Passion för matlagning
Malin Granberg har hittat en typ av böcker som hon inte kan få nog av. Här delar hon med sig av tips på feelgood-böcker med mat som katalysator.
Det finns en genre böcker som jag bara älskar att läsa – feel good-romaner med mat som katalysator.
Min absoluta favorit bland dessa heter just Kärlek, mat och missöden och är skriven av Anthony Capella. Boken kom 2005 men gavs ut som pocket för ett par år sedan. Den är varm, rolig, melankolisk, charmig och full med fantastiska beskrivningar av den ena rätten mer lockande än den andra. "Du kan nästan känna smaken av den underbara italienska maten" sa Jamie Oliver om den och jag kan bara hålla med.
Kärlekshistorien som lockar fram snålvattnet är den mellan Laura och Tommaso. Laura är innerligt trött på smöriga men ytliga italienare och rekommenderas av en väninna att satsa på en fingerfärdig kock. Tommaso som råkar höra konversationen sätter in en charmoffensiv men måste övertala sin rumskompis, tillika kock, att hjälpa honom att förföra henne med hjälp av utsökta måltider och smäktande ord. Och planen fungerar utmärkt. Ända tills den blyge Bruno börjar få känslor för Laura.
Det finns fler underbara verk i denna genre av kärlekshistorier med mat i en betydande biroll. Läs till exempel Välsignade ost av Sarah-Kate Lynch där Abbey bryter upp från sitt äktenskap och flyttar till sin gamle morfar som är en världsberömd osttillverkare på gården Collarney på Irland.
Hemligheten med osten sägs vara att korna mjölkas av gravida kvinnor till tonerna av Sound of music och att ostmakarna, Corrie och Fee, sedan tillför sin speciella magi. Kan den magin föra Abbey och den cyniske Kit samman?
I Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna behöver Alice hitta ett sätt att försörja sig på efter skilsmässan från Liam. Alice öppnar en kockskola i hemmet där alla elever har sina egna speciella skäl att komma till lektionerna. En riktigt bra feel goodhistoria!
Flera böcker där maten intar en central roll är den roliga, annorlunda, fantasifulla, varma En nypa salt av Maria Goodin och Karriär och köksbesvär av Sophie Kinsella. En del chick-lit, en del romantik och en nypa allvar blandas med kulinariska recept och köksglädje. För mig kan det inte bli fel.
Eller se den helt enastående filmen Julie & Julia med Meryl Streep i huvudrollen som Julia Child, den kända amerikanska kocken och kokboksförfattaren. Filmen är baserad på två verkliga historier, dels den om Julia Childs liv och dels den om Julie Powell som runt 30-strecket är less på sitt jobb och vill ta tag i sitt liv. Hon bestämmer sig för att laga samtliga recept i Julia Childs legendariska kokbok Mastering the art of French cooking. 524 recept på 365 dagar.
Till den som vill ha lite mer dokumentär prägel på sin matporr rekommenderar jag Bill Bufords litterära reportage Hett: en amatörs äventyr som köksslav, pastabagare och slaktarlärling där han bland annat får chansen att slava i köket hos kändiskocken Mario Batali. Man får komma riktigt nära restaurangvärlden med de grandiosa mästerkockarna och den extrema arbetssituationen i köket.
Vi får också följa Bill Buford till Italien där han lär sig laga mat från grunden och mest minnesvärt för mig, när han köper en hel gris och bestämmer sig för att inte förslösa minsta bit. Han är en mästare på att skriva närgångna reportage.
Fler lästips finns också under rubriken "14 tips på böcker om mat" som du hittar här till höger. Smaskig läsning!
Text: Malin Granberg, Sävarbiblioteket
Foto: Eskemar/Istock/Thinkstock