Popmusik lär oss om samtiden

Anna Charlotta Gunnarson lyfter gärna artister och musikhistorier som inte är så berättade och låter dem vara en väg in i vår moderna historia.

Bild på Anna Charlotta Gunnarson
Journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson har jobbat i flera år med serien Pop och politik, både som radio- och tv-program. Nu har hon skrivit en bok i samma anda med titeln Popmusik rimmar på politik och undertiteln "Kamp och protester". En idé som hon burit på en tid.

Idéer som inte fått plats

– Jag har länge tänkt på en bok. Radioserien har funnits i sex år nu och vi har gjort 15 tv-program. Känslan har hela tiden varit att det funnits idéer som inte fått plats och saker man velat fördjupa sig i, säger hon.  

I dialog med Atlas förlag blev bokens upplägg det rätta tyckte hon.

– Den skulle inte vara så faktaboksklassad utan bygga på mina analyser. Den behövde inte vara public service utan kunde ha min utgångspunkt.

Inkluderande

Popmusik rimmar på politik lyckas med konststycket att vara full av detaljer och fakta och samtidigt kännas både lättsam och tillgänglig.

- Min ambition är alltid att jag ska kunna berätta om vad som helst på ett inkluderade sätt. Jag har inget behov av att positionera mig. Jag skulle kunna använda hundra gånger svårare ord, men det vill jag inte.

Anna Charlotta Gunnarson hade flera gånger försökt sälja in en musikhistorisk serie, innan Pop och politik blev verklighet, men utan framgång.

– Kanske lite på grund av att jag var tjej och inte hade gjort något liknande som jag kunde visa upp.

Musik som vägen in i den moderna historien

Bild från Rådhustorget i Umeå när Pop och politik sände live
Idén till det som blev radioserien Pop och politik föddes efter ett biobesök. Hon hade varit på bio med sin 16-åriga halvsyster och sett This is England, en brittisk film från 2006 som handlar om ett gäng unga skinheads i England i början på 1980-talet. Anna Charlotta Gunnarson undrade om systern, och andra unga, över huvud taget kände till Falklandskriget eller Margaret Thatcher.  

– Jag tänkte tillbaka på historieundervisningen i skolan som tog upp stora skeenden, som Antiken, Franska revolutionen och andra världskriget, utan att hinna med det moderna. Det slog mig att musiken kunde vara en väg in. Om man börjar med 1950-talet då får man hela den moderna historien på köpet. Jag kände direkt att min idé var så jäkla bra och UR höll med.

Ett drömjobb för en person som är så intresserad av både historia och musik. Precis som i serien vill Anna Charlotta Gunnarson med sin bok uppgradera popmusiken som kulturbärare.

En port till andra världar

– Popmusik är samma sak som konst, litteratur, film. Det som skiljer är att man får det i så kort form, tre minuter med intro och stick. Det här förmedlar en oerhört komprimerad världsbild som man istället ska ta del av många gånger. Då kan budskapet växa på så många sätt. På så vis kan musik vara så suggestiv tycker jag.

– Popmusik är en port in till andra världar och en jätteintressant konstform. Det är intressant att den skiljer så mycket från klassisk musik och att den kan vara samhällsomstörtande och farlig. Att den leder till mord. Det har skrivits mycket i väst om fatwan mot Salman Rushdie, men vi pratar inte om alla de fatwor som riktar sig mot musiker eller om de pakistanska skivbutiker som sprängs.  

En strävan för Anna Charlotta Gunnarsons journalistik och skrivande är att lyfta sådana artister som traditionellt inte fått så mycket utrymme och musikhistorier som inte är så berättade.

Mångfald i centrum

– Jag vill gräva bredvid där andra har grävt. Och verkligen sätta mångfalden i centrum, kvinnornas historia, hbtq-perspektiv och andra platser i världen. Jag vill göra världen lite mindre och visa på likheter mellan människor.

En annan drivkraft har varit ilska. Anna Charlotta Gunnarson skriver i sin bok att hon drömmer om att vi ska betrakta all musik som jämbördig och frigöra oss från det kvalitetsbegrepp som etablerats av beigehyade, heterosexuella män.

– Jag är så arg på att jag känt mig dum så många gånger för att jag gillar Coronas "Rhythm of the night" men kanske inte har hört en viss Neil Young-skiva. "Nej, men jag har hört andra skivor som inte du har hört."

Musikintresse i unga år

Bild på Anna Charlotta Gunnarson
Hon tycker inte att det är nödvändigt att se bortom underhållningsvärdet i musiken, men för henne själv har det alltid hängt ihop.

– Jag har alltid lusläst konvoluten och byggt min värld utifrån musiken, men det kan ju vara så att man bara vill dansa. Man kanske vill få ur sig ilska med textrader som "De jävlarna ska skjutas" eller en låt som "God save the queen" eller rena sig från kärlekssorg och gråta ut ordentligt.

