Postapokalyps mot rasism

Tommy Bildström jobbar som skolbibliotekarie i Vindeln, Hällnäs och Tvärålund. Han tror på mångfald - i livet, på bibblan och i böcker. Här är några lästips för tonåringar.

In på biblioteket kom en "prepper". Det är helt ok om du inte vet vad det är, det visste inte jag heller. Men på nätet lärde jag mig att det är en person som vill vara förberedd på eventuella kriser. Som när världen går under.

The walking dead 1 Tills döden skiljer oss åt av Robert Kirkman och Tony Moore
Böcker om vad som händer efter katastrofer brukar kallas postapokalyptiska. Post betyder efter och apokalyps betyder, ja det är när allt går åt h-vete.

På biblioteket finns det rätt mycket litteratur där allt gått åt h-vete. Ibland handlar det om zombier, som i The walking dead eller så utspelar sig berättelsen efter ett brutalt krig, som i Hungerspelen. En av mina favoritböcker är I am legend eller Legend som den heter på svenska. I den är en stackars forskare ensam kvar på jorden omgiven av vampyrer.

Det är såklart sådan litteratur en prepper är intresserad av. Den här gången hade jag den perfekta boken att låna ut, Stjärnklart av Lars Wilderäng. I den har all teknik slagits ut. Människor sitter lamslagna och väntar på att strömmen ska komma tillbaka. När sedan samhället rasar ihop vaknar folk till.

Stjärnklart av Lars Wilderäng
En av bokens personer, preppern Filip Stenvik,borde vara förberedd, men är han det? Nu är det här en bok för vuxna, och den är väldigt spännande och ibland ganska våldsam så var beredd på det om du lånar den.

Det kan vara spännande att i fantasin lämna den trygga vardagen för en utflykt i en apokalyps. Böckerna kan få oss att reflektera över ett och annat. Till exempel en tillvaro utan toalettpapper men också allvarligare saker.

I naturen är arter väldigt bra anpassade till sin miljö men händer det något som ändrar miljön, som naturkatastrofer, växthuseffekten eller zombier, har livet en liten säkerhetspärr i form av mångfald.

Kampanjen Bibliotek mot rasisms Västerbotten-logotyp
I Stjärnklart behövs både nya idéer och olika människor för att hantera allt som händer när samhället rasar ihop. Själv tror jag att mångfald är viktigt inte bara i fantasin och inte bara när det går åt h-vete. Tänk så tråkigt det skulle vara på Vindelns bibliotek om alla bibliotekarier bara läste deckare och det inte fanns en enda lite kalsongprydd superhjälte i hyllan?

Vi ses och hörs på biblioteket!
Hälsar: Tommy Bildström, Vindelns bibliotek

Några tips på bra postapokalyptisk litteratur för ungdomar:

De vassa tändernas skog av Carrie Ryan

Förlåt att jag råkade kalla den "skogen av händer och fötter" när sexorna var på biblioteket senast, jag läste den på engelska och då heter den The forest of hands and teeth och det låter mycket ruskigare än både den svenska översättningen och min felsägning. Den handlar om Mary som bor i en by omgiven av zombier. Riktigt bra och ruskig.

Väggen av Marlen Haushofer

Den här boken handlar om en kvinna som blir instängd i en dal av en osynlig vägg. Har världen utanför gått under? Lite filosofiskt Robinson Crusoe-stuk på den.

En tid för mirakel av Karen Thompson Walker

Jorden slutar snurra, dygnen blir längre, fåglarna dör. Vår tid verkar gå mot sitt slut. I den här boken följer vi Julia som är tolv år i vardagen på en döende planet.

 1. Hungerspelen

  Undertitel: [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds]
  Av: Collins, Suzanne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Legend

  Av: Matheson, Richard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Stjärnklart

  Av: Wilderäng, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. De vassa tändernas skog

  Av: Ryan, Carrie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. Väggen

  Av: Haushofer, Marlen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 6. En tid för mirakel

  Av: Walker, Karen Thompson
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

En tid för mirakel

Av: Walker, Karen Thompson Tipsat av: Sonja Viklund

Kärlek, vänskap och familjeband. En roman om vardagslivet i den stora katastrofens skugga. En välskriven apokalyps-skildring helt utan zombier.

Väggen

Av: Haushofer, Marlen Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

En spännande, suggestiv och klaustrofobisk berättelse om en kvinna som blir instängd i de österrikiska alperna.