Påskekrim – en tradition att föra vidare?

En kriminalare om ett tågrån, kan den ha varit upphovet till att de i Norge både läser och ger ut sina deckare till påsk?

Två ägg med tecknade ansikten på skalen, arrangerat som en brottsscen med polisavspärrningar
Påsk i Norge. Då packas ränseln med matsäck och deckare och så åks det till "hytten"!

Det började redan 1923, med en kriminalroman som handlade om hur tåget på Bergensbanan blev rånat under påsken, Bergenstoget plyndret i natt av Nordahl Grieg och Nils Lie. Förlaget Gyldendal annonserade på påskafton med stora rubriker på bästa nyhetsplats.

Boken blev en försäljningssuccé. Den gavs ut till påsk och utspelades under påsken. Detta kan vara upprinnelsen till traditionen med påskekrim. Sedan dess har de i Norge gärna lanserat nya deckare just till påsk.

Jesu liv, en deckare?

Den kristna påskhögtiden handlar dessutom om ett kriminaldrama med den religiöse uppviglaren Jesus från Nasaret. I Norge tvistas det om huruvida det har med saken att göra.

Det sägs att varje norrmans gåvosäck till påsk bör innehålla en chokladkaka, apelsiner och en deckare. Kanske en tradition för oss svenskar att prova på?

Text: Christina Landström, Vännäsby bibliotek
Foto: Miuu13/Istock/Thinkstock

1. Fågelvägen

Av: MacDonald, Ann-Marie Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Den här romanen börjar så idylliskt att man blir misstänksam redan efter de första raderna.

2. All the Colours of Darkness

Av: Robinson, Peter Tipsat av: Astrid Jonsson

Poliserna i Yorkshiretrakten (och Peter Robinson) jobbar oförtrutet på till glädje för oss alla som gillar Alan Banks och Annie Cabbot.

3. Shakespeares hemlighet

Av: Carrell, Jennifer Lee Tipsat av: Aina Gustavsson

Ett sedan länge försvunnet Shakespearemanuskript. En mördare som iscensätter dramernas grymma mord i verkligheten. En jakt på litteraturens dyraste guld och en flykt för livet.

4. Red bones

Av: Cleeves, Ann Tipsat av: Maja Samuelsson

Polisassistenten Sandy hittar sin farmor liggande ute i regnet. Skjuten till döds.

5. Elva

Av: Dahl, Arne Tipsat av: Karin Gulliksson

När A-gruppens tio före detta medlemmar, får en inbjudan till en avlägsen herrgård, vet ingen av dem vad som ska hända eller vilken av medlemmarna som bjudit in till denna träff.

6. Den onda viljan

Av: Fossum, Karin Tipsat av: Christina Landström

Vem är egentligen ond och vad är ondska?

7. Shadow man

Av: McFadyen, Cody Tipsat av: Ulrika Sjölin

I månader är Smookey besatt av tanken på att lyfta sitt vapen, pressa pipan mot tinningen och trycka av en sista gång. För vad har hon som förlorat allt kvar att leva för?

8. The likeness

Av: French, Tana Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

När Cassie Maddox kommer till mordplatsen och får se offrets ansikte, förstår hon först inte vad hon ser.

9. Morden i Badgers Drift

Av: Graham, Caroline Tipsat av: Jenny Berggren

Första delen i bokserien om kriminalkommissarie Barnaby från grevskapet Midsomer som den populära tv-serien Morden i Midsomer bygger på.

10. Gränsen

Av: Faldbakken, Knut Tipsat av: Sören Persson

Faldbakkens första deckare på svenska.

11. Stilla vatten

Av: McCrery, Nigel Tipsat av: Birgit Lindgren

En ny deckare från mannen som skrivit om rättspatologen Samantha Ryan. Den serien har även visats i tv med titeln Tyst vittne.

Deckare från norr

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Utbudet av deckare och nya deckarförfattare är stort och miljöer och teman påverkar allt mer hur vi gör vårt urval bland dem. Just nu står norrlandsdeckare högt upp på mångas önskelista.

"Mysiga" mord

Skrivet av: Jenny Berggren

Är du less på deckare som fokuserar på råa detaljer, samhällskritik eller överarbetande poliser? Vi ger tips på deckare med mysiga karaktärer och mordgåtor att fördjupa sig i.

Tips på 30 deckare

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Vi har samlat in deckartips från personalen på Umeåregionens alla bibliotek. Här är 30 spännande och läsvärda deckare och thrillers.

221 bra deckare du bör läsa innan du mördas

Tipsat av: Sonja Viklund

En bra deckare - vad är det? Många har sina egna favoriter, men vill också bredda sig litegrann och hitta något annat än den senaste i serien man följer. Missa inte den här suveräna tipsboken!

Skrivet av: Christina Landström den 6 mars 2008