Rollspel: mer än nostalgi

Rollspelandet har åter igen fått ett uppsving i Sverige. En krönika om nyfikenhet, frihet och längtan.

Tärningspåse, anteckningsbok m.m. till rollspelande Foto: LX-Tex/Bigstock
Jag fick en julklapp av en god vän, omsorgsfullt inslagen i tjockt, bronsskimrande papper. "Från en gammal rollspelare till en annan", sade han. Det var Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmssons nostalgiepos Mutant: minnen från den förbjudna zonen, samt den nya utgåvan av rollspelet Mutant: år noll. Trots att vår rollspelsgrupp egentligen ägnat sig mest åt friformsrollspel då det begav sig hade dessa nya verk, födda ur tillbakablickarnas guldskimmer, väckt något inom honom. En längtan som var mer än sentimentalitet.

Mutant: minnen från den förbjudna zonen är en av flera böcker i ämnet svensk rollspelshistoria som publicerats på senare år. Samtidigt har det kommit remakes av gamla rollspelsklassiker som Mutant, Drakar och Demoner och Chock, åter från graven. I speltidningen Fenix första nummer från 2019 synar Dan Algstrand den svenska nostalgitrenden och landar i att det alls inte rör sig om någon bakåtsträvande önskan att återuppleva ett gyllene men dött förflutet, utan snarare om en kreativ lek med både gammalt och nytt. Den svenska rollspelshobbyn är starkare än på länge, och sprudlar av livskraft.

"Från en gammal rollspelare till en annan", sade alltså min vän. Föga anade vare sig han eller jag att hans gåva skulle slå an en sträng också hos vår briljante men pensionerade spelledare, tillika min man. En gång i tiden skapade han de mest livfulla och fantastiska världar för oss andra att utforska. Sedan försvann lusten och inspirationen, och spelgruppen hänvisades till en tynande tillvaro med brädspel som nödproviant.

"Man kanske skulle ta och sätta sig ner och spela litet Mutant", sade han, sent på kvällen när gästerna hade börjat gå hem. Jag bara såg på honom. Kanske att en ensam tår trillade längs min kind.

Jag minns så tydligt det ögonblick då jag först insåg att rollspel är något fantastiskt. Mina yngre bröder hade provat att spela med en kompis, och nu skulle vi tre ut på ett eget äventyr. I egenskap av min tretton år höga ålder var det jag som skulle vara spelledare. Jag ägnade en vecka åt att skriva ett äventyr, måla detaljerade kartor och bekanta mig med regelsystemet: Advanced Dungeons & Dragons, våra föräldrars originalutgåva från sjuttiotalet.

Så kom speldagen. Med stor inlevelse målade jag upp den försvunne trollkarlens förfallna torn för mina bröder. De valde den vänstra korridoren, och hamnade framför en låst dörr med mystiska inskriptioner. Nyckeln till den här dörren fanns längst nere i källaren, på en kedja kring den döde trollkarlens hals. Bakom en lång rad tuffa monster, hihi. Så vad gjorde då mina bröder? Gick de vidare för att hitta nyckeln? Nej, en av dem drog glatt fram sin stridsyxa och gick lös på dörrens murkna bräder.

Va? Får man göra så? Kan man göra så?

I denna stund gick det upp för mig att rollspel är helt väsensskilt från andra spel. Visst finns det regler och ramar för berättelsen, men inom dem är vi fria. Fria att vara och göra vad vi vill. Det är längtan efter den där oerhörda, berusande friheten som sedan följt mig genom livet. Lusten att bryta sig lös från verklighetens bojor och uppgå i en berättelse som skapas genom ord mellan goda vänner. Jag tror att det är en längtan som vi aldrig egentligen växer ifrån.

Så när vår spelgrupp efter tio års uppehåll åter samlades för att rulla tärning och gå på äventyr tillsammans var det som att återförenas med en avskuren del av mig själv. Och du som känner igen dig: ta en titt i bibliotekens rollspelshylla. Ett tips från en gammal rollspelare till en annan.

Silhuett av ett slott, riddare till häst och flygande drake Bild: Shaineast/Bigstock
 

Böcker om svensk rollspelshistoria

 1. Finna dolda ting

  Undertitel: en bok om svensk rollspelshistoria
  Av: Linder Krauklis, Anna-Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 2. Äventyrsspel

  Undertitel: bland mutanter, drakar och demoner
  Av: Säfström, Orvar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 3. Mutant

  Undertitel: minnen från den förbjudna zonen
  Av: Säfström, Orvar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok

Svenska rollspel med nostalgivibbar

 1. MutantGenlab Alfa

  Undertitel: år noll
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Äventyrsspel
  Finns som: Bok
 2. Drakar och demoner

  Undertitel: [rollspelet]
  Av: Bergquist, Theodore
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 3. Ensamma vargen

  Av: Dever, Joe
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Spel och tidsfördriv
  Finns som: Bok
 4. Ur varselklotet

  Undertitel: illustrerade sägner ur Slingans landskap 1984-1994
  Av: Stålenhag, Simon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok

Läs mer om rollspel

 1. Dungeons & dragons 4th Edition

  Tips Tipsat av: Evgeny Shmarin

  Har du någonsin drömt om att vara en mäktig krigare? En klok tjuv? Eller kanske en elak magiker? Nu kan du vara det.

 2. Rollspel: mer än nostalgi

  Artikel Skrivet av: Marie Östling

  Rollspelandet har åter igen fått ett uppsving i Sverige. En krönika om nyfikenhet, frihet och längtan.

 3. I en värld av svärd och svartkonst

  Artikel Skrivet av: Helen Forsberg

  Terje Nordin, som till vardags är bibliotekarie på Robertsfors bibliotek, har ett spännande liv utanför biblioteket och även utanför den vanliga världen. Han spelar och hittar på rollspel.

 4. Så fungerar rollspel

  Artikel Skrivet av: Terje Nordin

  Har du någon gång levt dig in i en bok eller film och önskat att du själv fick uppleva ett spännande äventyr eller gripande drama? I så fall kanske rollspel är något för dig!

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Marie Östling den 10 december 2020