Provocerande ikoner firar 30 år

1977 - det känns som en evighet sedan. Jag var 13 år då när punken med Sex Pistols i spetsen stormade ut för att möta en inte ont anande musikvärld. Nu firar de 30-årsjubileum med ännu en återförening.

Kiss This med Sex Pistols
Än mer overkligt ter det sig när man minns tillbaka och erinrar sig de heta känslor som svallade upp i kölvattnet på denna musikrevolution. Idag är punken en etablerad genre med artister invalda i Hall of Fame. 1977 sågs den däremot som det första stora generationsbrottet inom rocken. En spottloska i ansiktet inte bara på samhället utan även på all slags rockmusik som föregick punken.

I Sverige var det snudd på totalt krig. I synnerhet raggarna, med sin koppling till 50-talskulturen, kände sig oerhört provocerade. De brukade samlas utanför punkkonserter för att spöa upp publiken när de lämnade konsertlokalen. Vid en Sex Pistols-konsert minns jag att publiken fick poliseskort för att undvika uppretade och slagsmålssugna raggare.

Man kan undra varför just raggarna blev så negativt påverkade. Punken var i första hand en motreaktion mot band med 10-minutersgitarrsolon och hade knappast Chuck Berry eller Jerry Williams i kikarsiktet.

Själv upplevde jag punken som en frisk fläkt. Inte så att jag avskydde den ”gamla” rocken, men jag förstod mig aldrig på dessa lååånga gitarrsolon som tycktes vara en stapelvara under första halvan av 70-talet. I den bemärkelsen upplevde jag Pistols som det perfekta botemedlet. Rakt på sak utan några krusiduller. Att de sen var avskydda och ifrågasatta av hela vuxenvärlden gjorde inte saken sämre.

Lagom till 30-årsjubiléet återförenas nu dessa 50+ gubbar för fjärde(!) gången. Åtta konserter skall avverkas (inga i Sverige) och det ryktas till och med om en ny platta. Man kan förstås fråga sig hur väl den här sortens cyniska återföreningar rimmar med det gamla punk-etoset. Dock är alla fem spelningarna i London redan utsålda och det går inte att komma ifrån att Sex Pistols är ett av de mest betydande banden i rockens historia.

Ikoner mot sin vilja är måhända en passande beskrivning.

Text: Lennart Kihlberg

Lyssna på Sex Pistols:
Never mind the bollocks

Kiss this

Läs om Sex Pistols:
England´s dreaming av Jon Savage
Rotten: no Irish, no blacks, no dogs av John Lydon
I was a teenage sex pistol av Glen Matlock

Låna en film om Sex Pistols:
The filth and the fury

1. Never mind the bollocks

Undertitel: here's the Sex Pistols ; Spunk and Spedding demo's
    Av: Sex Pistols
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Punk
    Finns som: Musik, CD/LP
  2. Kiss this

Av: Sex Pistols
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Punk
    Finns som: Musik, CD/LP
  3. England's dreaming

Undertitel: Sex Pistols and punk rock
    Av: Savage, Jon
    Publiceringsår: 1992
  4. Rotten

Undertitel: no Irish, no blacks, no dogs : the authorized autobiography, Johnny Rotten of the Sex Pistols
    Av: Lydon, John
    Publiceringsår: 1995
  5. The filth and the fury

Undertitel: a Julian Temple film
    Engelska Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Finns som: DVD

Saker vi kunde berätta

Av: Parsons, Tony Tipsat av: Anette Lindström

Tony Parsons senaste roman utspelar sig natten mellan 16 och 17 augusti 1977. Natten då Elvis Presley dog.

Skrivet av: Lennart Kihlberg den 9 oktober 2007