Så fungerar rollspel

Har du någon gång levt dig in i en bok eller film och önskat att du själv fick uppleva ett spännande äventyr eller gripande drama? I så fall kanske rollspel är något för dig!

Rollspel är ett slags sällskapsspel där spelarna gestaltar roller i en muntligt berättad historia. Istället för datorgrafik eller spelpjäser använder sig rollspelet av deltagarnas fantasi och inlevelseförmåga.

Spelet skapas tillsammans

Var och en av spelarna tar på sig rollen som en av spelets huvudpersoner, eller "rollpersoner", och hittar själv på repliker och handlingar. På så sätt skapas spelets handling genom gemensam improvisation.

Många rollspel låter en av deltagarna ta på sig rollen som "spelledare" med ansvar för miljöbeskrivningar och sekundära roller. Det är också vanligt att rollspel använder sig av regler där rollpersonernas styrkor och svagheter graderas med siffror, och tärningar eller spelkort används för att bestämma utgången av konflikter och handlingar.

Bild av rollspelstärningar
Det finns rollspel inom många olika slags genrer, de mest populära är fantasy, skräck, science fiction och historiska äventyr. Några populära fantasyrollspel är Drakar och Demoner, Dungeons and Dragons, Eon, Pathfinder och Warhammer Fantasy. Mutant - Undergångens Arvtagare och Star Wars är två stora science fiction-rollspel. Inom skräckgenren finns Call of Cthulhu och rollspelen i World of Darkness-serien; Vampire, Werewolf och Mage. Tre stora svenska rollspel med inriktning på historiska äventyr är Western, En Garde och Viking.

Rollspel kan också utövas genom att spelarna klär ut sig som sina rollpersoner och fysiskt agerar deras repliker och handlingar. Sådana rollspel kallas "levande rollspel" eller "lajv" (efter engelskans live action roleplaying). Några bra instruktionsböcker om att arrangera och spela lajv är Levande rollspel av Hans Käll och Saga mot verklighet av Henrik Summanen.

Foto: Photos.com

 1. Levande rollspel

  Undertitel: en handbok
  Av: Käll, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 2. Warhammer fantasy role-play

  Undertitel: [a grim world of perilous adventure]
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 3. Mutant, undergångens arvtagare

  Undertitel: ett klassiskt rollspel i ny tappning
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Terje Nordin den 8 augusti 2011