Regnbågstips på filmfestivalen UEFF

Festivalproducent Karin Johansson ger sina bästa tips på filmer med HBTQ+ -tema under Umeås europeiska filmfestival.

Stillbild ur film på en kvinna i klänning i ett mörkt landskap där en eld brinner vid hennes fötter. Pressbild, Porträtt av en kvinna i brand
Umeå europeiska filmfestival ordnas årligen i november i Väven i Umeå.

Under festivalen 2020 bjöds det på en hel del filmer med hbtq-perspektiv. Karin Johansson, festivalproducent och konstnärlig ledare för UEFF vill särskilt tipsa om dessa filmer.

To be, or not to be

– I detta program synliggörs olika identiteter men även bryderier kring reproduktion och manligt våld. Hygienhets, städlust och städångest på en och samma gång och dessutom en öppningskör av sjungande fittor. På något sätt hänger allt ihop.

– Kortfilmsblocket har satts samman av Anna Linder från The Swedish Archive for Queer Moving Images. UEFF har ett återkommande samarbete med SAQMI och det är alltid intressanta och relevanta visningar som pekar mot nya perspektiv. Jag tycker det är jättekul med kortfilmsblock, varje film har sin egen charm och tematik. Samtidigt som helheten ger oss än mycket mer. Jag är extra peppad på den här visningen då Anna Linder finns på plats och berättar mer om arkivet för queera rörliga bilder och om filmpaketet.

Porträtt av en kvinna i brand

– Héloïse ska giftas bort mot sin vilja och hennes blivande make vill ha ett porträtt för att kunna se henne innan giftermålet. För att måla detta porträtt anlitas konstnären Marianne. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

 –Porträtt av en kvinna i brand är ett nytt filmiskt mästerverk av regissören Céline Sciamma som tidigare gjort bland annat Water lilies, Tomboy och Girlhood. För mig är det här är en film som känns på så många sätt. Den berör långt efter att själva visningen är slut. Det är underbart att vi kan inviga hela filmfestivalen med just denna film.

Topp 3

Tecknad bild på ett par som badar vid ett vattenfall i en exotisk djungel. Pressbild, Topp 3.
– Anton faller handlöst för David, men tvingas inse att hans drömmar om framtiden står i kollisionskurs med Davids drömmar. Topp 3 är en animerad film om kärlek, platser och drömmar. Den här romantiska komedin har vunnit priser och hyllats på internationella filmfestivaler.

– Jag har väntat och längtat efter den här filmen. Dels för att den är så snygg och rolig men också för att den talar om upplevelser och perspektiv utan ett konstlat språk eller märkliga utifrån blickar. Det ska bli superkul att se den här filmen tillsammans med andra i biosalongen och att få höra filmskaparna berätta mer om den. 

Mer information om Umeå europeiska filmfestival finns på deras webbplats.

Läs mer

  1. Regnbågsbibliotekets HBTQ+ -tips

    Skrivet av: Tove Liliequist

    Här hittar du lästips för alla åldrar från Regnbågsbiblioteket. Se också bibliotekens arrangemang under Umeå Pride 2023.

  2. Verklighetsnära filmberättelser

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Alla filmer från USA är inte Hollywoodfilmer. Det finns också många mindre produktioner, verklighetsnära skildringar som är fantastiska filmupplevelser. Här får du tips på några.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tove Liliequist den 27 november 2019