Regnbågstips på filmfestivalen UEFF

Festivalproducent Karin Johansson ger sina bästa tips på filmer med hbtq-tema under Umeås europeiska filmfestival

Stillbild ur film på en kvinna i klänning i ett mörkt landskap där en eld brinner vid hennes fötter. Pressbild, Porträtt av en kvinna i brand
Umeå europeiska filmfestival pågår den 26/11-1/12 i Väven i Umeå. Under festivalen bjuds det på en hel del filmer med hbtq-perspektiv. Karin Johansson, festivalproducent och konstnärlig ledare för UEFF vill särskilt tipsa om dessa filmer.

To be, or not to be

– I detta program synliggörs olika identiteter men även bryderier kring reproduktion och manligt våld. Hygienhets, städlust och städångest på en och samma gång och dessutom en öppningskör av sjungande fittor. På något sätt hänger allt ihop.

– Kortfilmsblocket har satts samman av Anna Linder från The Swedish Archive for Queer Moving Images. UEFF har ett återkommande samarbete med SAQMI och det är alltid intressanta och relevanta visningar som pekar mot nya perspektiv. Jag tycker det är jättekul med kortfilmsblock, varje film har sin egen charm och tematik. Samtidigt som helheten ger oss än mycket mer. Jag är extra peppad på den här visningen då Anna Linder finns på plats och berättar mer om arkivet för queera rörliga bilder och om filmpaketet.

Visas lördag 30/11 kl 14.00 på Väven i Umeå.

Porträtt av en kvinna i brand

– Héloïse ska giftas bort mot sin vilja och hennes blivande make vill ha ett porträtt för att kunna se henne innan giftermålet. För att måla detta porträtt anlitas konstnären Marianne. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

–Porträtt av en kvinna i brand är ett nytt filmiskt mästerverk av regissören Céline Sciamma som tidigare gjort bland annat Water lilies, Tomboy och Girlhood. För mig är det här är en film som känns på så många sätt. Den berör långt efter att själva visningen är slut. Det är underbart att vi kan inviga hela filmfestivalen med just denna film.

Visas som invigningsfilm 26/11och söndag 1/12 kl 14 på Väven i Umeå.

Topp 3

Tecknad bild på ett par som badar vid ett vattenfall i en exotisk djungel. Pressbild, Topp 3.
– Anton faller handlöst för David, men tvingas inse att hans drömmar om framtiden står i kollisionskurs med Davids drömmar. Topp 3 är en animerad film om kärlek, platser och drömmar. Den här romantiska komedin har vunnit priser och hyllats på internationella filmfestivaler.

– Jag har väntat och längtat efter den här filmen. Dels för att den är så snygg och rolig men också för att den talar om upplevelser och perspektiv utan ett konstlat språk eller märkliga utifrån blickar. Det ska bli superkul att se den här filmen tillsammans med andra i biosalongen och att få höra filmskaparna berätta mer om den.

Visas som del av Storspoven Block 1 onsdag 27/11 kl 18.00 på Väven i Umeå.

Mer information om Umeå europeiska filmfestival finns på deras webbplats.

1. Regnbågsbibliotekets HBTQ-tips

Artikel Skrivet av: Tove Liliequist

Lästips för alla åldrar från Regnbågsbiblioteket. Tipsen finns samlade i en folder som kan skrivas ut. Du hittar den längst ner på sidan.

2. E-film

Innehåll

Från 1 januari 2019 kan du låna strömmande filmer genom biblioteket. Du får låna en film i veckan. Sök efter filmerna här på webbplatsen eller på Cineasterna.se. Logga in och låna. Lånet är aktivt i 48 timmar.

3. Verklighetsnära filmberättelser

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

Alla filmer från USA är inte Hollywoodfilmer. Det finns också många mindre produktioner, verklighetsnära skildringar som är fantastiska filmupplevelser. Här får du tips på några.

Skrivet av: Tove Liliequist den 27 november 2019