Rapporter från New York

En delegation från Umeåregionens bibliotek åkte till New York för att ta emot ett pris som Umeåregionens bibliotek tilldelats av FN. Vi fick direktrapporter från resan från några av dem som följde med.

Här nedan följer dagsboksrapporter från några av resenärerna. Läs också kommunalrådets Anders Ågrens egen bloggberättelse om FN-resan här.

Fredag 2008-06-27

Daisy-spelare
Svenska ambassaden har, med sina goda kontakter, ordnat ett specialanpassat program för oss på Library of Congress.

Grant Harris, chef för den Europeiska samlingen, visar några unika svenska böcker. Robert Fistick chef för National Library Services for the Blind and Physically Handicapped samt Judith Dixon, Consumer Relations Officer berättar om en ny slags Daisy-spelare som de utvecklat. Talböckerna ligger på USB-minnen, vilket är mycket mindre känsligt än våra CD-skivor och alla synskadade kan få spelarna utan kostnad. Större bild.

Vår presentation av Umeåregionens samarbete och AudioIndex väcker intresse. Tänk om AudioIndex kunde lanseras som en produkt för amerikanska bibliotek… Wow!

Explore - Discover - Be inspired
På bilden tre stora affischer utanför ingången till Library of Congress med texten: ”Explore - Discover - Be Inspired” (utforska - upptäck - bli inspirerad), en slogan som jag gärna skulle vilja se som ledstjärna för den framtida utvecklingen av Umeåregionens bibliotek. Större bild.

Besöket på Library of Congress avlutas med en guidad tur. Len Alfredson, före detta sjöofficer med släktband i Dalarna, arbetar som volontär och berättar om Library of congress på ett sätt så att man tror att han arbetat här hela sitt liv.

För många av oss som arbetar på bibliotek är Library of Congress något väldigt speciellt och jag känner mig oerhört privilegierad som får vara med om allt detta.

På eftermiddagen besöker vi det nyss invigda Newseum, världens mest interaktiva museum med utställningar om dagstidningar och nyheter som bildar nutidshistoria, presenterad med den allra senaste tekniken. Det är lätt att bli inspirerad och låta tankarna flyga iväg med drömmar om en interaktiv utställning om Umeås nutidshistoria.

På Newseum ser jag ett av mina favoritcitat:

”I keep six honest serving men
(They taught me all I knew);
Their names are What and Why and When
And How and Where and Who”

/ Kipling

Det här citatet används på skolor i Kanada för att lära elever informationssökning och ett undersökande arbetssätt. Själv försöker jag tillämpa det i mitt ledarskap genom att för mig och andra försöka vara tydlig med: Vad är det som ska göras, Varför ska det göras och När ska det göras. Det bästa är när frågorna Hur, Var och Vem får besvaras av dem som ska göra jobbet.

Nu är det officiella programmet slut och jag skriver det här på tåget från Washington till New York. I morgon åker vi hem. En innehållsrik vecka sammanfattas bäst med ett fåtal ord: intressant, inspirerande, lärorikt - och vilken bekräftelse på de resultat som skapats av Umeåregionens bibliotek. Det här är så mycket mer än vad vi i vår vildaste fantasi kunnat drömma om när vi bibliotekschefer träffades den första gången 1998 för att planera ett samarbete.

Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun.

 

Torsdag 2008-06-26

Empire State Building
Redan på morgonen andra dagen – det var söndag – gick jag till Empire State Building. Varför?

Det är en skyskrapa som har en plats i mitt medvetande. Via media har jag matats med dess betydelse. Men så är också amerikanerna bra på att marknadsföra sitt land och dominera nöjes- och nyhetsutbudet. Vem känner inte till King Kong?

Empire State var en av världens högsta byggnader, men är sedan länge förbiflugen, även om terrorattacken 11/9 åter gjorde den högst på Manhattan.

Väl inne i byggnaden förstod jag vilken turistfälla detta hus är. Mycket välorganiserade köer ringlade sig fram till biljettkassan, och på vägen erbjöds jag av skrikande försäljare att satsa mer pengar på mitt Empire State-besök än de 19 dollar det kostade att ta hissen till utsiktsplattformen på 85:e våningen. För 13 dollar till skulle jag till exempel få komma upp till 102:a våningen, men då beskåda utsikten genom fönsterglas.

På vägen fram i kön blev jag mer eller mindre tvångsfotograferad, mot en bakgrundsbild av Empire State Building. Efter flera hinder och prövningar, alla ej nämnda, som till exempel säkerhetskontrollen, prövningar som i en klassisk saga, fortsatte jag min väg uppåt, och överallt fanns det uniformerad personal som bestämt men vänligt visade mig den rätta vägen.

Jag var vid något tillfälle på väg att vända, men som en sagans hjälte ville jag inte svika mitt uppdrag, för vem visste vad som väntade på toppen, vid himlens rand. Jag trodde ett tag att jag inte skulle nå utsiktsplattformen, det verkade vara en alltför labyrintliknande väg upp dit, men häpen steg jag ut på plattformen utan att någon hindrade mig i sista stund.

