Roky Erickson – en Mytomspunnen legend

Roky Erickson är en av rockhistoriens mest mytomspunna personer. Med psykedelian uppblandad med rock av det tyngre snittet ger han nu konserter igen, bland annat på 2007 års Hultsfredsfestival.

Roky Erickson - Never Say Goodbye
Roky Erickson har brottats med mentala problem större delen av sitt vuxna liv. Han har varit känd för att inte lämna sitt hem i Texas annat än för vistelser på mentalsjukhus. Under de senaste åren har han dock delvis börjat må litet bättre och även gett ett flertal konserter i sina hemtrakter.

I den mån Roky Erickson är känd utanför underground-kretsar, är det nog för sin roll i The 13th Floor Elevators. De var aktiva under andra halvan av 1960-talet och spelade något som närmast kan beskrivas som psykedelisk garagerock. Det sägs också att Elevators var det första bandet som använde begreppet psykedelia i samband med musik.

Droger och sjukhus

Ett oändligt antal myter florerar kring Roky Erickson, något som ibland gör det svårt att skilja på sanning och fantasi. Efter att ha ertappats med en större mängd droger i Texas, en stat med en stenhård lagstiftning mot narkotikainnehav, förmodas han ha förklarat sig själv sinnessjuk i hopp om att byta ut ett tioårigt fängelsestraff mot något lindrigare.

Efter tre år på mentalsjukhus kom han dock ut som någonting helt annat än den tidigare Roky Erickson. Han pratade bland annat om sig själv som en ofrivillig Djävulens utsände och kastade fram teorier om att Bob Dylan var en utomjording. Han sägs också ha skrämt vettet ur en engelsk rockjournalist, när han under en intervju inte yttrade en endaste sammanhängande mening.

Nytändning

Roky Erickson fick en musikalisk nytändning under början av 1980-talet. Nu med psykedelian uppblandad med rock av det tyngre snittet. Från denna period härstammar klassikern "The evil one" - även utgiven med titeln "I think of demons".

Text: Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek

"Demon is up in the attic to the left.
 My eyes turn to the left to say no.
 But he says first ”I am a special one.
 I never hammer my mind out.
 I never have their bloody hammer.

Ur: Bloody Hammer av Roky Erickson

Läs mer på Roky Erickson Swedish Fan Site
  1. The evil one (plus one)

Av: Erickson, Roky