Rapport från Europride 2015

I år 2015 hölls Europride i staden Riga i Lettland. Som representant för Umeå kommun och Regnbågsbiblioteket, åkte Christer Edeholt dit för att bland annat berätta om hur vi på Umeå stadsbibliotek jobbar med hbtq-frågor.

Europride 2015
Det finns ett starkt motstånd och mycket hat riktat mot hbtq-personer i flera av de östliga europeiska länderna. Det var därför kontroversiellt, men också extra viktigt, att just Lettlands huvudstad Riga stod värd för 2015 års Europride.

Som representant för Umeå kommun och eftersom jag jobbar med Regnbågsbiblioteket, åkte jag dit för att berätta om hur vi på Umeå stadsbibliotek jobbar med hbtq-frågor. Jag var även på en konferens som tog upp hur hbtq-personer har det i centrala och östra Europa, sedan representerade jag Umeå kommun i Pride-paraden.

Ordentlig polisbevakning

På grund av det hat som riktas mot hbtq-personer i Lettland, hölls arrangemangen på Europride väldigt diskret och alla träffpunkter var ordentligt bevakade av polisen. Pride House, den centrala punkten i firandet, hade ingen Regnbågsflagga förrän sista dagen och då en väldigt liten sådan.

Hbtq-rörelsen i centrala och östra Europa har haft både framgångar och utmaningar. En av dagarna hölls en internationell konferens om läget för hbtq-personer i centrala och östra Europa. Vi fick höra starka berättelser om förföljelse, misshandel och censur. Flera länder har lagar som påbjuder förtryck och diskriminering av hbtq-personer, vilket givetvis påverkar samhällsklimatet negativt.

De länder som var representerade bland föreläsarna var Litauen, Ryssland, Kirgizistan, Polen, Ungern, Tjeckien, Lettland, Georgien, Ukraina. Konferensen fokuserade på hbtq-frågor i lagar, utbildning och media. Diskussionen fördes också om hur hbtq-rättigheter i Östra och mellersta Europa påverkas av integrationen med övriga EU.

Positivt mottagande

Regnbågshyllan på Väven
Jag presenterade Umeås Regnbågsbibliotek och visade bilder på Umeå stadsbiblioteks Regnbågshylla, berättade om vårt hbtq-arbete på biblioteket och varvade presentationen med några av de telegram vi fick när vi invigde Regnbågshyllan.

Jag presenterade också Svensk biblioteksförenings expertnätverk för hbtq-frågor på bibliotek och den intresse-grupp för hbtqfrågor som bildats inom IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions).

Det var ett stort intresse i publiken och jag fick ett väldigt positivt mottagande av mitt framförande. Efteråt delade jag ut Regnbågsbibliotekets bokmärken till publiken och svarade på frågor.

Hätsk stämning under prideparaden 2005

Den första prideparaden 2005, som förlöpte med mycket hat och våld, hotades först av förbud, men Rigas stadsdelsnämnd fick ge med sig. Med berättelser om Rigas första Pride 2005 i bakhuvudet, var det väldigt viktigt men också skrämmande att medverka som representant för Umeå i Prideparaden.

Stadsdelsnämnden hade bland annat hänvisat till att marschen skulle hota allmänhetens "hälsa och moral", samt att det fanns en ökad hotbild mot deltagarna. Hbtq-frågan är väldigt politiskt infekterad i Lettland och politiker vill både anpassa sig till EU och till sina väljare.

Paraden 2005 blev häftigt attackerad av motståndare och polisen löste det med att bussa ut deltagarna i paraden till förorterna. Polisen uppmanade paraddeltagarna att inte se alltför homosexuella ut. Knallskott och bombhot förekom.

Då var det bara 70 personer som vågade delta, det var flera tusen motdemonstranter och stämningen var hätsk. I dag har det lettiska samhället blivit öppnare, men fortfarande är motståndet stort till hbtq-personer, bland vissa politiker, delar av kyrkan och allmänheten.

Hög säkerhet på Europrideparaden 2015

Den här gången var säkerhetspådraget stort. Susanna Warhammar på Amnesty skriver att hon och hennes kollegor fick följande säkerhetsföreskrifter innan de åkte till Riga:

"Bär inte symboler som kan reta upp eventuella motdemonstranter."
"Gå aldrig omkring ensam i Riga före eller efter paraden."
"Behåll alltid lugnet!"

Säkerhetsföreskrifterna som skickas ut från Amnestys internationella sekretariat inför Europride i Riga är många och detaljerade. Många inom Amnesty hade varit med förut och visste hur det har slutat tidigare.

Europride 2015
Europride 2015

Pride-parken där vi samlades innan var omringad av stålstängsel. Utanför patrullerade både vanliga poliser och ett stort antal fullt utrustade kravallpoliser. Polisbevakningen gav dubbla känslor. Samtidigt som det kändes tryggt att de var där så gav deras tydliga närvaro en förväntan om stridigheter och många aggressiva motdemonstranter.

 

 
Europride 2015
Europride 2015
 
Europride 2015
Europride 2015

Europride 2015
Paraden hade ungefär 5000 deltagare och eftersom det var årets Europride, så deltog representanter från de flesta europeiska länderna. Något våldsamt upplopp blev det aldrig, tack vare det stora polispådraget och alla stängsel. Jag såg några krossade ägg och läste senare att polisen hade behövt gripa tre aggressiva motdemonstranter.

En grupp med plakat på polska och nedåtvända tummar stod utanför stängslet. Den mest patetiska motaktionen gjordes nog av den grupp medelålders män med svarta t-shirts, med texten "I love women" på framsidan och "Don't touch my ass" på baksidan.

Det var skönt att se att det faktiskt fanns några grupper med människor utanför staketen som vågade hålla i Regnbågsflaggor och vinka till paraden. Att det trots allt har blivit den här förändringen för hbtq-frågor i Lettland under de senaste tio åren känns hoppfullt.

Europride 2015
Europride 2015

Att delta och medverka i årets Europride i Riga som representant för Umeå kommun kändes väldigt bra. Det är en viktig markering för mänskliga rättigheter. De positiva vindar som blåser i Europa och över världen behöver allt stöd de kan få.

Som årets Europride-slogan var:
"Be the change! Make history!
Changing history is hot!"

Läs mer om Europride 2015 i Riga på deras officiella webbplats.

Text och foto: Christer Edeholt, Umeå stadsbibliotek

Slagskämpen

Av: Walsh, Mikey Tipsat av: Åsa Grenholm

Öppet, humoristiskt och gripande om att växa upp i ett dubbelt utanförskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Christer Edeholt den 7 augusti 2015