Utsikt från Empire State Building
Nu var det en dimmig dag, och den regntunga luften öppnade inte upp de stora perspektiven, men visst, det var en fantastisk utsikt över Manhattan, och jag försökte orientera mig utifrån vad jag läst i guideboken. Och mest handlade det om att skilja en skyskrapa från en annan. Roligast var att se alla lägre hus platta och smutsiga tak.

Jag tänkte förstås, vad har detta med bibliotek att göra (förutom att FN-priset var hela orsaken till att jag stod där jag stod)? Här är tre svar, eller funderingar:

  1. Det överväldigande intresset för att ta sig upp och få översikt, att se klart och långt, och därigenom uppnå befrielse. Visst kan det jämföras med det kunskapssökande som präglar våra bibliotek.
  2. Hindren på vägen, frestelserna som låg utlagda, alla som ville att man skulle betala för denna befrielse och klarhet. Det präglar inte våra bibliotek, men nog uppställer också vi hinder för besökarna att nå högsta våningen.
  3. Alla behandlade mig vänligt, men ville de mig väl? Nej, man gjorde sitt jobb, helt enkelt, något som måste göras. Till exempel kvinnan som var tredje minut skrek ut att man skulle hyra en audioutrustning, för att få guidning via den. Hon såg utmattad ut, och jag tänkte: Hur länge ska hon orka? Vårt arbete präglas av ett annat engagemang.

Jag var nöjd efter att ha "bestigit" Empire State Building, mycket för att jag lyckats motstå frestelserna, till exempel att lösa ut fotografiet för 29 dollar. Resan upp hade varit tillrättalagd, men erbjöd också en mängd val. Jag kunde göra mina egna, och avvisa dem som inte passade mig, min person och min kassa. Jag stärktes av att färden upp faktiskt krävde en del av mig, och fylldes av lust att berätta om mitt äventyr och min styrka för de andra i delegationen.

Jag sitter på New York Library och renskriver denna text, i en underbart vacker läsesal. Min blick faller just nu på The Letters of Mary Wollstonecraft Shelley, volume 1-3, som står i bokhyllan till vänster om mig. De breven ska jag bläddra i innan jag går härifrån.

I kväll går planet hem, och jag återvänder från en storstad full av valmöjligheter och äventyr.

Text: Carl Axel Gyllenram, biblioteks- och kulturchef, Vindelns kommun.

 

Torsdag 2008-06-26

Stol
Firar min födelsedag i Washington med besök på svenska ambassaden och House of Sweden. House of Sweden, som ligger i Georgetown, vid stranden av Pontomac River (mitt emot det gröna Arlington) är ritat av Tomas Hansen och Gert Wingårdh.

Arkitekturen, materialvalet, inredning – ja allt är utsökt och blir tillsammans ett praktexempel på god svensk design. På bilden ett av ambassadens arbetsrum, med utsikt över vattnet och en stol klädd med ett Josef Frank tyg. Förutom huset så imponerar kulturattachéns kunskaper om Umeås kulturfrågor. Större bild.

Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun.

 

Onsdag 2008-06-25

På förmiddagen besöker vi den svenska FN-representationen och får göra en presentation av vårt arbete. Ulla Ström, vice ambassadör och Henric Råsbrant, First Secretary i 5:e utskottet (med ansvar för frågor som rör budget och administration) gör en presentation av det aktuella läget i FN:s arbete. De är uppdaterade efter ett morgonmöte med Jan Eliasson, FN:s utsände i Darfur.

Eftermiddagen är en presentation av CISCO och deras system TelePresence, ett sätt att mötas utan att resa. Den tekniska standarden på den telefonkonferens vi hade med Kalifornien överraskar stort. Känslan är precis som om vi skulle sitta vid samma bord, både vad gäller ljud och bild.

Kanske kan det här bli en arbetsform för Umeåregionen och ett bidrag till en mer hållbar utveckling genom minskat resande.

Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun.

 

Tisdag 2008-06-24

New York Public Library
Studiebesök på New York Public Library (NYPL) som närmast kan liknas vid en kombination av ett stort folkbibliotek och ett nationalbibliotek, ungefär som Stockholms stadsbibliotek och Kungl. Biblioteket tillsammans.

Efter en guidad tur i den fantastiska byggnaden får vi ett samtal med Ann Thornton. Ett stort förändringsarbete har precis påbörjats och omfattar i stort sett allt, från renovering av den pampiga fasaden i marmor till omorganisation och förverkligande av en ny vision. Visionen att "sömlöst" (seamless) kunna serva fler människor under alla skeden av livet.

Ann själv längtar till när huvudbiblioteket ska få sin första barnavdelning. Vi får också veta hur NYPL arbetar med fokusgrupper för att involvera sina besökare när man planerar för framtiden. Det är ofta ganska konkreta önskemål som kommer fram, till exempel önskemål om enklare låneregler (och inte så många förbud) samt mer öppet. Fokusgrupper är viktiga och idag är de en självklar del i all verksamhet inom NYPL.

Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun
 

Måndag 2008-06-23

Diplom
Dagen för United Nations Public Service Award... Starka känslor av glädje, stolthet och allvar. Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström och vice ordförande Lars-Erik Edlund har redan skrivit om prisutdelningen nedan och många har kanske också sett ceremonin på YouTube så mitt bidrag blir den formella motiveringen:
 
”This Award is given in recognition of the exceptional contribution of Library 2007 towards improving the effectiveness, efficiency and quality of public service”. Större bild.
 
Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun
 

Måndag 2008-06-23

Lennart Johansson, Inger Edebro Sikström och Marie-Louise Rönnmark
Umeåregionen har nu fått sin prestigefyllda utmärkelse "United Nation Public Service Award" för sitt utvecklingsprojekt Bibliotek 2007.
 
Vi önskar att alla som lever och bor i Umeåregionen känner samma glädje och stolthet som vi som fått förmånen att följa med och motta priset i den världsberömda FN-skrapan i New York. Redan i början av dagen förstår vi att vi är med om något mer än en prisutdelning.
 
– Detta är inte bara en ceremoni utan också ett utmärkt tillfälle att lära av varandra, säger Stuart Beck, som är vice president i FN:s generalförsamling, i inledningen av sin välkomsthälsning.
Han har rätt. Det inser vi när vi närmar oss slutet av ceremonin.
 
Juryn som utser vinnare till FN-priset har fått in 183 olika idéer från 39 länder över hela världen. Utifrån dessa väljer man sedan ut några vinnare i olika världsdelar. Därför får Umeåregionen vara med och dela äran med projekt som handlar om fattigdomsbekämpning i Rwanda, en slags egnahemsrörelse i Singapore, ett arbetslöshetsprojekt i Australien och ett slags hälsoprojekt i Syd-Afrika, för att nämna några.
 
– Vi hjälper varandra. Det skulle kunna vara ett motto på vårt samarbete i Umeåregionen. Biblioteken utgör grunden i vår demokrati och vårt kulturliv, berättar Inger Edebro Sikström när hon presenterar Bibliotek 2007 inför deltagarna på ceremonin på eftermiddagen.
Det är sant. Alla vet att det är lätt att tala om samarbete men svårt att förverkliga. Därför får Umeåregionens bibliotekssamverkan en lång och varm applåd när Inger avslutar sin presentation.
 
Därför kommer denna dag i FN att bli en minnesvärd dag för oss som fick vara med och motta priset för bästa offentliga innovation för medborgerlig service. Den stoltheten ska vi bygga vidare på när vi kommer hem igen.
 
Text: Tomas Wennström och Lars-Erik Edlund, ordförande och vice ordförande i Umeå kommuns kulturnämnd
 
På bilden: Lennart Johansson, kommunchef i Vännäs, Inger Edebro Sikström, bibliotekschef i Umeå, och Marie Louise Rönnamrk, kommunalråd i Umeå.
Se en större version av bilden (1 MB)
 
Kort film från prisutdelningen (Youtube)
 
 

Söndag 2008-06-22

Hotellrum i New York
Så blir det äntligen morgon i New York...
 
Tidsomställningen gör att första natten blir kort. När klockan äntligen visar 05.13 stiger jag upp och tar ett kort från mitt fönster med utsikt över Empire State Building. Går igenom och gör ändringar i den presentation som jag ska göra i morgon. Kortar ner och förenklar texten. Tänker på Maria som på flyget i Umeå gav mig ett knallrött läppstift och ett kort där det står "Go Inger! Kroppsspråket är 80 procent av budskapet. Smile!". Så glad jag är över alla stödjande hejarop. Samtidigt växer pirret i magen.
 
Priset betyder så mycket mer än vad vi som arbetar på biblioteken kanske inser. Att just biblioteken i Umeåregionen lyckats skapa nya produkter och tjänster i den ganska traditionsbundna biblioteksbranschen är fantastiskt. Och visst är det en bekräftelse på allt arbete vi lagt ner på att, trots yttre olikheter, hitta ett sätt att samarbete på. Bjurholm, Vindeln och Vännäs började ett bibliotekssamarbete redan i början av 1980-talet. Snacka om pionjärarbete!
 
Priset är också en bekräftelse på hur förutseende kommunledningarna i Umeåregionen var när man för mer än 15 år sedan bestämde sig för att samarbeta och stödja varandras utveckling, istället för att konkurrera.
 
Times Square i New York
Men priset kanske framför allt är en bekräftelse på vad tillgång till bibliotek betyder, inte bara i Umeåregionen och Sverige utan i alla länder. Tillgång till information och förmågan att läsa (och förstå det man läser) är grundläggande förutsättningar för att kunna delta i demokratiska processer.
 
Efter incheckningen på hotellet i går kväll tog vi en kvällspromenad till Times Square. Vilket myller av människor och neonskyltar! Det känns fortfarande overkligt att Umeåregionens bibliotek är här.
 
Text: Inger Edebro Sikström, bibliotekschef, Umeå kommun
 
Hela delegationen utanför FN-skrapan i New York

Hela delegationen utanför FN-skrapan i New York, innan prisutdelningen.
Större bild (1 MB)

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 23 juni 2008