Det egna musikintresset kom tidigt in i Anna Charlotta Gunnarsons liv. Hon vet inte riktigt hur det kom sig.

– Jag var bara fyra-fem år när jag ville ha skivor. Sedan satt jag och försökte sjunga med och lärde mig engelska utifrån det. Jag hade en storebrorsa, och ibland var det jag som introducerade honom till musik. Jag hittade Pink Floyd på egen hand när jag var tio.

– Musikjournalisten Kaj Kindvall blev viktigt för mig när jag upptäckte honom. Han har varit en förebild som alltid varit intresserad av att folkbilda.

Fokus på genus och exotism

Anna Charlotta Gunnarson har även skrivit barnböcker, småbarnsböcker och en ungdomsbok. Nästa år kommer hon ut med en småbarnsbok. Hon kommer fortsätta skriva men för att det ska kunna bli av måste hon få skrivtid.

– Det är dyrt att skriva. Jag håller på att söka stipendier som jag hoppas innerligt på. I en nästa bok blir det mycket fokus på genus, mäns och kvinnors förluster på grund av den bristande jämställdheten, och exotism. Den andre.

Radioserien Pop och politik kommer förmodligen att fortsätta.

– Det finns så många fler ämnen och vi skulle nog kunna hålla på hur länge som helst tror jag.

Mer läsning

För dig som vill läsa något som liknar Popmusik rimmar på politik eller som inspirerat Anna Charlotta Gunnarson under arbetet, rekommenderar hon några titlar.  

– En rolig i bok i samma anda som min är Tusen svenska klassiker av Jan Gradvall och Anina Rabe bland andra. Sen tycker jag om Coco Moodyssons seriebok Aldrig godnatt. Jag har ju varit punkare. En bok som hjälpt mig i min egen process är Persepolis av Marjane Satrapi där hon tar upp hur de köper Kim Wilde-kassetter på svarta börsen. Bara för att man bär slöja eller niqab betyder det inte att man inte behöver Kim Wilde.

Melodifestivalen genom tiderna av Leif Thorsson och Martin Verhage är en bok jag blev jätteinspirerad av. Den är ironiskt rolig och handlar om både politiska och opolitiska händelser. En lättläst bok som man kan uppskatta även om man inte alls är intresserad av Melodifestivalen.

Text och foto: Anna Sahlén

 

 1. Popmusik rimmar på politik

  Av: Gunnarsson, Anna-Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Jazz, rock och populärmusik
  Finns som: Bok
 2. Utan titel

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Gabriela Stjärna och tjuven

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Gabriela Stjärna och fienden

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 5. Mysteriet Grünenvelder

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 6. Guld som glimmar

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Tut tut

  Undertitel: [ramsor att höra och göra]
  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 8. Samma gamla visa

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Bom bom

  Undertitel: småbarnens bok
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Tusen svenska klassiker

  Undertitel: böcker, filmer, skivor, TV-program från 1956 till i dag
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: Bok
 11. Aldrig godnatt

  Av: Moodysson, Coco
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 12. Persepolis

  Undertitel: del 1-4
  Av: Satrapi, Marjane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 13. Melodifestivalen genom tiderna

  Undertitel: de svenska uttagningarna och internationella finalerna
  Av: Thorsson, Leif
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Populärmusik
  Finns som: Bok

Popmusik rimmar på politik

Av: Gunnarson, Anna Charlotta Tipsat av: Anna Sahlén

Popmusik avslöjar vad som engagerat människor i sin samtid och kan lära oss mycket.

Aldrig godnatt

Av: Moodysson, Coco Tipsat av: Anna Sahlén

Det är 1982 och Coco är tolv år. Tillsammans med sina kompisar systrarna Klara och Matilda startar hon ett band.

Utan titel

Av: Gunnarson, Anna Charlotta Tipsat av: Annika Edlund

Anna Charlotta Gunnarson har skrivit ett mästerverk utan titel. Ännu en bok om en död mamma, ännu en bok om en vilsen själ. Men den är bara såå bra.

Gabriela Stjärna och tjuven

Av: Gunnarson, Anna Charlotta Tipsat av: Annika Edlund

Gabriela Stjärna är en kort tjej som vill bli bättre. Hon vill bli bättre på att växa, bättre på att ta det lugnt, på att trösta, på att sova ut, på att sluta skrämma upp sig själv, på att ligga lågt.

Mysteriet Grünenvelder

Av: Gunnarson, Anna Charlotta Tipsat av: Anna Croné

I Snorvacka har allt grönt tappat färgen och blivit grått. Träden, en fotoram och till och med Noras ögon är grå, hon har fått ödleögon. Vart tog allt det gröna vägen? Ett uppdrag för spinonfirman Anton & Nora!

"Jag tycker om motsatsförhållanden"

Skrivet av: Anna Sahlén

Annika Norlin har prisats för sina låttexter. Själv är hon väldigt förtjust i andras texter och tycker mycket om att läsa böcker. Men hon gör skillnad på text och text och vad hon kräver av dem.