Rakt in i hetluften

Gellert Tamas sammanfattar 20 år som journalist med en samling utvalda texter från den tiden. Hans reportagesamling börjar med Berlinmurens fall och slutar på Tahirtorget.

Foto på Gellert Tamas av Anna Sahlén
Gellert Tamas började jobba som journalist 1989 och kastades rakt in i händelsernas centrum. Han hade sagt upp sig och bokat en biljett till Budapest för att prova på att skriva. Tre dagar innan det var dags att resa föll Berlinmuren.

I revolutionernas Europa

– Jag hamnade mitt i revolutionernas Europa. Jag åkte till Tjeckoslovakien, Rumänien och satt på första parkett av den största omdaningen i modern historia. Det blev en fantastiskt omvälvande höst för mig personligen, berättar han vid ett författarbesök på bokcafé Pilgatan i Umeå i december 2011.

Gellert Tamas hade inte så mycket journalistisk erfarenhet sedan tidigare, han hade skrivit en del texter för studenttidningar i Lund och Uppsala. Det föll sig därför naturligt att han följde studenter på de platser han besökte.

– Och det var studenterna som var drivande i varje land. Helt plötsligt hade jag tillträde till en värld som många erfarna journalister hade svårt att få tillträde till.

I Prag fick han tillsammans med några filmstudenter träffa Vaclav Havel flera kvällar i rad.

Ett Sverige i förändring

Han sökte sig till områden i förändring. Balkan efter kriget, Sydafrika, Indien. Men han har även gjort reportage som speglar ett Sverige i förändring. Han intresserade sig för de främlingsfientliga strömningarna i början av 1990-talet och brukade byta information med Stieg Larsson.

Han åkte till Auschwitz med en kille som förnekade förintelsen under en tid då revisionismen vuxit sig stark i landet. Han följde ett gäng ungdomar från Stockholmsförorten Husby. Han skrev om fotboll, en sport vars supporterklubbar i huvudstaden samlade 11 000 medlemmar, tre gånger fler än antalet politiskt aktiva.

– Fotboll kan ses som en analogi för samhället. Det krävs att man arbetar ihop samtidigt som man lämnar utrymme för indivualitet för att det ska fungera.

Han följde AIK:s fotbollssupportrar under en tid då klackvåldet blivit grovt och då huligansammanslutningen Firman boys växte ur supporterklubben Black army.

Lasermannen

Omslaget till Lasermannen
Gellert Tamas funderade över hur han skulle kunna gestalta berättelsen om det förändrade Sverige utifrån en enskild företeelse. Han hade tankar om att utgå från partiet Ny demokrati, men kände inte för att sitta med Bert Karlsson i någon större utsträckning.

– Jag började prata om John Ausonius 2000. "Vad tyst det varit om honom." Var han bara en enskild galning? Kanske var han snarare den mörka spegeln, en Zelig-figur som varit med överallt. Han växte upp i Vällingby, mitt i 68-rörelsen, bara några kvarter från makarna Palme. Han var framgångsrik yuppie på 1980-talet, han blev misstänkt för Palme-mordet, han var främlingsfientlig i början av 1990-talet.

Resultatet blev boken Lasermannen som belönades med Föreningen grävande journalisters prestigefyllda pris Guldspaden.

De apatiska

Boken De apatiska kom hösten 2009 och blev genast omdebatterad. Den behandlar frågan om de apatiska flyktingbarn som gick i ett katatonskt tillstånd och utpekades, först ryktesvägen och sedan i en statlig utredning, som att de simulerade, berättar han.

– Det slutade med att alla barnen visade sig vara sjuka på riktigt. En av läkarna i utredningen var högerextremist. Det är en av de stora skandalerna i Sverige i modern tid. Boken fick väldigt fina recensioner, men det kom också en kraftig reaktion från några av de som jag kunnat visa hade spelat en väldigt aktiv roll.

Flera av personerna hävdade att Gellert Tamas hade förfalskat citat och påstått saker han inte hade täckning för. Som svar på kritiken lade han upp inspelade ljudklipp på webbplatsen De apatiska (länk öppnas i nytt fönster).

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. En hel sekund i livet

Undertitel: reportage från Prag till Kairo, 1989-2011
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Allmänna samlingsverk
  2. De apatiska

Undertitel: om makt, myter och manipulation
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  3. Lasermannen

Undertitel: en berättelse om Sverige
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Biografi med genealogi
  4. Sverige, Sverige, fosterland

Undertitel: om ungdom, identitet och främlingsskap
    Publiceringsår: 1995
    Klassifikation: Sociala strukturer

Lucka 15: Gellert Tamas

Skrivet av: Anna Sahlén

Journalisten och författaren Gellert Tamas är aktuell med en reportagebok som samlar texter från hans drygt 20 år som journalist. I vår julkalender lyfter han ett par reportageböcker, men tipsar också om annan läsning.

Att bära med sig världen

Skrivet av: Anna Sahlén

Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.

Sanningssägaren Anna Politkovskaja

Skrivet av: Anna Östman

Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

I Belgiens djupa sprickor

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon är psykologen som blev journalist som blev deckarförfattare. Ingrid Hedströms kriminalromaner utspelar sig i en fiktiv stad i Belgien och gräver i Europas mörka historia.

Skrivet av: Anna Sahlén den 5 januari 2012