Läsning och aktiviteter till påsk

Vi har förslag på aktiviteter och läsning för dig som har skollov under påsken, eller bara några dagar ledigt från jobbet. Du kan till exempel pyssla på biblioteket eller ladda ner den mest spännande deckaren du kan hitta.

För barn

1. Saker att göra på påsklovet

Skrivet av: Åsa Zetterström

Äntligen ledig från skolan. En hel vecka att bara göra, ja - vadå? Låna hem tips och idéer från biblioteken.

2. Häxor – finns de?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Häxorna flyger till Blåkulla på skärtorsdagen. Eller kanske inte, men i böckerna finns de. Elaka, snälla, roliga, fega, modiga eller utvalda.

3. Mysterier och deckare

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vi tipsar om böcker för dig som vill läsa något spännande på påsklovet. Visste du förresten att deckare är de böcker som lånas mest på biblioteken?

För unga och vuxna

1. Deckare och thriller

Skrivet av: Åsa Zetterström

Gör som norrmännen, läs en deckare i påsk. Vi tipsar om spännande ungdomsdeckare, några nyare och några gamla godingar.

2. Häxor

Skrivet av: Åsa Zetterström

Tjejer, killar, magiska, historiska, skrämmande eller rätt vardagliga - i ungdomsböckerna finns alla möjliga sorters häxor.

3. En deckare till påskägget?

Skrivet av: Anna Sahlén

Om du är sugen på att läsa en deckare i påsk kanske någon av dessa faller dig i smaken? Bibliotekets personal ger sina favoriter bland ny kriminallitteratur. Kom ihåg att många titlar kan gå att e-låna.

Våra texter

1. Godis, påsk och historia

Skrivet av: Maria Nordenback

Godis har en lång historia och är otroligt populärt i Sverige under påsken. Under påsk är det många av oss som har som tradition att ge bort påskägg med godis i. Vår krönikör dyker här ner lite djupare i godispåsen.

2. Gula böcker

Skrivet av: Astrid Jonsson

Påsk med lediga dagar och extra lästid. I sann påskanda tipsar vi om "gula" böcker.

3. En helg full av traditioner

Skrivet av: Örjan Westberg

Dags att fjädra riset igen! Påsken är en högtid med drygt tre tusen år på nacken. Olika kulturer och religioner har påverkat vårt sätt att fira påsk.

4. Deckartips till påsken

Skrivet av: Anna Sahlén

Katarina Gregersdotter är litteraturvetare och läser mycket deckare både i jobbet och privat. Hon har bland annat forskat om genus och våld i kriminallitteraturen. Vi bad henne tipsa om några deckare inför stundade påsk.

Puffbild: robuart/Bigstock

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 1 april 2019