Sagofester med Vita streck och Öjvind

Förskolebarnen i Hörnefors, Umeå och Sävar avslutade sitt arbete kring bilderboken Vita streck och Öjvind med sagofester på Gammlia i Umeå och Bråvallahallen i Hörnefors.

Författaren till Vita streck och Öjvind, Sara Lundberg svarade på barnens frågor på Gammlia.

Textilkonstären Lena Siljebo fick hjälp av barnen att komplettera ett landskap ur bilderboken, med träd och vita streck.

Här tillverkar barnen sina egna vippor av silkespapper och blompinnar. Eftersom ett av festens teman var vind, liksom i bilderboken, fick barnen se hur vinden kan leka med flaggor, vimplar och få ljud i musikinstrument.

När festen på Gammlia var slut ville alla barn ta farväl av en av bilderbokens tre huvudfigurer; Öjvind.

Så här fint blev barnens färdiga resultat!

Där fick barnen även träffa piloten Emma Renström som berättade hur luften kan få ett flygplan att flyga.

Musikteaterföreställningen om Bockarna Bruse, som vandrar över bron för att komma till andra sidan, illustrerar bilderbokens tema "vägar och broar som för oss till och från varandra".

I Hörnefors fick förskolebarnen hjälpa Sara Lundberg att måla ett landskap med vägar, hus och natur.

Dramalek tillsammans med drama-pedagogen Rose-Marie Lindfors fick barnen också vara med om.

Dagen i Hörnefors avslutades med barnens egna uppvisningar av scener ur boken, sånger, dansnummer och lekar som de inspirerats till genom att läsa bilderboken Vita streck och Öjvind.

Text och foto: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket och Birgitta Lind, Hörnefors bibliotek

1. Vita streck och Öjvind

Publiceringsår: 2011
  2. Vita streck

Publiceringsår: 2009
  3. Öjvind och världens ände

Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Give me five - ett berättarprojekt

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Berättarprojektet Give me five bjöd in förskolor och bibliotek i Västerbotten till ett kreativt samarbete. I centrum stod mötet mellan femåringar och bilderböcker.

Att leka en bilderbok

Skrivet av: Maria Nordenback

En dag i januari 2013 fick några av barnen på förskolan Tomtebogård i Umeå läsa och leka bilderboken Vita streck och Öjvind, av Sara Lundberg. Det är en av årets utvalda bilderböcker inom samarbetsprojektet Give me five.

Kubbefest i Holmsund

Skrivet av: Åsa Zetterström

En solig dag i maj 2013 samlades drygt trettio stycken femåringar för att ha sagofest i Holmsund. Högläsning, tipsrunda, skogsfika och museibygge stod på programmet när årets omgång av Give me five-projektet avslutades.

Sagofest på Gammlia

Skrivet av: Michelle Stensson Larsson

Fredag 1 juni 2012 samlades barn och vuxna på Gammlia i Umeå för att under några timmar ge sig in i bilderbokens värld.

Skrivet av: Maria Nordenback den 18 juli 2013