Populärkulturens filmhjältinna

Känslobärande melankoliska filmer med vackert foto, berikande popmusik och med kvinnliga karaktärer i fokus blir det när regissören Sofia Coppola får bestämma.

Sofia Coppola i Los Angeles 2009
Som dotter till regissören Francis Ford Coppola har hon både förpliktelser och förmåner som filmskapare. Men med en handfull långfilmer har Sofia Coppola funnit ett eget uttryck som rosats av både kritiker och filmpublik.

Filmer som förmedlar en känsla

I en intervju i brittiska The Guardian säger hon att hon gillar filmer som långsamt slingrar sig fram och som framför allt förmedlar en känsla. Det är en talande beskrivning även för hennes egna filmer.

Debutfilmen The Virgin Suicides, baserad på Jeffrey Eugenides roman med samma namn, är en melankolisk förortsskildring om mystiken och fascinationen kring fem tonårssystrar. Musiken och tidsandan går tillbaka till Sofia Coppolas egen uppväxt. Det är ett lågmält drama där ljus och musik tillsammans hjälps åt att skapa en stämning som svårligen låter sig beskrivas i ord.

Sofia Coppola vid inspelningen av Somewhere.

Till sin andra långfilm, Lost in Translation, skrev hon manus själv. Återigen handlar det om en film som bygger på känslor. En flyktig bekantskap berör de inblandade djupt och historien förmedlar upplevelsen av till exempel ensamhet, avstånd och närhet. För Lost in Translation nominerades Sofia Coppola 2003 till en Oscar för bästa regi och vann en Oscar för bästa originalmanus.

Förankrad i populärkulturen

Med Marie Antoinette tog hon steget från nutiden och skapade en kostymfilm baserad på en biografi om den franska drottningen. Men kärleken till modern populärkultur som även finns i hennes två tidigare filmer är närvarande i skildringen av 1700-talet också.

Sofia Coppola är väl förankrad i amerikansk populärkultur. Hon har förutom att skriva manus till film och tv, bland annat gått på konstskola, designat kläder och regisserat musikvideor.

Hon är en av de regissörer som tar till vara på den möjlighet som ett genomtänkt soundtrack kan skänka känslan och helheten hos en film. Precis som att hon omger sig med samma kreativa team i sitt filmskapande, både framför och bakom kameran, så återkommer samma medverkande i filmernas soundtrack, till exempel Air, Phoenix och The Strokes.

Filmen Somewhere vann Guldlejonet

Den senaste av hennes filmer heter Somewhere och utspelar sig till stor del på ett anrikt hotell i Los Angeles. En manlig filmstjärna med en monoton tillvaro får anledning att omvärdera sin situation när han umgås med sin 11-åriga dotter under några dagar. Det är ett sävligt porträtt om ensamhet och kändisskap. Vid filmfestivalen i Venedig 2010 vann Somewhere priset Guldlejonet för bästa film.

Många av oss letar igenkänning i kulturella uttryck. Sofia Coppola är en av dem som lyckas bäst med att skildra och väcka känslor hos dem som lever med populärkulturen som stark influens. Kanske för hon förmedlar en längtan och ett vemod som på sätt och vis både är universellt och tidlöst.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek
Foto: valerie enríquez, Flickr.com och Merrick Morton.

Sofia Coppolas första kortfilm

Lick the star från 1998 skildrar den hårda och nyckfulla tillvaron på en högstadieskola.

1. Dödens jungfrur

Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  1. The Virgin Suicides

Tipsat av: Anna Östman

En sorglig historia i regi av Sofia Coppola, om hur föräldrars välmening kan vara minst sagt en björntjänst för överbeskyddade barn.

2. Lost in Translation

Tipsat av: Anna Sahlén

Två utländska gäster möts på ett hotell i Tokyo och utvecklar en lågmält laddad relation.

3. Marie Antoinette

Tipsat av: Anna Sahlén

En vemodig skildring av två unga regenters öde och ett angenämt frosseri i siden, pudrade frisyrer, kakor och vin.

Skrivet av: Anna Sahlén den 26 oktober 2010