättelse som ska utspela sig i Stockholm under en vecka. Arbetsnamnet är "Min galnaste sommar", men vi får se vad det blir till slut.

Vilken av dina egna böcker är din favorit?
– Svårt att säga, men kanske Döden i Skuggmyra. Jag är i alla fall väldigt stolt för att den fick priset Spårhunden, för bästa barndeckare 2017.

Låna böcker av Elsie Petrén

1. Döden i Skuggmyra