Petrinideckarna

Tycker du om att läsa om spännande mysterier? Har du huvudet på skaft och gillar att lägga ihop ett och annat? I så fall kanske Petrinideckarna är något för dig!

Tivolit Skattkammarön från boken Piraterna

Tivolit Skattkammarön från boken Piraterna. Foto: Mårten Sandén

Petrinideckarna är en deckarserie för barn med ett tvillingpar i huvudrollerna. Peter och Petra är 12 år gamla och bor i Lund med sin stora familj. Serien är författad av Mårten Sandén.

Bakgrund

Syskonen har vuxit upp i New York, men flyttar med sin familj till Sverige. Tillsammans med sin kompis Lucy, som också är Peters flickvän löser de olika brott och mysterier.

De har en deckarbyrå som heter "Hemliga Ögat". Byråns medlemmar ägnar mycket tid åt att spana, det vill säga att smyga runt och kolla in folk och ställen för att på så sätt upptäcka skumma saker.

Det är Peter som är berättarröst i böckerna, så man får veta allt ur hans perspektiv. Ibland bråkar de, som alla syskon gör ibland, men de är ändå varandras bästa vänner.

Familjen

Leah är mamman i familjen. En ganska slarvig mamma med konstnärstemperament. Hon växte upp i New York, i ett tufft kvarter.

David är pappan i familjen. Lugn och sansad, uppvuxen i Lund.

Max är äldsta brodern. Han är i 25-årsåldern och bor kvar i New York. Har en hund som heter Groucho och är Peters favoritstorebror.

Rebecka är 20 år och väldigt ordentlig. Lämnar in låneböcker i tid, alltid snygg frisyr och har sina skivor i bokstavsordning.

Ricky är 15 år och den stora sportfånen i familjen, det finns nog inte många sporter han inte har provat.

Petra är 12 år och väldigt envis. Hon är den som tar deckarjobben mest på allvar och hon har varit med och löst åtta fall. Hon vill mest hålla på med deckararbete, och det kan nästan bli för mycket ibland. Även om hon bara ser en tant som väntar på bussen kan hon börja tänka att det kanske är tidernas brott på gång.

Peter är också 12 år. Han umgås gärna med sin tjej Lucy och jobbar med att lösa brott. Han är lugn och drömmande, älskar musik och sjunger i kör. Han är berättarjaget i böckerna, och allt man får veta får man veta av honom.

Juliet är 7 år och yngst. Hon gillar att laga mat.

Mårten Sandén

Bor i Lund sedan barnsben, han är 52 år. Han har en fru och fyra barn, sönerna Paolo och Matteo och döttrarna Minoo och Golda. Han debuterade 1995 med en bilderbok som hette Roy och Perry räddar en varg. Det var också en deckare, med två hundar som löser mysterier. Sen började han skriva deckarhistorier för dig som går i mellanstadiet, och det var just böckerna om tvillingarna Petrini.

Foto: Mårten Sandén

Petrinideckarna har en egen hemsida!

 1. Gömstället

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Första boken i serien om tvillingarna Peter och Petra Petrini. Du måste inte läsa den först för att ha glädje av de andra. Alla böckerna är ju egna mysterier.

 2. Juveltjuven

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Tredje boken om tvillingarna Peter och Petra Petrini som bor i Lund, Skåne. Det är en fartfylld bok med mycket fantasi.

 3. Gengångaren

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Petrinideckarna är tillbaka, men den här gången försöker Peter lösa mysterier på egen hand.

 4. Spökskeppet

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Det här är femte boken om Petrinideckarna - tvillingarna Peter och Petra.

 5. Piraterna

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Sommarlov för Petrinideckarna Peter och Petra. Men så värst lugnt blir det inte.

 6. Bröderna

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Sofia Flank

  Bok nummer tio om Peter och Petra - Petrinideckarna. Än en gång får de jobba hårt på sommarlovet.

Ordning på serien: Petrini-deckarna

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här kan du se ordningen på böckerna om tvillingarna Petra och Peter, Petrini-deckarna av Mårten Sandén.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Sofia Flank den 26 april 2010