Petrus Dahlin hos klass 5 i Bygdeå

Bra fantasi, dåligt tålamod och en jäkla energi. Så beskriver Petrus Dahlin sig själv när han träffar klass 5 i Bygdeå skola.

Petrus Dahlin hos klass 5 i Bygdeå
– Svara nu ärligt, har någon av er någon gång haft tråkigt? På riktigt jättetråkigt, så att ni inte visste vad ni skulle göra?

– Jaaaaaa!

Författaren Petrus Dahlin är på besök hos klass 5 i Bygdeå skola. Alla i klassen verkar veta hur det är att ha tråkigt.

– Så bra, säger Petrus Dahlin. Då kan ni bli författare allihop. För vet ni, om inte jag hade haft tråkigt skulle jag aldrig ha skrivit böcker. När du har tråkigt börjar hjärnan jobba, din fantasi och kreativitet går igång. Sedan behövs bara en penna och ett blankt papper.

Inspiration finns överallt

Idéer till sina böcker får Petrus Dahlin från alla möjliga håll. Allt som händer omkring oss är som äventyr och berättelser som han kan bli inspirerad av. En av hans böcker, Skogens systrar, startade som en drömbild.

Petrus Dahlin visar hur en berättelse skapas
Kurragömma kom jag på när jag hyrde ett hus i Spanien. Det jag egentligen skulle göra var så långtråkigt, berättar Petrus Dahlin.

– Istället satt jag och fantiserade om sjön som låg nära huset. Jag googlade och fick reda på att det var en damm. Förut fanns det en by där, som dränktes av vatten när dammen byggdes. Min hjärna gick igång direkt, tänk att simma ovanför en by.

Du som har läst Kurragömma vet att sjön och den dränkta byn är väldigt viktiga i boken.

Sedan pusslande han ihop sin berättelse, bestämde vilka personer det skulle handla om, deras namn, och framför allt, slutet. Petrus Dahlin tänker alltid ut slutet i förväg. Början på berättelsen är också superviktig, för att fånga läsaren och väcka nyfikenhet på resten.

Frågor från klass 5

Klass 5 har många frågor till Petrus Dahlin. Tjänar han mycket pengar, har han familj, hur lång tid tar det att skriva en bok, hur ser en arbetsdag ut och gillade han att skriva när han var barn?

Petrus Dahlin i Bygdeå hos klass 5
– Njae, tjänar mycket vet jag inte, men jag kan ju leva på att vara författare så jag har det bra. Det är lite olika hur lång tid en bok tar, men till exempel Kurragömma eller en annan rysare, Hjärtlös, tog ungefär 4 månader. När jag var barn tyckte jag inte alls om att skriva, däremot gillade jag att rita. Det är ju också ett sätt att berätta.

Petrus Dahlin har skrivit böcker i elva år nu, sedan fem år på heltid. Han har svårt att välja favoritbok, oftast är han mest nöjd med den senaste boken.

– Det allra bästa med att vara författare är att i böckerna är det jag som bestämmer allt. Vad alla ska göra och säga, vad personerna ska heta. Tänk, jag får betalt för att ljuga hela dagarna.

Tre barn, en sambo, en hund och en katt bor tillsammans med Petrus Dahlin i Bagarmossen, Stockholm. Han har ett kontor där han skriver sina böcker. Han försöker ha det som ett vanligt jobb, 9-17, måndag till fredag, ungefär.

Kör han fast i skrivandet tar han paus och gör något helt annat. För så är det, nästan alla författare får stunder när det tar stopp i fantasin och skrivandet.

Spöknät av Petrus Dahlin
Bok nummer 34 är på väg

Hittills har Petrus Dahlin skrivit 33 böcker. Kanske har du läst om kioskdeckaren Kalle Skavank och hans kusin Dilsa? Skogens systrar är den första av tre böcker om Tom och de tre systrarna. Hjärtlös och Kurragömma är riktigt nervpirrande rysare medan Jakten på den perfekta luggen är en rolig bok. I slutet av våren kommer en ny bok, Spöknät heter den.

Text och foto: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se

Klass 5 i Bygdeå och Petrus Dahlin

Läs mer om Petrus Dahlin och hans böcker på webbplatsen som heter Kalle Skavank (länken öppnas i ett nytt fönster)

1. Kurragömma

2. Jakten på den perfekta luggen

3. Hjärtlös

Publiceringsår: 2014

4. Trassel på Trohetsvägen

Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

5. Dilsa och den falska förälskelsen

Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

6. Mr Wilderbanks djurpark

Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

Jakten på den perfekta luggen

Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Sara Johansson

Max Adelstam är en trettonåring som riskerar att dö tråkdöden ute på landet i Skåne. Och allt är hans föräldrars fel. Eller kanske lite hans eget.

Kurragömma

Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Annika Edlund

Vilka är barnen som vill leka kurragömma med Astrid? De beter sig lite underligt. Och vad hände egentligen vid sjön, då för länge sedan? Läs en nervkittlande rysare av författaren till Hjärtlös.

Skogens systrar

Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Annika Edlund

Tom är killen från storstan som hatar att vara i föräldrarnas nya sommarstuga. Han läser och längtar till asfalten, medan föräldrarna reparerar och vill att han ska leka med kottdjur!

Ordning på serien: Kalle Skavank och Dilsa

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här två listor med alla delarna i serien om kioskdeckaren Kalle Skavank, och serien där Dilsa är huvudperson. Författaren heter Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem har gjort omslag och bilder.