Samhället på Norrbyskär

Sommartid utgör Norrbyskär ett spännande utflyktsmål. Jämte den framväxande träindustrin anlades ett helt litet samhälle på skärgårdsöarna utanför Hörnefors.

Flygbild över Norrbyskär
Den 16 oktober 2012 höll Matz Glanz från Norrbyskärs museum en välbesökt föreläsning om Norrbyskärs historia på Hörnefors bibliotek.

Arbetarna fick det bättre

Den växande träindustrin under slutet av 1800-talet ökade efterfrågan på skog även norrut. Ångbåtstrafiken gjorde det också möjligt att frakta timmer längs kusten med båt. Norrbyskär var vid den här tiden en plats där det i princip inte fanns någonting. Franz Kempe, som var VD för Modo, såg ändå möjligheterna att bygga upp ett sågverk här.

En av Franz Kempes strategier för att locka människor att bo och arbeta på Norrbyskär var att se till att arbetarna fick det bättre där än på andra ställen. Standarden på bostäderna blev högre än på många andra platser. De första arbetarbostäderna började byggas 1892 och stod färdiga två år senare.

Sågverk och skola

Utformningen av byggnadernas läge sade också någonting om vad som var viktigt. Längs med ön gick huvudgatan med de viktigaste byggnaderna i vardera ände. Sågverket låg i den ena och skolan i den andra.

Längs med ön gick huvudgatan med bostäderna längsefter. Ofta lades viktiga byggnader i början och slutet av huvudgatan och att skolan, som dessutom var en pampig byggnad, fick en sådan central plats visar att Franz Kempe lade stor vikt vid barnen.

Vardagsliv och fritid i symbios

Bild av modell av Norrbyskär
Utformningen av arbetsliv och fritid var en betydande del i uppbyggnaden av samhället på ön. Eftersom mycket människor skulle bo och leva på en liten, isolerad yta var det viktigt att vardagsliv och fritid fungerade. Franz Kempe rekryterade arbetare som var lojala med företaget. Duglighet, ordning och reda och att det fanns normer som följdes var en förutsättning för samhället på Norrbyskär.

Nykterhetslogen hade stor betydelse och för att skapa en aktiv fritid var föreningslivet väl utbyggt med musikgrupper, kör, gymnastikförening, syföreningar, fotbollslag, hantverksgrupper. Affären vid ångbåtsbryggan hade en central funktion på ön. Hit beställdes alla varor. Längs kusten gick ångbåtar mellan olika stationer och det var så man tog sig till Norrbyskär. Ångbåtsbryggan var fönstret mot världen.

Det som gjorde Norrbyskär speciellt var att det låg isolerat och att Frans Kempe byggde upp ett fungerande samhälle kring sågverket på ön.

Text: Johanna Dahlgren, Hörnefors bibliotek
Foto: Flygfoto över Norrbyskär. Salgo1960, flickr.com (bild av modell på Norrbyskärs museum)

 1. Norrbyskär

  Av: Glantz, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 2. Döden på Norrbyskär

  Undertitel: kriminalroman
  Av: Lundin, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Minnen från Norrbyskär

  Av: Lindgren, Pär
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 4. Mitt Norrbyskär

  Undertitel: en guidad tur
  Av: Pettersson, Håkan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 5. Norrbyskär

  Undertitel: sågverksön i Bottenhavet
  Av: Norstedt, Gudrun
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Sveriges geografi
  Finns som: Bok
 6. Norrbyskär

  Undertitel: kulturhistorisk utredning 1984
  Av: Björkman, Bo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Arkitektur
  Finns som: Bok
 7. Norrbyskär

  Undertitel: om tillkomsten av ett norrländskt sågverkssamhälle på 1890-talet = [Norrbyskär] : [the birth of a north Swedish sawmill community in the 1890s]
  Av: Ahnlund, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 8. Skären som var världen

  Undertitel: filmen om Kempes Norrbyskär ; en dramadokumentär
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: VHS

Bland långrumpor och stormyrar

Skrivet av: Astrid Jonsson

Sommaren är definitivt slut, men livet är som tur är inte över. Här kommer tips på utflykter i närområdet som passar för härliga höstdagar med solsken och hög luft.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Johanna Dahlgren den 18 juni 2013