Rockens svarta månad

Med musikhistorien i åtanke var hösten 1970 en mörk tid. Inte mindre än tre inflytelserika artister dog inom en månad. Jimi Hendrix, Janis Joplin och Alan Wilson blev alla bara 27 år.

Ett munspel
Woodstock 1969, musik- och hippierörelsens stilbildande musikfestival. Inför en halv miljon besökare uppträdde många av dåtidens stora namn. Bara ett år senare hade tre av dessa liv släckts, endast 27 år gamla. I dagarna är det 40 år sedan den för musikvänner så sorgtyngda månaden inföll.

Munspelsvirtuosen

På våren 1970 tas Canned Heats sångare och gitarrist Alan Wilson in på sjukhus för depression. Samtidigt förlägger Canned Heat inspelningen av sitt senaste projekt tillsammans med John Lee Hooker i närheten av sjukhuset, så att Wilson kan delta. Inspelningarna resulterar i dubbelalbumet Hooker 'n' Heat, som släpptes 1971.

På skivan kan vi höra Hooker säga:
– Jag gillar verkligen den här grabben på munspel. Du måste ha lyssnat på alla mina skivor hela ditt liv! 
Den gamle blueslegenden slog huvudet på spiken. Förutom att Alan Wilson var en ivrig skivsamlare visste han också hur man trakterade en "trynorgel".

Tillsammans med Bob Hite bildade Alan Wilson 1965 Canned Heat och flyttade då från Boston till Los Angeles. Det skulle dock dröja till 1968 innan de slog igenom – då med On the Road Again och Going up the Country, två låtar som bär Alan Wilsons signum och som även blev deras största hits.

Utanförskap och oro

piller i burkar
Alan Wilson betraktades av många som en outsider. Grubblerier över den egna situationen, såväl som en oro över planetens tillstånd plågade honom. Han var inte den som självklart gillade att stå i rampljuset och bredvid den karismatiske Bob Hite gjorde Alan Wilson ett tafatt intryck på scen. Hans musikaliska talang var dock odiskutabel.

I juli blir Alan Wilson utskriven och ansluter till bandet igen, bland annat för att spela in den för honom självbiografiska låten Human condition. När Canned Heat samlades på Los Angeles flygplats den 2 september för avresa till Europa, dyker inte Alan Wilson upp.

Dagen efter hittas han död i Topanga Canyon, Kalifornien. Vad som hade hänt vet ingen säkert, men den officiella dödsorsaken var en överdos av lugnande medicin.

En gitarrlegend

Den 27 augusti landade Jimi Hendrix i London. Dagen innan hade han varit med och invigt Electric Lady Studios: hans länge emotsedda egna inspelningsstudio i New York. Till de väntande journalisterna sa han:
– Ingen kan förstå hur mycket England har betytt för mig. Allting har hänt här. Så många bra saker!

Jimi Hendrix gitarr på Hard Rock Café i London
Det var i London allt hade startat fyra år tidigare. The Animals basist Chas Chandler, hade träffat den 24-årige amerikanen i New York och var övertygad om att Jimi Hendrix talang skulle slå i Swinging London och det visade sig att han hade rätt.

Flera år av hårt turnerande och minimalt privatliv började 1970 ta ut sin rätt. Det var en disharmonisk och sliten Jimi Hendrix som reste till Stockholm den 31 augusti på vad som skulle bli hans sista turné.

Stress och droger

Jimi Hendrix nyttjade alkohol och LSD frekvent. Han var även hårt ansatt av samvetslösa managers under hela sin karriär. De krävde avkastning på sin guldklimp. I början av karriären skrev han på ett kontrakt med managern Ed Chalpin i New York och denne har ända in på 2000-talet stridit för musikrättigheterna mot styvsystern Janie Hendrix.

Någon gång under förmiddagen den 18 september hittades Jimi Hendrix livlös av sin dåvarande flickvän Monika Dannemann på deras gemensamma hotellrum i Notting Hill. Efteråt konstaterades att han hade tagit en överdos av flickvännens sömntabletter.

Vid obduktionen konstaterades även rikliga mängder alkohol i kroppen. Den direkta dödsorsaken var att han kräkts och sedan kvävts av detta. 

