På jakt efter den skakande kvinnan

Två år efter sin pappas död ska den amerikanska författaren Siri Hustvedt hålla en förläsning till hans minne. Plötsligt börjar hon skaka häftigt och okontrollerat.

Siri Hustvedt signerar böcker
– Det var som att jag var besatt av en främmande varelse. Samtidigt var mina tankar alldeles lugna. Det fanns ingen medveten oro eller ångest där, bara en kropp som skakade pinsamt mycket i gigantiska spasmer.

Sambandet mellan kropp och själ

För att försöka förstå vad som hände i hennes kropp började Siri Hustvedt girigt leta kunskap inom en rad olika discipliner. Resultatet blev boken Den skakande kvinnan eller en historia om mina nerver, en redogörelse för hennes djupdykning i ämnen som filosofi, neurologi, psykiatri, psykologi, medicinsk historia och idéhistoria för att försöka förstå sig själv och det dunkla sambandet mellan kropp och själ. Arbetet med boken beskriver hon som terapeutiskt.

– Om du inte kan bota dig själv kan du åtminstone försöka lära dig så mycket som möjligt om ditt tillstånd. Om jag har något som besvärar mig så läser jag om det. Det är ett sätt att bemästra det.

Omfamnar sin sjukdom

Den skakande kvinnan
När hon fick sina anfall kände sig Siri Hustvedt som om hon vore kluven i två. Hennes strävan blev att bejaka sin sjukdom, att väva in den skakande kvinnan i sin egen livsberättelse.

– För jag är den skakande kvinnan, det är jag som har den här neurologiska svagheten. Jag äger den, den är min. Liksom min huvudvärk är en del av mig. Jag omfamnar smärtan.

När hon tidigare fått kommentarer om att hon inte verkar så ledsen eller upprörd över att vara drabbad av denna typ av åkomma har hon svarat att hon inte tycker att det är en så stor sak.

– Det är så många av oss som lever med olika typer av handikapp, egenheter eller kroniska tillstånd som vi lär oss att leva med eller accepterar som en del av våra liv.

Leker med olika teorier

Siri Hustvedt beskriver sig som en väldigt nyfiken person med ett öppet sinne. Och att hon som författare och intellektuell rör sig gränslöst och obekymrat mellan olika vetenskaper.

– Även om jag är intresserad av kategorier så tror jag inte på ett enda tankesystem. Jag leker med teorier och tycker att det är roligt. Det bästa med att skriva boken var att jag fick möjlighet att utföra en massa syntetiska danser mellan olika discipliner. För om livet är förändring, rörelse, skiftning; hur ska vi kunna fånga det i stängda boxar eller avvgränsade vetenskapliga fält?

Siri Hustvedt talar till exempel om de luckor mellan psykologi, psykiatri och neurologi som existerar. Hon berättar att placebo-effekten beror på att det frigörs opiater i hjärnan men att det inte är känt varför det sker – det saknas en länk inom teorin.

Föränderliga fält

Siri Hustvedt
Hennes intresse för neourovetenskapliga frågor och angränsande ämnen har inneburit att hon blivit inbjuden till flera konferenser i ämnet. På en kongress i neuropsykoanalys i Florens ska hon tala som representant för "the New Frontier", dem som bryter ny mark inom fältet.

Genom tiderna har metoderna för att behandla till exempel psykiska sjukdomar ändrats. De senaste åren har depressioner framför allt kommit att behandlas med mediciner och KBT, kognitiv beteendeterapi. Men Siri Hustvedt tror att det kommer att förändras igen.

– Pendeln svänger tillbaka. När man hamnat i en återvändsgränd ser man sig omkring: mot andra vetenskaper, andra discipliner som kanske kan skapa en väg ut därifrån. KBT-terapi kommer inte längre att vara på modet.

Letar svar i sitt undermedvetna

Siri Hustvedt har inte hittat svaret på vad hennes skakningar beror på, men med en betablockerare slipper hon dem. Sedan några år tillbaka går hon i psykoanalys och tycker att det hittills ger det bästa verktyget för att gräva i det undermedvetna.

– Jag tycker att det är en aning skrämmande, mörkret i min existens, det omedvetna eller sublima. Men jag arbetar mig fram, långsamt men stadigt, mot någon slags förståelse.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

Siri Hustvedt talade kring sin bok Den skakande kvinnan eller en historia om mina nerver som en del av Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm den 6 november 2010.

1. Sorgesång

Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  1. Vad jag älskade

Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Johanna Lindbäck

Min favoritbok. Den är väldigt innehållsrik. Dels är det en spännande historia och trovärdig beskrivning av en svår process i en familj.

2. The summer without men

Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Anna Sahlén

För att bli hel igen efter en personlig kris reser Mia till sin hemstad i Minnesota.