Orkidéer för alla smaker

Orkidéer är min favoritblomma. Jag har 65 stycken och det finns både tid och plats för fler! De är vackra och exotiska och inte alls så svåra att sköta som många tror. Själv blir jag lycklig varje gång en liten stängel med knopp visar sig.

Monica med blomma
Orkidéer har länge fascinerat människor. Förr tillskrevs de både magiska och läkande krafter. Enligt en brittisk handledning från 1653 bör man akta sig för orkidéernas erotiska inverkan. "De är varma och fuktiga till sin framtoning, de står under Venus inflytande och lockar fram ett övermått av lusta".

Lästips:

Orkidétjuven av Susan Orlean
Orkidéfeber.  En berättelse om kärlek och galenskap av Eric Hansen. 
Orkidé: drömmen om evig skönhet av Wilma och Brian Rittershausen
Orkidéer.  Expertens bästa råd & tips av Wilma och Brian Rittershausen. 
Sensuella orkidéer av Peter Göttfert  och Anders Wigh
Orkidéer - en förälskelse av  Anders Kjær

Orkidéforum på nätet:

Orkidéprat http://www.neovita.com
Svenska Orkidésällskapet  http://www.orkidesallskapet.se

Lila smal orkidé
Bläckfiskorkidé
Gulfläckig orkidé
 
 
Namnet orkidé kommer från grekiskans "orchis" vilket betyder "testiklar" och går tillbaka till antik läkekonst. Enligt den gav växtens utseende ledtrådar om användningen. Rotknölarna hos alla orkidéer liknar nämligen testiklar och användes därför som afrodisiakum till både människor och djur runt om i världen.
 
Vår egen Carl von Linné gav 1754 ut världens första flora, Flora Svecia och berättade där att man i Dalsland gav vår inhemska vilda orkidé nattviolen till tjurar som inte ville para sig. Föreställningen om orkidéernas erotiska kraft gav anledning till att hantera orkidéerna försiktigt.

En beroendeframkallande hobby

Idag när den moderna kunskapen trängt undan vidskepelse av det slaget, finns kanske ändå anledning att vara lite försiktig.  Orkidéer kan nämligen väcka ett starkt habegär. Hobbyn kan utvecklas till en mani som kan få förmå en person att smuggla, stjäla och begå brott för att få tag på en sällsynt orkidé.
 
Två böcker som handlar om fenomenet orkidésamlare har översatts till svenska, Orkidétjuven av Susan Orlean och Orkidéfeber - En berättelse om kärlek och galenskap av Eric Hansen.

Spännande som en thriller

Orkidétjuven är en blandning av fackbok och roman där man får man följa en riktig orkidétjuv, John Laroche, som planerar att stjäla sällsynta och fridlysta orkidéer och sälja dem till förmögna orkidésamlare. Boken är spännande som en thriller och en litterär godbit för den som är intresserad av orkidéer.
 
Storyn i boken har också inspirerat till en film; Adaptation. Trots att den har stjärnskådespelare som Meryl Streep och Nicolas Cage i huvudrollerna gjorde filmen mig besviken, för till skillnad mot boken handlar den främst om människor och relationer och i mitt tycke, alldeles för lite om orkidéer.

Intervjuer med orkidésamlare

Boken Orkidéfeber - En berättelse om kärlek och galenskap tuffar fram i ett lite lugnare tempo, men är inte mindre intressant för det. Författaren har intervjuat orkidésamlare från hela världen. Det här är en riktig guldgruva, framför allt för den som vill lära sig mer om orkidésamlandets historia och släktet Paphiopedilum, även populärt kallad "sko-orkidéer".

Med mina egna 65 plantor håller jag mitt intresse på ett ganska lagom plan. Utseendet på blommorna fascinerar. Jag har en som ser ut som en flygande ängel eller munk med kåpa, och ytterligare en som ser ut som en bläckfisk. Jag har några som får mig att tänka på klumpiga träskor hämtade ur en gammal folksaga, eller på gubbansikten med kraftiga underbett och långa mustascher.
 
En av mina orkidéer ser ut som en svärm bin och jag har flera som ser ut som vackra fjärilar. I mitt köksfönster slingrar den vackra kryddväxten Vanilla planifolia som faktiskt är en orkidé.  Från den kan man utvinna smakämnet vanilj, om man lyckas få den att blomma.
Orkidé orange klase

Tiotusentals olika varianter

En bekant till mig samlar på orkidéer av det tuffare slaget. De påminner om blodsugande fladdermöss, spindlar och andra kryp. Orkidéer är en spännande hobby och det finns tiotusentals olika arter och en orkidé för varje smak och sinne!
 
Det är inspirerande att bläddra bland vackra foton på orkidéer. En personlig favorit är bilderna tagna av Lucia Röed i boken Sensuella orkidéer av Peter Göttfert och Anders Wigh.

Lätta att sköta

Orkidéer är lättare att sköta än många tror och de flesta trivs ypperligt på fönsterbrädorna i våra moderna bostäder. För den som vill läsa böcker som är både inspirerande och instruktiva för nybörjare vill jag rekommendera Orkidéer – en förälskelse av Anders Kjær och alla böcker som skrivits av orkidéodlarna Wilma och Brian Rittershausen.
 
Ett tips är också att gå med i något av de forum som finns på nätet där orkidéodlare ställer frågor och delar med sig av sina kunskaper.
 
Text och foto: Monica Strandberg Johansson, Ersbodabiblioteket
 

Källor:

Kärlekens blomma i midsommartid, av Sven Strobaeus, SvD 25 juni 2004.
 1. Orkidétjuven

  Av: Orlean, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Fanerogamer: gömfröiga (Magnoliophytina)
  Finns som: Bok
 2. Orkidéfeber

  Undertitel: en berättelse om kärlek och galenskap
  Av: Hansen, Eric
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Fanerogamer: gömfröiga (Magnoliophytina)
  Finns som: Bok
 3. Orkidé

  Undertitel: drömmen om evig skönhet : [ursprung, odling, skötsel]
  Av: Rittershausen, Wilma
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 4. Orkidéer

  Undertitel: expertens bästa råd & tips
  Av: Rittershausen, Brian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 5. Sensuella orkidéer

  Av: Göttfert, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 6. Orkidéer

  Undertitel: en förälskelse
  Av: Kjær, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Monica Linell den 14 september 2007