Röbäck möter renässans på nya Biblioteksbussen

Konstnären och serieskaparen Anneli Furmark har gestaltat Umeå kommuns nya biblioteksbuss. Den pryds nu av fantasifigurer som hämtar inspiration från fiktiva världar och deras skapare.

Foto av Umeås biblioteksbuss
Foto: Anna Sahlén
Anneli Furmarks illustrationer föreställer olika figurer placerade i landskap från Umeå med omnejd. 

– I stor utsträckning är de karaktärer från min skissbok. Det handlar mycket om författare och karaktärer från böcker, film och tv. Men jag vill inte riktigt säga att den är den. Det är mycket roligare om det är lite öppet.

Röbäck och Västerslätt

– Landskapen som jag placerar dem i är hämtade från Röbäck och Västerslätt, så de har en Umeåkoppling. Det är lite stadsmiljö och lite utkantsmiljö.

Berätta mer om karaktärerna!

– På ena sidan är det en ganska stor central figur i mitten på ena långsidan, en katt i en renässansklänning. Hon ska, på något sätt, föreställa en drottning över alltihop. Jag tittade mycket på renässansmålningar föreställande drottning Elizabeth I som bar klänningar med djur. 

Bild på en av Anneli Furmarks karaktärer på Biblioteksbussen.
Foto: Anna Sahlén

– Sedan finns det en del favoritfigurer som jag tecknat genom åren och som dyker upp då och då. En av mina teckningsfavoriter Tove Jansson finns med på ett hörn. Det finns en skejtare som jag tecknade mycket under tiden som jag höll på med detta, och längst fram på bussen finns ett rymdskepp som min dotter tecknade när hon var i sexårsåldern. 

Förmänskligade djur

I sitt utryck jobbar Anneli Furmark mycket med akvarell och teckning, i de illustrationer som pryder Biblioteksbussen har hon valt att kombinera de två teknikerna.

Hon brukar vanligtvis jobba i ganska små format. Gestaltningen av Biblioteksbussen är bokstavligt talat det största jobbet hon gjort. En annan sak som skiljer från hennes övriga arbeten är att alla karaktärer är tecknade som djur. 

–Det knyter an till en litterär tradition från alltifrån fabler och bilderböcker. Förutom att det är kul ger det också en större frihet.

Hur kommer det att kännas att se dina illustrationer på bussen när den är ute och kör?

– När jag gjort något färdigt och släppt det ifrån sig ser jag mest fel så jag är lite nervös för det. Men jag brukar glömma bort det efter en tid. Jag hoppas att jag inte kommer att störa mig allt för mycket. 

Bild på en hund i skjorta med en katt i knät som pryder Biblioteksbussen.
Foto: Anna Sahlén

Den nya biblioteksbussen börjar köra den 10 juli 2018. 

 1. Närmare kommer vi inte

  Tips Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Anna Sahlén

  Både Jens och Edor är trötta på sig själva. En natt möts de under midnattssolen. En serieroman som skildrar hur både svårt och härligt det är att vara människa. Och kär.

 2. Fiskarna i havet

  Tips Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Helen Larsson bläddrar i gamla dagböcker och minns tiden som ung sökande konststudent i början på 1990-talet.

 3. Bubblor, bild och text

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Hennes svartvita noveller är flerfaldigt prisbelönade och nu har hon gjort en grafisk roman helt i färg. På Pilgatans bokcafé var intresset stort när Anneli Furmark visade upp och läste ur sin senaste serieskapelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 3 juli 2018