Sagofest med Hugo i Umeå 2015

Årets sagofest på Västerbottens museum blev en succé, trots regn och kyla. Hundratals barn kom och träffade Hugo, krokodilen som 5-åringarna läst om på sina förskolor under våren.

Sagofesten 29 maj 2015 på Västerbottens museum i Umeå blev en succé, trots blött och kallt väder. Hundratals barn i förskoleåldern och deras vuxna deltog i olika aktiviteter. De träffade också Hugo - den elaka, blodtörstiga och jättefarliga krokodilen. Bilderboken med samma namn har många 5-åringar läst och arbetat med på sina förskolor under våren.

Författarbesök med Mia Nilsson, Sagofesten 2015

Författarbesök

Mia Nilsson är författare och illustratör till årets bok. Under sagofesten fick barnen träffa henne och ställa frågor. De fick också veta att Mia Nilsson arbetar med ännu en fortsättning på berättelsen om Hugo, det blir del tre.

Bildverkstad och kafferep

Det fanns många olika aktiviteter. Barnen kunde baka trolldegskakor på Minimus och bjuda på kafferep, precis som Hugo gör i boken för att få nya vänner. Festdeltagarna skapade också ett gemensamt collage tillsammans med bilderbokskonstnären Pia Alfredsson. Där samlades barnens bästa kalastips.

Bildverkstad med Pia Alfredsson, Sagofesten 2015

Kafferep på Minimus, Sagofesten 2015

Gissa bajset med Naturskolan, Sagofesten 2015
Cirkuskonster och djurbajs

KFUM:s cirkusskola visade hur man jonglerar. Det är inte så alldeles enkelt för den som är fem år. Umeå kommuns Naturskola var på plats i Gammliaskogen, där barnen fick följa en naturstig, sätta svans på räven och gissa djurbajs. Roligast var nog ändå att få göra eget djurbajs av geggig lera.

Allsång och Bokbuss

I Bokbussen var det sagostund med Kulturnämndens vice ordförande Eva Westman Modig. Barnen kunde även få med sig fina bilderböcker från Bokbussen, som gåva. Allsång med Biblioteksorkestern var det i Helena Elisabeth kyrka, både nyskrivna Hugosånger och gamla kända barnvisor om djur.

Solsken och regn

Trots att dagen inte bjöd på någon sol eller värme, var barnen som kom till festen strålande glada. De var väl förberedda på en dag med utomhusaktiviteter och lät inte regndropparna hindra dem från att delta. Och det var med skräckblandad förtjusning de äntligen fick träffa sin nya kompis, krokodilen Hugo som gick runt med sitt rosa paraply iklädd ballerinakjol.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. Hugo

Undertitel: vilken cirkus
    Av: Nilsson, Mia
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig?

Av: Nilsson, Mia Tipsat av: Josefin Rönngren

Hugo är en snäll krokodil som hamnat i skogen uppe i norr, där det går rykten om hur farlig och blodtörstig han är. Det blir ensamt när alla är rädda för en. Hur ska Hugo göra för att hitta en vän?

Femåringarnas Hugo-utställning

Skrivet av: Maria Nordenback

I april 2015 besökte förskolornas 5-årsgrupper sin egen utställning på Umeå stadsbibliotek. Där fanns fantastiska krokodiler i olika material och former men också filmer, tårtor och cirkusmodeller.

Cirkus Kraman på Grubbebiblioteket

Skrivet av: Maria Nordenback

Som en del i Give me five 2015 fick föreskolebarn uppträda som cirkusartister, inspirerade av böckerna om Hugo av Mia Nilsson. Här är det Cirkus Kraman som i manegen på Grubbebiblioteket visar upp sina konster.

Ett lyckat bilderboksprojekt

Skrivet av: Åsa Zetterström

Berättarprojektet Give me five låter femåringar möta spännande, farliga, roliga och nyskapande bilderböcker. Från 2015 ingår det i den ordinarie verksamheten på flera bibliotek.

Skrivet av: Maria Nordenback den 18 juni 2015