Planera din resa
Det är sommar och många åker iväg på semester. För Annika Winning är planerandet halva nöjet med resan. Här tipsar hon om några användbara sajter och böcker.
När jag och min son skulle tågluffa i Europa förra sommaren satt jag med Thomas Cooks European rail timetable och Europe by rail och planlade den ena rutten efter den andra.
Han bara skakade på huvudet och tyckte att ”det där ser vi väl när vi är där”. Men jag tyckte det var så kul, och dessutom var det bra att få ett begrepp om hur långa resor och hur många stopp man faktiskt hinner med på tre veckor.
Andra typer av resor kräver andra förberedelser och andra källor. Att vara väl förberedd är viktigt för mig. Jag behöver förbereda mig mentalt för att få ut så mycket som möjligt av resan. Men sen är det ju också en rent praktisk fråga.
Internet
Med internet har nya möjligheter öppnat sig när man planerar och bokar sin resa. En styrka hos webben är att den är så lätt att uppdatera – även om man måste vara medveten om att all information på nätet naturligtvis inte är pinfärsk ändå! Här några sajter som jag tycker är väldigt användbara:
Wikipedia. Ett uppslagsverk på webben, där det är fritt för alla som vill att skriva och redigera. Wikipedia finns i en
svensk version, men om man söker information om andra länder och om företeelser utanför Sverige, är den engelska mycket innehållsrikare. Jag har inte hittat något land som inte har en ganska utförlig artikel. Eftersom materialet är skapat av användarna, är det dock ojämnt, och man ska inte ta allt som står där för den absoluta sanningen.
För just reseinformation finns ett systerprojekt till Wikipedia som heter
Wikitravel. Det finns på svenska, men den är väldigt begränsad än så länge. Här är informationen inriktad på vad som är praktiskt användbart för just resenärer. Det finns artiklar om både länder, områden och enskilda resmål.
Utrikesdepartementets resråd. UD ger information om det allmänna säkerhetsläget i de flesta av världens länder och listar de länder man avråder från att resa till. På den här sajten finns också en sida med bra allmänna råd inför resan.
Trip advisor
är en guldgruva för resenärer som planerar och bokar sin resa helt på egen hand. Kolla vilket betyg och vilka omdömen användarna ger hotellet du tänker boka, så kanske du undviker ett bottennapp! Här finns också tips på vad man kan se och göra på resmålet. Precis som på Wikipedia och Wikitravel är det användarna som skapar innehållet.
Google earth
är ingen webbsajt, Den kräver att man installerar ett speciellt program, webbläsaren räcker alltså inte. Men det är lätt gjort, hämta det från
http://earth.google.com/, och sedan kan du resa runt hela jorden hemma. På nolltid har du zoomat in landet du är intresserad av och ser flygfoton ända ner på gatunivå. Kvalitén skiljer sig mycket från område till område. Stora städer och populära turistmål har väldigt tydliga foton. Även här kan användarna skapa innehåll genom att till exempel lägga in egna bilder. För fler och fler städer läggs det dessutom in panoramabilder på gator, torg och sevärdheter. Klickar man på en kamerasymbol "sugs man ner" i ett "hål" i kartan och står plötsligt på platsen! Man kan dra i bilden och se platsen 360 grader runt. Det är väldigt kul, men är det användbart för reseplanering? Jag tycker det. Många orter får man en ganska bra intryck av genom att titta på flygfotona och alla bilder. Men tänker man sig bortanför de turistiska allfarvägarna blir materialet för tunt.
På fler och fler ställen världen runt, på till exempel hotell, flygplatser och tåg erbjuds nu trådlösa nätverk gratis eller till låg kostnad. Med en liten bärbar dator eller en bra mobil kan man använda sig av webben och leta och boka boende, kolla tidtabeller, adresser och annat även när man redan är på resande fot. Det gillar jag! Det ger utrymme för improvisation, med möjlighet att undvika många obehagliga överraskningar!
Böcker
Men jag har fortfarande behov av gamla, hederliga guideböcker. Jag läser dem hemma innan, och har med mig ett lämpligt urval på själva resan.
Det finns en mängd olika guidebokserier. Har man inget emot att läsa på engelska kan man nästan alltid hitta en aktuell bok om det land eller område man tänker besöka.
Den guidebokserie som täcker flest länder är
Lonely Planet. Det finns både för hela länder, regioner och städer, och täcker i stort sett hela världen. De ger också ut de speciella Shoestring-guiderna, en för varje kontinent, som är bra om man tänker luffa runt över ett stort område med begränsad budget och packning. Det finns flera hundra olika Lonely Planetguider, och de flesta av dem finns att låna på biblioteket. De kommer i nya upplagor ofta, och är alltså för det mesta hyfsat aktuella. De är mycket detaljerade, beskriver kortfattat massor med orter och ger tips om övernattning, restauranger och annat man behöver som turist. Det finns bilder i Lonely planets guider nu för tiden, men de är inte många.
Insight Guides
är en annan serie. Den täcker också en stor del av världen, men inte lika väl som Lonely Planet. Insight Guides styrka är bildmaterialet. Det är bilder på varje sida, ofta fler än en. Man får även här detaljerade beskrivningar på orter och regioner, dock enligt min uppfattning inte lika informativa och inspirerande som i Lonely Planet. Men det skiljer en del från bok till bok, de skrivs ju av olika författare, även om de måste hålla sig till samma mönster. Här finns lite längre kapitel om kultur och andra viktiga företeelser.
Bradt travel guides
finns det också massor av, men de köps inte i lika stor utsträckning till biblioteken i Umeåregionen. Men en del finns det, till extra intressanta resmål, eller sådana där det inte finns så mycket annat att tillgå.
Footprint guides
köps också i viss utsträckning, i första hand till mer avlägsna resmål. De vänder sig ännu mer till de som luffar runt och är väldigt praktiskt inriktade. Footprint ger bland annat ut klassikern South American Handbook.
Sist, men absolut inte minst har vi
Första klass reseguider. Finns det en Första klass för mitt resmål börjar jag alltid med den. Precis som för Insight guides är bildmaterialet deras styrka. Nästan allt visas i bild, inte bara sevärdheter utan också sådant som maträtter, bussbiljetter och planritningar över museer. Bilderna är oftast små, men mycket informativa. De här böckerna är både instruktiva och inspirerande – och dessutom på svenska.
Text och bild:
Annika Winning, Bokbussen och minabibliotek.se, med faktahjälp av
Veronica Norberg, Umeå stadsbibliotek