Tidig med både blues och heroin

Gammal mikrofon
I det amerikanska musikmagasinet Cashbox beskrivs Janis Joplin träffande som "en blandning av Leadbelly, ett ånglok, Calamity Jane, Bessie Smith, ett borrtorn och rävgift till whisky: allt pressat in i 1900-talet och dumpat någonstans mellan El Paso och San Francisco".

Hon började sjunga folkmusik och blues som tonåring och var framför allt känd för sin hesa och känslosamma röst. Janis Joplin jobbade mycket tillsammans med bandet Big Brother and the Holding Company, som slog igenom på Montereyfestivalen 1967.

I september 1970 började inspelningen av soloalbumet Pearl i Los Angeles. I en paus började Janis Joplin sjunga på en låt som hon hade skrivit ihop på en bar: Mercedes Benz. Det var inte meningen att den skulle vara med på skivan från början, men låten bandades när de ändå var igång den 1 oktober. Det var den sista låt som hon spelade in.

Janis Joplins drogberoende grundlades redan under tonåren i Texas och hon testade heroin när hon kom till San Francisco, endast 20 år gammal. Hon kämpade tappert mot beroendet med längre perioder av avhållsamhet, men fick aldrig den hjälp hon skulle behövt utan besegrades till slut av drogerna.

Sex, Drugs and Rock 'n' Roll

Söndagen den 4 oktober skulle hon spela in sången till Buried Alive in the Blues, men tyvärr hann döden före. På söndagskvällen hittades hon livlös på sitt hotellrum i Hollywood. Döden hade
Omslaget till Janis Joplins album Pearl
inträtt redan de första timmarna på söndagsdygnet och det konstaterades att hon hade tagit en överdos heroin.

Albumet Pearl släpptes efter hennes död och innehåller även hiten Me and Bobby McGee.

Hur kunde det gå så illa? De tre slog igenom på 1960-talet, en omvälvande tid på många sätt där konformiteten och traditionernas bojor skulle brytas av den unga generationen. Tyvärr var inte allt "peace, love and understanding".

Droganvändningen omfattades av en naiv och romantisk inställning. Alan Wilson, Jimi Hendrix och Janis Joplin var bland de första offren i den här branschen som kunde tillskrivas ett alltför frekvent droganvändande, men tyvärr inte de sista. 


Text: Olle Öhman, Tegsbiblioteket
Foto: Anette Lindström, Scanpix, Photos.com

 

Jimi Hendrix på Isle of Wight-festivalen, 30 augusti 1970 - med gitarren som finns att beskåda på Hard Rock Café i London.

Janis Joplin i Stockholm 1969.

Canned Heat på Woodstock 1969, med Alan Wilson på munspel.

Detta korta klipp visar Canned Heat och Jimi Hendrix på Fehmarn
Festival i början av september 1970. Det är Canned Heats första uppträdande
efter Alan Wilsons död och det är Jimi Hendrix sista konsert.

 

 1. Woodstock, 3 days of peace & music

  Undertitel: the director's cut!
  Språk:
  Engelska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: 60-talets pop och rock
  Finns som: DVD
 2. Pearl

  Av: Joplin, Janis
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  Finns som: Musik, CD/LP
 3. Love, Janis

  Av: Joplin, Laura
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 4. Pearl

  Undertitel: the obsessions and passions of Janis Joplin : a biography
  Av: Amburn, Ellis
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 5. Jimi Hendrix

  Av: Henderson, David
  Språk:
  Finska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 6. Electric Ladyland

  Av: Hendrix, Jimi
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 7. Experience Hendrix

  Undertitel: the best of Jimi Hendrix
  Av: Hendrix, Jimi
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 8. Are you experienced

  Av: Hendrix, Jimi
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 9. Stockholm concert

  Av: Hendrix, Jimi
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 10. Blues

  Av: Hendrix, Jimi
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: City blues
  Finns som: Musik, CD/LP
 11. Jimi Hendrix

  Undertitel: musician
  Av: Shadwick, Keith
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 1. Jimi Hendrix

  Av: Lawrence, Sharon Tipsat av: Olle Öhman

  Ett vänporträtt om en världsartists uppgång och fall och dess tragiska efterspel.

 2. Just kids

  Av: Smith, Patti Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  I sin memoarbok målar Patti Smith upp en levande bild av en omvälvande och legendomsusad sfär.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Olle Öhman den 23 september 2010